Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Episcopii din Europa: Parlamentul UE să respecte deciziile ţărilor membre

 
Episcopii din Europa: Parlamentul UE să respecte deciziile ţărilor membre
  • 26 Feb 2021
  • 1491

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Parlamentului European, David Maria Sassoli, Comisia Conferinţelor Episcopale din Europa (COMECE) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la unele subiecte şi puncte cheie ale rezoluţiei Parlamentului European, din 26 noiembrie 2020, privind dreptul la avort în Polonia, deoarece ar submina statul de drept şi ar contesta dreptul fundamental la obiecţia de conştiinţă.

Motivele Parlamentului European

O sentinţă din 22 octombrie 2020 a Curţii Constituţionale din Polonia a declarat neconstituţional – întrucât nu respectă articolele Legii fundamentale privind protecţia vieţii copilului nenăscut – orice tip de avort, cu excepţia întreruperilor de sarcină solicitate de femeile care au fost victime ale incestului sau violului sau, în cazul în care există un pericol pentru viaţa mamei. De asemenea, a fost declarată ilegală întreruperea sarcinii în caz de malformaţii grave şi letale ale fătului şi probleme de sănătate, chiar şi în cazul în care ar implica inevitabila moarte post-partum a nou-născutului.

Parlamentul European a contestat legea din Polonia, susţinând că prevenirea întreruperii sarcinii, chiar şi în cazurile de malformaţii fetale grave şi ireversibile, ar conduce la o creştere a avorturilor ilegale şi, în acelaşi timp, mai periculoase, punându-se astfel în pericol sănătatea şi viaţa femeilor.

Dreptul la avort aparţine statelor membre

"Biserica Catolică, care se străduieşte să sprijine femeile în situaţiile de viaţă cauzate de sarcini dificile sau nedorite, solicită protecţia şi îngrijirea vieţii pe cale să se nască – se spune în scrisoarea  Comisiei Conferinţelor Episcopale din Europa.  Fiecare om este chemat la viaţă de Dumnezeu şi are nevoie de protecţie, mai ales atunci când se află în condiţii de vulnerabilitate.

O protecţie specială şi o îngrijire a copilului, înainte şi după naştere este exprimată şi în standardele juridice internaţionale, de exemplu în Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului" – se aminteşte în scrisoarea episcopilor europeni. În document se evidenţiază importanţa acordării sprijinului femeilor aflate în situaţii dificile de viaţă, precum în cazul sarcinilor nedorite sau problematice, remarcându-se totodată faptul că "din punct de vedere juridic, nici legislaţia Uniunii Europene, nici Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu prevăd dreptul la avort, chestiunea fiind de competenţa sistemelor juridice ale statelor membre.



Sursa:vaticannews.va/ro