Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

1 decembrie 1918: Discursul Episcopului Iuliu Hossu la Marea Unire

 
1 decembrie 1918: Discursul Episcopului Iuliu Hossu la Marea Unire
  • 01 Dec 2016
  • 5964

Azi, 1 decembrie 2016, sărbătorim 98 de ani de la Marea Unire. În ziua de 1 decembrie 1918, Episcopul Iuliu Hossu, pe când era episcop greco-catolic de Cluj, a rostit Actul de Unire la Alba Iulia în fața a 100.000 de români. Un moment simbolic, care marca dorința tuturor românilor de a trăi uniți.

La 85 de ani, Iuliu Hossu a recitit Actul Unirii Transilvaniei cu Regatul cu glasul îmbătrânit, dar plin de dragoste: „Sunt fericit că mi se dă prilejul ca să rămână pentru posteritate aşa cum l-am rostit atunci”.

Vocea Cardinalului, înregistrată clandestin în ultimele zile de viaţă martirică la mănăstirea ortodoxă Căldăruşani unde avea domiciliu forțat, are, deşi slăbită şi tremurată, forţa indestructibilă a ideilor pe care le rosteşte. O emoţie greu de descris; te copleșește ascultîndu-l.