Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ignaţiu de Loyola şi spiritualitatea orientală

 
Ignaţiu de Loyola şi spiritualitatea orientală  
  • 07 Apr 2014
  • 1924

Ignaţiu de Loyola şi spiritualitatea orientală

De Tomáš Špidlík

Ignaţiu de Loyola şi spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exerciţiilor
De
Tomáš Špidlík

Editura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Ignațiu de Loyola și spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exercițiilor, scrisă de Tomáš Špidlík și tradusă în limba română de George Marius Nicoară. Cartea apare în colecţia Spiritualitate, formatul 14x20, are 190 de pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din ţară la preţul de 20 lei.

 Ignaţiu de Loyola s-a născut în anul 1491, în castelul Loyola din Ţara Bascilor (Spania) și a fost copilul unei familii nobile. La vârsta de 14 ani, a primit tonsura clericală, primul pas spre viaţa preoţească, dar, nesimţind nicio atracţie spre o astfel de viaţă, a urmat cariera militară. Lovit de un obuz în timpul unei lupte, a trebuit să primească îngrijiri medicale. Pentru ca timpul să treacă mai uşor, a cerut să i se aducă diferite romane, dar, întrucât în casă nu se aflau astfel de cărţi, a început să citească Legenda aurea, o colecţie de vieţi ale sfinţilor, şi Viaţa lui Isus. După vindecare s-a retras într-o peşteră şi a petrecut timp îndelungat în rugăciune şi meditaţie. Rod al frământărilor sufleteşti prin care a trecut şi al luminilor primite de sus, a redactat acea carte de aur, care, deşi mică, a săvârşit nenumărate şi adevărate minuni de transformare a sufletelor, și anume „Exerciţiile spirituale pentru a te învinge pe sine însuţi şi a-ţi orândui viaţa proprie fără a te lăsa determinat de vreo afecţiune dezordonată”.

Foarte mulți exegeți au căutat să interpreteze textul original al Exercițiilor și, plecând de aici, să ilustreze gândirea sfântului Ignațiu de Loyola. Au încercat, de asemenea, să „adapteze” textul Exercițiilor la diferite contexte culturale, sociale și religioase. În această perspectivă se înscrie și cartea apărută recent la Editura Sapientia, cu titlul: Ignațiu de Loyola și spiritualitatea orientală. Introducere în lectura Exercițiilor, scrisă de Tomáš Špidlík și tradusă în limba română de George Marius Nicoară. Faimos prin competența sa în teologia și spiritualitatea Orientului creștin (a predat teologie spirituală patristică și orientală la Institutul Pontifical Oriental și Universitatea Gregoriana din Roma) și membru al Societății lui Isus, înființată de Ignațiu de Loyola, Cardinalul Tomáš Špidlík vrea să arate în această carte că spiritualitatea ignațiană și afundă rădăcinile în învățătura sfinților părinți și, de aceea, se întâlnește cu spiritualitatea marilor maeștri spirituali greci, sirieni, ruși etc.

Ignațiu de Loyola, văzut adesea doar ca un sfânt occidental, este privit de această dată cu ochi orientali. Este cunoscut faptul că, printre călugării iezuiți, pentru care Exercițiile se află la baza spiritualității lor, mulți provin din Orientul creștin și doresc să rămână fideli și Bisericilor lor locale. Întâlnirea dintre cele două tradiții, occidentală și orientală, propusă în această carte, pornește, în partea I, de la leagănul unde s-au născut Exercițiile spirituale ignațiene, peștera din Manresa. Aceasta a fost transformată în capelă, după exemplul multor pustnici orientali. În partea a II-a sunt tratate unele aspecte antropologice, puncte de convergență dintre Occident și Orient. Exercițiile ignaţiene încep cu termenul „om”, văzut ca o creatură demnă de a-l lăuda pe Dumnezeu. În partea a III-a, spiritualitatea orientală este structurată în jurul cosmosului, pe care Dumnezeu l-a creat în folosul omului. Prin libertatea interioară, expusă în partea a IV-a, se ajunge la înțelegerea exercițiilor spirituale ca mod de examinare a conștiinței (partea a V-a), rezultând apoi un discernământ autentic (partea a VI-a). Începând cu partea a VII-a și până la partea a X-a a acestei cărți sunt tratate temele celor patru săptămâni de exerciții.

Recomandăm această carte tuturor celor care, din Occident sau Orient, doresc să se apropie mai mult de spiritualitatea ignațiană transpusă în Exerciții, pentru a simți prezența lui Dumnezeu în dinamica meditării Cuvântului divin.

Ștefan Tamaș


Cele mai recente

23.10.2021 12652

17.01.2021 4524

Directoriu pentru cateheză   

Directoriu pentru cateheză

De Consiliul Pontifical Pentru Promovarea Noii Evanghelizări

Vizualizare recenzie