Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pelerinaj la mănăstirea de la Molișet în Jubileul Sfântului Iosafat

 
Pelerinaj la mănăstirea de la Molișet în Jubileul Sfântului Iosafat
  • 15 Iun 2023
  • 1051

 

Pelerinajul tradițional la mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” a Ordinului Sfântului Vasile cel mare (OSBM) din Molișet, în Jubileul Sf. Iosafat

Duminica Tuturor Sfinților este prin tradiție în Eparhia de Cluj-Gherla ziua pelerinajului la mănăstirea „Coborârea Spiritului Sfânt” din Molișet (com. Târlișua, jud. Bistrița-Năsăud), a părinților și fraților Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), cu ocazia sărbătorii de hram.

An de an, sute, uneori mii de credincioși, din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj, din alte zone ale Transilvaniei se îndreaptă spre locul din care zilnic se înalță la Cer rugăciunea călugărilor, din 1992, de când noua biserică a fost sfințită – în sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt -, moment după care lângă această biserică a fost ridicată mănăstirea, în zona înverzită și de un pitoresc aparte de la poalele Munților Țibleș. Pelerinii, mulți în port tradițional de sărbătoare, au venit în număr mare și acum, la 11 iunie, prima Duminică de după Rusalii a anului 2023, la mănăstirea călugărilor bazilieni din Molișet pentru a-l preamări pe Dumnezeu și a-i încredința Părintelui ceresc intențiile lor de rugăciune.

Un motiv de bucurie a ediției actuale a fost celebrarea Jubileului de 400 de ani de la martiriul Sfântului Iosafat, călugăr bazilian și apostol al Unității Bisericii (1580-1623), ceea ce a adus cu sine prezența unui invitat special: pr. protoarhimandrit Robert, Superiorul general al OSBM de la Roma. A participat la acest pelerinaj, tot de la Roma, Maica Marcela – Emilia Runcan, superioara generală a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare. Surori baziliene au fost de față în număr mare, împreună cu Maica Veridiana, superioara Provinciei române a OSBM, unindu-și rugăciunea cu cea a călugărilor bazilieni și a credincioșilor; de asemenea, au participat surori ale Congregației Maicii Domnului, persoane consacrate din alte ordine și congregații religioase, studenți seminariști. Între reprezentanții oficialităților, s-a remarcat prezența primarului comunei Târlișua, Vlăduț Purja.

Sărbătoarea a început cu procesiunea preoților de la mănăstire, până la biserica din apropiere. În curtea bisericii, la altarul de vară frumos împodobit s-a celebrat Sfânta Liturghie, de către pr. Vasile Tofană SJ, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat pr. ierom. Ermil-Alexandru Jurja, Protoegumenul OSBM, pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna împreună cu zeci de preoți și preoți călugări. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii greco-catolice din Beclean. În cuvântul de învățătură, pr. Vasile Tofană a vorbit despre sfințenie și a dat exemple de sfinți care l-au mărturisit pe Cristos – între care, l-a amintit pe Sf. Iosafat, de la martiriul căruia au trecut 400 de ani, și, totodată, i-a amintit pe cei șapte Fericiți Episcopi greco-catolici martiri.

Invitatul special, pr. protoarhimandrit Robert, la finalul celebrării liturgice a vorbit despre viața Sfântului Iosafat. Au urmat mulțumiri pentru comuniune și participare, care au fost adresate invitaților și tuturor pelerinilor de pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna, apoi de gazda evenimentului, pr. protoegum Ermil. După Sfânta Liturghie s-au făcut rugăciunile pentru acordarea indulgentei plenare la Jubileul Sfântului Iosafat, urmate de binecuvântarea, de către pr. Vicar general, a pelerinilor cu moaștele Sfântului Iosafat. La final, mulți dintre pelerinii veniți de departe au luat parte la agapa fraternă și toți cei prezenți au fost invitați să primească din hrana pregătită de călugării bazilieni și de credincioșii din Molișet.

Mănăstirea din Molișet a fost prima mănăstire greco-catolică deschisă în România după anul 1990. Deși regimul totalitar căzuse, Statul român nu a retrocedat nici una dintre mănăstirile care aparținuseră Ordinului „Sf. Vasile cel Mare” până în anul 1948. Mănăstiri OSBM au existat în mai multe locuri din Transilvania, precum Moisei, Bixad, Jucu, Blaj, Nicula… La interzicerea Bisericii Române Unite, au fost, o parte, închise, iar altele au trecut sub administrarea Bisericii Ortodoxe, preoții și călugării din mănăstirile baziliene au fost arestați, alții au continuat în ascuns să își practice credința. În prezent, dintre mărturisitorii credinței care au aparținut Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, doi au cauze de beatificare în curs: servul lui Dumnezeu fr. Mihai Neamțu de la Prilog și servul lui Dumnezeu Ierom. Leon Iulian Manu, arestat ca protoegumen al Mănăstirii Nicula.

Fotografii: Gabriel Motica

 


Album foto




Sursa:eparhiaclujgherla.ro

Știri din aceeași categorie