Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat: Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa

 
Comunicat: Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa
  • 18 Iun 2018
  • 1564577

A 21-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa

Lungro, Italia, 14-17 iunie 2018

„Strălucească peste noi lumina feței Tale, Doamne, astfel încât, umblând în ea, să putem vedea lumina măririi Tale celei neapropiate” (Liturgia Episcopală)

În perioada 14-17 iunie 2018 a avut loc în Eparhia de Lungro a italo-albanezilor din Italia continentală, întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, la invitația Preasfinției Sale Donato Oliverio, Episcopul eparhial al locului. Întâlnirea, patronată de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), s-a desfășurat la Rende, fiind concepută ca pregătire pentru sărbătorirea centenarului înființării Eparhiei de Lungro din 13 februarie 1919, prin Constituția Apostolică a Papei Benedict al XV-lea „ Catholici Fideles Graeci Ritus”.

Tema centrală a întâlnirii, împărțită în mai multe sesiuni de lucru, a fost „Chipul unei Biserici Orientale. Teologie - Drept particular - Liturgie”. Conferințele au condus la reflecția asupra diferitelor aspecte ale vieții Bisericilor Catolice Orientale din Europa în prezent. În special: Episcopul, Părinte, Cap și Judecător. Unele aspecte fundamentale ale noului proces matrimonial (Motu Proprio Mitis et Misericors Iesu); Liturghia și identitate între fidelitate și reînnoire; Sfânta Liturghie generează omul nou; Trăsături caracteristice ale identității unei Biserici Orientale; Patrimoniul disciplinar comun. Dreptul particular intereparhial și o poartă deschisă: contribuția Bisericii italo-albaneze la itinerariul ecumenic.

Lucrările au început în după-amiaza zilei de 14 iunie, cu celebrarea Vecerniei în Catedrala „Sfântul Nicolae din Mira” din Lungro, la care a participat un număr mare de credincioși. Alături de Episcopul și clerul Eparhiei, au fost prezenți Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale și Cardinalul Angelo Bagnasco, Președintele CCEE, Episcopii Conferinței Episcopale din Calabria și numeroase autorități civile și militare. De asemenea, a fost prezent și Nunțiul Apostolic în Italia, Arhiepiscopul Emil Paul Tscherrig, care a transmis mesajul Papei Francisc, în care Sfântul Părinte „exprimă o recunoștință profundă pentru inițiativa providențială care vizează aprofundarea aspectelor importante ale identității și misiunii Bisericilor Catolice Orientale” și și-a exprimat dorința ca zilele de studiu „să promoveze legătura dintre unitate și comuniune dintre păstori, imprimând un ulterior și curajos impuls noii evanghelizări a continentului european”.

Episcopii prezenți au tratat tema chipului unei Biserici Catolice Orientale, pornind de la mai multe perspective: de la cea istorică la cea liturgică, de la cea disciplinară la cea ecumenică. Rezultă în mod clar din lucrări, că numai o mai mare adeziune și înțelegere a identității unei Biserici Catolice Orientale, în lumina Conciliului Vatican al II-lea, ar permite o mai bună mărturie, profunzime și răspuns pastoral la provocările actuale ale continentului european, și o adevărată împărtășire a bogăției Orientului creștin în inima Bisericii Universale.

De asemenea, schimbul acestor zile a permis de a aduce în suflet și în rugăciune problemele, suferințele multor credincioși catolici orientali din Europa: drama războiului din Ucraina, dificultățile Bisericilor Orientale care doresc să trăiască și trăiesc Evanghelia lui Cristos și doresc să o vestească oamenilor de bunăvoință. Reflectarea asupra chipului unei Biserici Orientale Catolice, face aceste Biserici conștiente de potențialul pastoral și de bogățiile spirituale prezente în respectivele comunități, pe care doresc să le împărtășească întregii Biserici. Bisericile Catolice Orientale din Europa nu sunt închise, ci deschise problemelor, suferințelor multor creștini persecutați, mai ales a fraților care în Orientul Mijlociu, își trăiesc credința mărturisită de sângele martirilor din zilele noastre. În acest scop, Episcopii prezenți se alătură rugăciunii din 7 iulie de la Bari, voită de Papa Francisc, și la care se vor alătura numeroși Patriarhi Catolici și Ortodocși, pentru a mărturisi dorința de pace și dreptate pentru acel pământ, iubit și vizitat de Dumnezeu, dar de prea mult timp torturat, violat și devastat de oameni, care au uitat de demnitatea lor și a altora, transformat des în marfă de schimb pentru interesele infame ale puterilor regionale sau mondiale. Gândurile noastre se îndreaptă și spre numeroșii migranți, constrânși să-și părăsească casele și pe cei dragi în căutarea unor condiții mai bune de trai, și o mulțumire comunităților care îi primesc.

În zilele întâlnirii, pe lângă sesiunile de studiu, au avut loc și pelerinaje în diferite locuri de credință importante din Calabria: sanctuarul Sfântului Francisc de Paola, Patronul Calabriei și al marinarilor, vizita la Rossano Calabro la Muzeul Diecezan „Codex Purpureus”, unde episcopii au putut admira faimosul cod din secolul al VI-lea, și celebrarea Sfintei Liturghii în două localități din Eparhia de Lungro: parohia „Santa Maria Assunta” din Frascineto și parohia „San Demetrio Megalomartire” din San Demetrio Corone. Întâlnirea s-a încheiat duminică, 17 iunie, cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala „Sfântul Nicolae din Mira” în Lungro. Diferitele celebrări liturgice au permis rugăciunea împreună cu comunitatea locală, în limba greacă, italiană și albaneză. Au fost momente de rugăciune intensă pentru această Biserică din Lungro.

La sfârșitul întâlnirii, Arhiepiscopii și Episcopii participanți, și-au exprimat mulțumirea, în primul rând Papei Francisc pentru cuvintele încurajatoare și Congregației pentru Bisericile Orientale, în persoana Cardinalului Prefect, Cardinalul Leonardo Sandri, a Arhiepiscopului Secretar Mons. Cyril Vasil’ SJ și a Subsecretarului, Preacucernicul Pr. Lorenzo Lorusso OP. Congregația a fost adesea prezentă cu sprijin material și personal față de Biserica din Lungro și față de toate Bisericile Catolice Orientale. Mulțumiri și CCEE, care a intervenit în persoana Cardinalului Angelo Bagnasco, a urmărit lucrările cu interes și prin intervenții punctuale. Mulțumiri și Conferinței Episcopale Italiene pentru sprijinul acordat bunei desfășurări a întâlnirii. Mulțumiri speciale Eparhiei de Lungro, în persoana Episcopului Donato Oliverio și tuturor preoților, diaconilor și credincioșilor care s-au implicat pentru buna desfășurare a întâlnirii. Un început al celebrărilor centenarului și din partea celor prezenți o rugăciune pentru ca Domnul să continue să binecuvânteze această Biserică Orientală din inima Italiei continentale, întotdeauna deschisă vestirii Evangheliei lui Cristos. La Lungro s-a experimentat chipul unei Biserici reînnoite de Spiritul Sfânt, transfigurată de prezența milostivă a Tatălui Ceresc și care strălucește, în viața și în opera sa, bunătatea și iubirea lui Cristos Mântuitorul. La sfârșitul întâlnirii, Episcopii au prezentat Mariei, Mama lui Dumnezeu, Achiropita, rodul muncii lor, astfel încât să poată fi prezentat lui Dumnezeu.

 

Traducere: Liviu Ursu

 

 

 



Sursa:ccee.eu