Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfântul Părinte a numit noul Prefect al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor

 
Sfântul Părinte a numit noul Prefect al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor
  • 09 Dec 2019
  • 765

 

Sfântul Părinte l-a numit pe cardinalul Fernando Filoni în funcția de Mare Maestru al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim și l-a chemat să-l înlocuiască în oficiul de prefect al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor pe cardinalul Luis Antonio Tagle, până acum arhiepiscop de Manila, în Filipine.

Papa Francisc acceptat renunțarea cardinalului Edwin Frederick O’Brien de la funcția de Mare Maestru al Ordinului Ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim și l-a numit în aceeași funcție pe cardinalul Fernando Filoni, până acum prefect al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor.

Cardinalul O’Brien, care a împlinit 80 de ani în luna aprilie 2019, și-a exprimat satisfacția pentru decizia papei privind numirea noului Mare Maestru al Ordinului și s-a declarat deosebit de bucuros pentru faptul că papa l-a ales pentru această funcție pe cardinalul Filoni. ”Lunga și vasta sa experiență pastorală și administrativă în slujirea Bisericii noastre universale”, afirmă cardinalul O’Brien într-un comunicatul de presă, ”vor fi prețioase în conducerea Ordinului pe drumul viitorului său”.

Numirea a fost dată publicității duminică, 8 decembrie 2019. În aceeași zi, papa l-a numit prefect al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor pe cardinalul Luis Antonio G. Tagle, până acum arhiepiscop de Manila (Filipine). Născut în 1957 la Manila, prelatul provine dintr-o familie catolică, în care tatăl era de etnie tagalog și mama de origine chineză. A fost sfințit preot în 1982 și are un doctorat în teologie, obținut în Statele Unite ale Americii cu o teză despre colegialitatea episcopală. A petrecut șapte ani la Roma pentru aprofundarea studiilor, iar în 1997 a făcut parte din Comisia Teologică Internațională. A fost numit episcop al diecezei de Imus (Filipine) în 2001, iar în 2011 a fost numit arhiepiscop mitropolit de Manila. A fost creat cardinal de papa Benedict al XVI-lea la consistoriul din noiembrie 2012. Prelatul filipinez este în prezent președintele asociației ”Caritas Internationalis” și al Federației Biblice Catolice.

Noua misiune încredințată cardinalului Tagle aduce pentru a doua oară un asiatic la conducerea Congregației ”Propaganda Fide”, numele antic al departamentului care se ocupă de evanghelizare și de numirea episcopilor în țările de misiune. Primul prelat asiatic care a îndeplinit acest oficiu curial este cardinalul indian Ivan Dias, prefect al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor între anii 2006-2011.

S-ar putea spune că aducerea în Curia Romană a unui cardinal din Asia reprezintă un nou semn al atenției speciale pe care papa Francisc o acordă Bisericii catolice de pe acest continent, unde a efectuat recent ultima călătorie apostolică a anului curent. Călătoria papei în Thailanda și Japonia, efectuată în zilele 19-26 noiembrie 2019, este cea de-a patra a pontificatului în estul Asiei: în 2014 a fost în Coreea de Sud, în 2015 în Sri Lanka și Filipine, iar în 2017 în Myanmar și Bangladesh.Sursa:vaticannews.va/ro