Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Seară de rugăciune ecumenică în parohia greco-catolică din Jibou

 
Seară de rugăciune ecumenică în parohia greco-catolică din Jibou
  • 27 Ian 2014
  • 4321
Sâmbătă 25 ianuarie 2014, în biserica parohială greco-catolică din Jibou a avut loc un moment de rugăciune, prilejuit de celebrarea la nivel mondial a săptămânii în care Bisericile și Comunitățile Ecleziale de pe întreg mapamondul se roagă pentru unirea creștinilor.

La acest moment de rugăciune, pe lângă credincioșii comunității, au participat – răspunzând invitației parohului greco-catolic, pr. Ioan Balea – și părintele Dan Drăgan, protopopul ortodox de Jibou, și părintele Hogye Gal Roberto, pastorul comunității reformate din oraș, însoțiți de credincioși din parohiile domniilor lor. Organizată pentru prima dată la Jibou, seara de rugăciune ecumenică a început cu primirea invitaților, la orele 18.00, și cu salutul adresat de către pr. Balea celor doi preoți, mulțumindu-le pentru disponibilitatea arătată în a accepta invitația comunității greco-catolice, și propunând ca pe viitor aceste momente de rugăciune, mai ales în perioada 18 – 25 ianuarie a fiecărui an, să se desfășoare pe rând în bisericile din Jibou (romano-catolică, ortodoxă, reformată și greco-catolică) cu participarea tuturor reprezentanților și credincioșilor acestor comunități. Părintele protopop Drăgan a ținut o scurtă și edificantă cuvântare tratând tema rugăciunii, în care a amintit importanța acesteia pentru a obține de la Dumnezeu orice har cerut, pornind de la texte scripturistice și exemplificând cu formulări, trăiri și manifestări din viața Bisericii.

Pe parcursul programului de rugăciune, toți cei trei preoți au participat activ, rostind pe rând rugăciunile propuse, iar părintele Hogye Gal Roberto a rostit o rugăciune și în limba maghiară; la sfârșit, dat fiind că domnia sa a venit însoțit și de un grup de copii, împreună au oferit participanților bucuria de a asculta trei cântece pregătite pentru această ocazie.

În încheiere, pr. greco-catolic a amintit pe scurt tema propusă anul acesta în cadrul Octavei: „Oare s-a împărțit Hristos?” (1Cor. 1, 13); pornind de la această întrebare a Sf. Pavel, și făcând referire la ultimele capitole ale Evangheliei Sf. Ap. Ioan, se poate observa că dezbinarea și împărțirea nu sunt de la Dumnezeu, ci rod a lucrării celui potrivnic, și că unitatea se poate dobândi doar prin rugăciune, care să ne conducă la cunoașterea lui Dumnezeu și la instaurarea păcii și a bunei-voiri între oameni.

Seara s-a încheiat cu o agapă, oferită prin grija și implicarea gazdelor, credincioșii parohiei greco-catolice, la care au luat parte toți cei prezenți.