Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Copiii tăi resping credința? Amintește-ți povestea Sfintei Monica ...

 
Copiii tăi resping credința? Amintește-ți povestea Sfintei Monica ...
  • 02 Ian 2020
  • 3037

Cum putem rămâne plini de speranță în loc să ne scufundăm în deznădejde?

Educarea copiilor a fost întotdeauna o muncă grea, dar pentru părinții creștini, astăzi, înseamnă aproape întotdeauna înotul împotriva curentului. Mulți dintre noi ne simțim singuri și prost echipați pentru a ne proteja copiii de lumea seculară, care este departe de valorile spirituale pe care dorim să le transmitem.

Ce putem spune când copilul nostru se plânge cu voce tare când este timpul pentru Liturghie? Care este rostul de a avea rugăciunea în familie când se transformă rapid într-un meci al strigătelor? Ce se întâmplă atunci când copiii tăi resping tot ce încerci să împărtășești și să transmiți mai departe, ce trebuie făcut?

Credință în Dumnezeu

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți și să-l repetați de fiecare dată - înainte de a încerca să găsiți un răspuns la aceste întrebări, este să încredințați totul lui Dumnezeu: îndoielile, durerile, întrebările, regretele, nopțile voastre nedormite, lacrimile și speranțele voastre. Acești copii sunt în primul rând ai lui. El îi iubește mai mult decât am putea noi vreodată. El știe ce este mai bine pentru ei. El este oricând gata să ierte toate păcatele și să scoată binele din rău.

Domnul nu intervine ca prin magie. El ne respectă prea mult pentru asta. Dar El răspunde întotdeauna celor care îl cheamă. Motivele pentru care uneori nu Îl putem auzi este fie pentru că nu suntem pregătiți să primim răspunsul său, suntem prea nerăbdători sau căutăm un răspuns pe care credem că este cel potrivit, dar design-urile noastre nu corespund întotdeauna cu cele ale lui Dumnezeu.

Nu vă lăsați niciodată pradă vinovăției

Nu suntem perfecți; se întâmplă ca părinți să facem greșeli grave. Dar nu are nici un rost să ne lăsăm pradă vinovăției: este o otravă. Sentimentul de vinovăție este o înșelăciune folosită de diavol. Ceea ce vine de la Dumnezeu este pocăința, durerea pentru rănirea celor pe care îi iubim.

Pocăința nu constă în a ne ghida spre remușcările noastre, precum fiul risipitor, ci ne pune pe calea către Dumnezeu. Sacramentul Penitenței există, astfel încât El să ne poată acorda iertarea lui, să ne ducă înapoi în Harul Său, să ne ridice și să ne vindece. Și când Dumnezeu ne-a iertat, s-a terminat: revenirea la remușcările păcatului este o îndoială asupra dragostei Lui pentru noi.

Solicitați ajutor celor dragi

Dumnezeu ne-a dat frați și surori care sunt de asemenea și părinți. Desigur, fiecare familie este unică și nu are rost să compari situațiile. Cu toate acestea, de cele mai multe ori motivul pentru care rămânem singuri cu problemele noastre este că pur și simplu nu îndrăznim să le împărtășim. Putem simți atâta rușine pentru că nu suntem imaginea „unei familii creștine bune” încât refuzăm să dezvăluim luptele noastre secrete.

Ne temem să fim judecați, neînțeleși sau respinși și totuși, ce ajutor prețios putem fi unul pentru celălalt! Uneori, doar partajarea unei probleme ne ajută să găsim o soluție. Și în orele noastre de dificultate, în general, micile lucruri ne ajută să reținem: un zâmbet, un apel al unui prieten, un mic semn de afecțiune, etc. Să ne bazăm mai mult decât oricând pe fiecare dintre noi, să fim unul lângă altul, deschiși și disponibili. Să ne ascultăm cu răbdare unii pe alții și să ne acceptăm reciproc fără judecată. Este greu, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, totul devine posibil.

Întoarceți-vă la Sfânta Monica - patronul părinților în suferință

„Copilul acelor lacrimi nu va pieri niciodată”, au fost cuvintele de mângâiere pe care un episcop le-a oferit Sfintei Monica, în timp ce aceasta se ruga, îndoliată de îndepărtarea de Dumnezeu a fiului ei Augustin. Când acesta a plecat în Italia, ea a crezut că l-a pierdut complet. Dar acolo îl aștepta Dumnezeu. „Copilul acelor lacrimi” a devenit marele Sfânt Augustin. În ceea ce o privește pe Sfânta Monica, a devenit patronul tuturor părinților în suferință pentru copiii lor.

Christine Ponsard

 

Traducerea: Ioan - Ștefan DumitrașSursa:aleteia.org