Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preot greco-catolic român, premiat de Papa Francisc cu Premiul Academiilor Pontificale 2019

 
Preot greco-catolic român, premiat de Papa Francisc cu Premiul Academiilor Pontificale 2019
  • 05 Dec 2019
  • 1345

Sunt bucuros să acord «ex aequo» Premiul Academiilor Pontificale doamnei dr. Carme López Calderón (...) și reverendului pr. dr. Ionuț-Cătălin Blidar (...). Totodată, sunt bucuros să acord Medalia Pontificatului Institutului Croat de Mariologie”. Sunt cuvintele papei Francisc din mesajul transmis participanților la cea de-a XXIV-a ședință publică a celor șapte academii pontificale, desfășurată la Palazzo della Cancelleria din Roma în după-amiaza de miercuri, 4 decembrie 2019. Este vorba de Academia Pontificală de Teologie, Academia Pontificală Sfântul Toma de Aquino, Academia Pontificală Mariană Internațională, Distinsa Academie Pontificală de Belle Arte și Litere a Virtuoșilor la Panteon, Academia Pontificală ”Cultorum Martyrum”, Academia Pontificală Romană de Arheologie și ”Pontificia Academia Latinitatis”.

Mesajul Sfântului Părinte a fost citit participanților de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin și este adresat în mod nominal și reprezentativ cardinalului Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical al Culturii și al Consiliului de Coordonare a Academiilor Pontificale.

Doamna dr. Carme Lopez Calderon a fost premiată pentru lucrarea ”Grabados de Augsburgo para un un ciclo emblemático portugués. Los azulejos de la iglesia del convento de Jesús de Setúbal” (Publicacions de la Universitat de València, 2017). În același timp și cu același merit (ex aequo), pr. dr. Ionuț-Cătălin Blidar, din eparhia greco-catolică de Lugoj, a fost premiat pentru lucrarea sa de doctorat, apărată la ”Antonianum” din Roma în 2018 cu titlul “Umanitatea Neprihănită a Fecioarei Maria – icoană a Logosului lui Dumnezeu, împlinire a seminției alese, rodul Arborelui Crucii – o perspectivă ecumenică  asupra mariologiei Neprihănitei din tradiția greco-latină (sec. II-XIV)”.

În motivație, papa Francisc afirmă în mesaj că premiul a fost acordat ”din dorința de a promova și încuraja cercetarea teologică, în special studiile menite să aprofundeze temele mariologice”. Totodată, subliniază papa în mesaj, ”Premiul pe care astăzi am bucuria să-l acord vrea să fie o invitație de a celebra legătură întotdeauna fecundă dintre Evanghelie și cultură”.

Organizarea celei de-a XXIV-a ediții a adunării generale a celor șapte academii pontificale a revenit în 2019 Academiei Pontificale Mariane Internaționale, înființată în urmă cu 60 de ani, mai precis pe 8 decembrie 1959, de Sfântul Ioan al XXIII-lea. Papa Francisc a transmis felicitări cu această ocazie membrilor titulari ai academiei pontificale mariane și în special președintelui acesteia, pr. Stefano Cecchin, corelatorul lucrării de doctorat a pr. Ionuț-Cătălin Blidar.

”Tema aleasă pentru această adunare generală, «Maria, cale de pace între culturi», constituie un rezumat ideal al drumului străbătut în acești șaizeci de ani”, mai evidențiază pontiful în mesajul său. ”Experiența dramatică a celor două războaie mondiale l-a mânat pe Pius al XII-lea să arate, în semnul Celei înălțate cu trupul și sufletul la cer, un far de pace pentru omenirea neliniștită și înfricoșată. Conciliul Vatican II, apoi, a arătat în Maica Domnului modelul unei Biserici «expertă în umanitate», pentru că este slujitoare a celor mai adânci aspirații ale inimii omului”.

”Încredințez pe fiecare dintre voi”, scrie pontiful la finalul mesajului, ”Fecioarei Maria, Maica blândeții, pentru ca ea să însoțească parcursul vostru personal și academic. Din toată inima”, spune pontiful, ”împart o Binecuvântare apostolică specială asupra voastră, a familiilor și a comunităților voastre”.Sursa:vaticannews.va/ro