Pe 21 martie s-au împlinit 155 de ani de la nașterea pictorului Octavian Smigelschi, unul dintre marii artiști plastici ai spațiului românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor. Personalitate (...)
31 martie 1841 - 8 septembrie 1907 La 180 de ani de la naşterea lui Iosif Vulcan, încercăm să mergem pe urmele unui destin distinct pentru cultura românilor din Transilvania, depăşindu-i adesea hotarele şi, în numele aceloraşi idealuri, trecând uneori (...)
La 13/25 martie 1892 a fost aprobat textul "Memorandumului" prin care se contesta modul în care s-a instaurat dualismul austro-ungar, fără a se lua în seamă şi dorinţele românilor majoritari în Transilvania. Contextul istoric Revoluția (...)
„Vedeţi cum ne-am luptat noi pentru limba şi Romanitatea noastră; luptaţi-vă şi voi şi le apăraţi ca lumina ochilor voştri.” Preotul greco-catolic Simion Bărnuţiu a marcat istoria românilor într-un mod profund şi ireversibil. Născut (...)
La 12 martie 1838, apare primul ziar românesc din Transilvania, cu titlul „Gazeta de Transilvania”. A fost fondat de George Barițiu, la Brașov, sediul primei redacții fiind în Casa Mureșenilor. George Barițiu, fiu de preot greco-catolic, considerat (...)