Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

VIN DE VIAȚĂ VEȘNICĂ: Meditația PS Claudiu la Duminica a XIII-a după Rusalii

 

VIN DE VIAȚĂ VEȘNICĂ: Meditația PS Claudiu la Duminica a XIII-a după Rusalii

VIN DE VIAȚĂ VEȘNICĂ: Meditația PS Claudiu la Duminica a XIII-a după Rusalii

  • 22 Sep 2023
  • 229

Duminica lucrătorilor ucigași din vie


Istoria noastră începe într-o grădină, pe care Dumnezeu o sădește pentru noi, pe care ne-o încredințează și pe care noi din păcate o pierdem prin neascultare. Exilați în afara grădinii, începem un lung și anevoios drum pe căile acestei lumi, printre spini și pălămidă, în care sudoarea frunții și lacrimile ne sunt pâine cotidiană. Chiar dacă l-am trădat pe Dumnezeu, nu suntem părăsiți, ci conduși pas cu pas înspre alte și alte grădini, semne și chipuri ale celei pierdute. Pe fiecare dintre acestea le distrugem sau le pierdem, iar Creatorul este nevoit să reînnoiască încontinuu făgăduințele, fiind lângă noi chiar și atunci când noi suntem departe de El. Că este vorba de Cannan, pământul făgăduit lui Avram și pângărit prin neascultare, idolatrie și păcat sau că este vorba de via lui Nabot, Vechiul Testament abundă în exemple de acest fel. Și atunci, Grădinarul este nevoit să vină El însuși în mijlocul nostru și negăsind rod în vie, își dăruiește propriul Sânge, transformându-l în vin de viață veșnică. Prin jertfa și învierea Sa întreaga vie, întreaga Creație este reînnoită. Maria Magdalena îl ia drept grădinar pe Isus Înviat și nu se înșeală, fiindcă totul începe în grădina Raiului și se reînnoiește în grădina de pe Golgota, deschizându-ni-se astfel drumul înspre Grădina Împărăției Cerurilor.

Noi, cei de astăzi suntem creștini. Avem liber acces la Grădină, însă nu avem dreptul să ne culcăm pe o ureche la umbra viei. Fiindcă evanghelia de astăzi ne aduce aminte de faptul că și noi suntem în aceeași barcă a liberului arbitru ca și predecesorii noștri. Și noi putem neglija via sau o putem chiar distruge. La fiecare Sfântă Liturghie, episcopul, atunci când binecuvintează se roagă lui Dumnezeu: “Doamne, Doamne, caută din cer și vezi, și cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta”. Avem o vie a Creației în jurul nostru de care suntem datori să ne îngrijim. Însă avem o vie mult mai importantă, sădită în sufletele noastre pe care trebuie să o ocrotim, să o curățăm, să o facem să rodească. Fiecare dintre noi și toți împreună suntem Via lui Dumnezeu, față de care avem o responsabilitate imensă. E o Vie care a renăscut din Sângele și din jertfa Domnului, și toți am fost prezenți în chip tainic în trădarea vierilor din evanghelie și de aceea pentru fiecare dintre noi, Sângele Preasfânt a stropit pământul neascultării.

Evanghelia de astăzi este rezumatul istoriei demnității la care am fost chemați și a responsabilității pe care am primit-o. Dumnezeu se încrede în noi și pune în mâinile noastre tot ceea ce are mai scump. În taina Botezului primit avem chezășia iubirii și cheile Împărăției, însă libertatea noastră rămâne intactă. Putem să-l refuzăm pe Fiul la fel ca vierii prin neascultare și păcat sau putem să-l primim la Sfânta Liturghie și în viața noastră, lăsând ca Preasfântul său Sânge să transforme pustiul din sufletele noastre în Rai.

PS Claudiu
Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla

 

Ev Mt 21,33-44

Era un om oarecare stăpân al casei sale, care a sădit vie. A împrejmuit-o cu gard, a săpat în ea teasc, a clădit un turn şi a dat-o lucrătorilor, iar el s-a dus departe. Când a sosit timpul roadelor, a trimis pe slugile sale la lucrători, ca să-i ia roadele. Dar lucrătorii, punând mâna pe slugi, pe una au bătut-o, pe alta au omorât-o, iar pe alta au ucis-o cu pietre. Din nou a trimis alte slugi, mai multe decât cele dintâi, şi au făcut cu ele tot aşa. La urmă, a trimis la ei pe fiul său zicând: Se vor ruşina de fiul meu. Iar lucrătorii viei, văzând pe fiul, au zis între ei: Acesta este moştenitorul; veniţi să-l omorâm şi să avem noi moştenirea lui. Şi, punând mâna pe el, l-au scos afară din vie şi l-au ucis. Deci, când va veni stăpânul viei, ce va face acelor lucrători? I-au răspuns: Pe aceşti răi, cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători, care vor da roadele la timpul lor. Zis-a lor Isus: Au n-aţi citit niciodată în Scripturi: "Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta şi este lucru minunat în ochii noştri"? De aceea vă spun că împărăţia lui Dumnezeu se va lua de la voi şi se va da neamului care va face roadele ei. Cine va cădea pe piatra aceasta se va sfărâma, iar pe cine va cădea îl va strivi.

Cele mai recente

23.04.2024 112

POTIRUL CELOR DINTÂI: Meditația PS Claudiu la Duminica a V-a din Post

POTIRUL CELOR DINTÂI: Meditația PS Claudiu la Duminica a V-a din Post

Vizualizare comentariu

23.04.2024 101

UN CREȘTINISM NEÎNDULCIT: Meditația PS Claudiu la Duminica a IV-a din Post

UN CREȘTINISM NEÎNDULCIT: Meditația PS Claudiu la Duminica a IV-a din Post

Vizualizare comentariu

23.04.2024 100

EXISTĂ UN SINGUR DUMNEZEU? CARE…? Meditația PS Claudiu la Duminica a III-a din Post

EXISTĂ UN SINGUR DUMNEZEU? CARE…? Meditația PS Claudiu la Duminica a III-a din Post

Vizualizare comentariu