Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

„Am fost uciși și răstigniți de multe ori, dar rădăcinile noastre sunt vii”. Duminică a fost consacrat cel mai tânăr episcop catolic din lume

 
„Am fost uciși și răstigniți de multe ori, dar rădăcinile noastre sunt vii”. Duminică a fost consacrat cel mai tânăr episcop catolic din lume
  • 14 Ian 2020
  • 3634

„Am fost uciși și răstigniți de multe ori, dar rădăcinile noastre sunt vii”, au fost cuvintele rostite de Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco - Catolice Ucrainiene (UGCC) către Episcopul Stepan Sus, cel mai tânăr episcop catolic din lume (38 de ani), în timpul consacrării episcopale.

„Episcop Stepan, sunteți un izvor din acea rădăcină străveche a Bisericii din Kiev, pe care Domnul Dumnezeu ne-a revelat-o. Trebuie să mărturisiți și să propovăduiți lumii noastre ucrainene că Dumnezeu este garantul că nu vom dispărea ca națiune.” Părintele și Întâisătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a spus acest lucru în predica sa în timpul Sfintei Liturghii cu Ritul Hirotonirii Episcopale a episcopului Stepan Sus în Catedrala Patriarhală a Învierii lui Cristos la Kiev, 12 ianuarie 2020.

 

„Ca succesor al apostolilor, Cristos te trimite să predici cuvântul Evangheliei, să sfințești poporul lui Dumnezeu și să-i conduci la Cristos.”

 

Liturghia a fost condusă de Preafericitul Părinte Sviatoslav. Episcopul Ihor Voznyak, Mitropolitul Lvivului și Episcopul Pavlo Khomnytsky, Eparhul de Stamford, au devenit co-consacratori.

 

La început, episcopul Stepan a făcut o profesiune publică de credință întreită. După aceea, a avut loc Ritul Hirotonirii, la finalul căruia a fost îmbrăcat în veșmintele unui episcop. Apoi, Preafericirea Sa Sviatoslav a predat episcopului Stepan cârja pastorală ca simbol al autorității sale.

 

„Au fost numeroase încercări de eradicare, distrugere și uitare a Bisericii noastre, care păstrează moștenirea Bisericii Primului Mileniu în deplină comuniune vizibilă cu succesorul Apostolului Petru. Dar această Biserică, ca un vlăstar din rădăcina lui Iesse, renaște. Și o vedem astăzi”, a subliniat Conducătorul Bisericii.

 

Potrivit acestuia, astăzi ucrainenii trăiesc în diferite părți ale lumii. Și uneori vedem că, comunitatea ucraineană din diaspora începe să treacă prin procesul de asimilare. „Dar auzim astăzi asigurarea că orice s-ar întâmpla, rămășița lui Israel, chiar și în diaspora, va fi păstrată de Harul lui Cristos. Și va fi adunată aici în Catedrala noastră patriarhală ... Astăzi, Domnul Dumnezeu ne prezintă nouă, o persoană pe deplin dedicată lui Dumnezeu”, a spus liderul spiritual al ucrainenilor.

 

„Preasfințite Stepan”, s-a adresat conducătorul Bisericii episcopului nou hirotonit, „modalitățile prin care Domnul te-a condus până în acest moment au fost uimitoare. Tu, ca preot tânăr, ai văzut câți oameni pleacă din Ucraina astăzi. Și te-ai gândit cum să-i însoțești, cum să îi cauți. Tu, ca preot paroh al Bisericii Garnizoanei lui Petru și Pavel din Lviv, poate ai auzit și ai văzut strigătul Rahelei moderne, ucrainiene, mai mult decât toți, pentru că îi îngropai pe acești soldați care acum seamănă cu generozitate pământul ucrainean cu oasele lor, în speranța libertății și independenței sale. Astăzi, Dumnezeu te-a chemat să fii Episcopul Curiei Patriarhale din Kiev.”

 

Este important ca noi, în calitate de credincioși, să vedem că în anumite momente istorice, Dumnezeu este prezent personal.

 

„Biserica noastră”, a subliniat liderul spiritual, „consideră că este o sarcină să-i însoțească pe ucraineni peste tot, oriunde ar fi ei. Conducătorul Bisericii nu poate fi pe toate continentele în același timp. Prin urmare, Dumnezeu îmi trimite un ajutor care va vesti cu mine Vestea cea bună, că Dumnezeu este cu noi, că nou-născutul Cristos este sursa renașterii, reînnoirii și speranței Bisericii ucrainene și a poporului ucrainean.”

 

Patriarhul consideră evenimentul de duminică unul istoric care ne oferă speranța și bucuria că nu există o astfel de forță umană pe pământ care să poată rescrie profeția lui Dumnezeu. „Ultimul cuvânt din istorie aparține lui Dumnezeu, Creatorul și Mântuitorul, care a venit la noi în Nașterea Sa ca și mic copil”, a asigurat Întâisătătorul UGCC.

 

Biroul de Presă al UGCC

Traducere: Ioan – Ștefan Dumitraș

Sursa: http://news.ugcc.ua/