Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vinerea Sfântă cu Papa Francisc: Patima Domnului în bazilică și Calea Crucii în Piața Sfântul Petru

 
Vinerea Sfântă cu Papa Francisc: Patima Domnului în bazilică și Calea Crucii în Piața Sfântul Petru
  • 10 Apr 2020
  • 3144

Două momente de rugăciune marchează în Biserica romano-catolică Vinerea Sfântă cu Papa Francisc în Cetatea Vaticanului: celebrarea Patimii Domnului, la ora 18.00, în bazilica Sfântul Petru, și devoțiunea ”Calea Crucii”, la ora 21.00, în Piața Sfântul Petru. Ambele sunt transmise live de Vatican Media în streaming, orele de referință fiind raportate la ora Romei. Totul este mai sobru și esențial, semn al unor circumstanțe fără precedent în ultimele patru secole.

Vineri, 10 aprilie a.c., în calendarul roman sau latin este Vinerea Sfântă. În această zi, Biserica, după o tradiție străveche, nu celebrează sacramentele, în afară de sacramentul Penitenței și al Ungerii bolnavilor. Pe altar nu se va afla nimic, nici cruce, nici sfeșnice, nici fețe de altar. În după-amiaza acestei zile, dacă este posibil chiar în jurul orei trei, are loc celebrarea Pătimirii Domnului. Preotul, îmbrăcat cu veșminte de culoare roșie, merge la altar și se prosternează cu fața la pământ, apoi se roagă câtva timp în tăcere, în timp ce toți ceilalți se așază în genunchi. Celebrarea constă din trei părți: Liturgia Cuvântului, cu proclamarea Pătimirii Domnului după Ioan (18-19), adorarea Sfintei Cruci, în timpul căreia se cântă Plângerea Mântuitorului, și Sfânta Împărtășanie.

Papa Francisc prezidează Celebrarea Patimii Domnului la ora 18.00 în bazilica San Pietro, unde Crucifixul va fi mai întâi acoperit. După procesiunea inițială, Sfântul Părinte se prosternează cu fața la pământ înaintea Altarului Catedrei. Proclamarea patimii și morții lui Isus, cu Evanghelia după Sf. Ioan, este urmată de o meditație despre misterul răscumpărării prezentată de predicatorul Casei Pontificale, preotul franciscan capucin Raniero Cantalamessa. Succesiv, are loc întreita dezvelire a Crucifixului, iar adorația Sfintei Cruci se va face fără sărutul de venerație al participanților, gestul fiind făcut, în actualele restricții sanitare, numai de celebrantul principal.

În cursul serii, la ora Romei 21.00, în Piața Sfântul Petru, are loc rugăciunea ”Calea Crucii”, care este transmisă în mondoviziune. Stațiunile vor fi dispuse de-a lungul coloanelor lui Bernini, în jurul obeliscului central – singurul martor din timpurile noastre al martiriului Sfântului Petru pe colina Vaticanului - și, în fine, pe evantaiul de trepte care conduc spre intrarea principală a bazilicii petrine. Două grupuri a câte cinci persoane vor duce crucea de la o stațiune la alta: pe de o parte, deținuții de la penitenciarul ”Due Palazzi” din Padova (Italia), meditațiile fiind pregătite de unii dintre ei, iar pe de alta, medicii și asistenții de la serviciile medicale din Statul Cetății Vaticanului. Se dorește, astfel, a depune la picioarele Crucifixului atât suferințele celor nevăzuți de societate, cât și jertfa vieții și eforturile costisitoare ale medicilor și personalului medical care se află în prima linie pe frontul de combatere a pandemiei de Coronavirus.

De la o zi la alta a Săptămânii Sfinte, riturile sunt, anul acesta, mai sobre și reduse la esențial. Oficiul Celebrărilor liturgice pontificale a trebuit să organizeze într-un timp foarte strâns slujbele pascale pe care papa Francisc, în contextul pandemiei, le prezidează fără prezența credincioșilor. Vastitatea spațiilor liturgice, atât bazilica petrină cât și artistica Piață a lui Bernini, marchează un contrast dureros cu solemnitatea celebrărilor pascale. Cu toate acestea, poate mai mult ca niciodată, foarte mulți se vor uni de acasă la rugăciunea papei prin mijloacele de comunicare. Sfântul Părinte și-a exprimat de mai multe ori speranța de a fi aproape de milioanele de persoane care se află în imposibilitatea de a merge la Sf. Liturghie și de a participa la slujbele acestui triduum pascal neobișnuit, într-un timp de pandemie și de izolare nedorită.

Riturile pascale se încheie cu Vigilia Pascală de sâmbătă, 11 aprilie a.c., începând de la ora Romei 21.00, și cu Sf. Liturghie din Duminica Paștelui, prezidată la ora 11.00, urmată de mesajul pascal și binecuvântarea ”Urbi et Orbi”. Toate ceremoniile sunt transmise în streaming pe portalul Vatican News, iar Vigilia pascală și binecuvântarea Urbi et Orbi sunt aduse în România, ca și în anii precedenți, de Televiziunea Română.



Sursa:vaticannews.va/ro