Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Spiritul Sfânt, foc de iubire care arde păcatele și înnoiește inimile

 
Spiritul Sfânt, foc de iubire care arde păcatele și înnoiește inimile
  • 01 Iun 2020
  • 1736

Duminică, 31 mai 2020, papa Francisc a condus rugăciunea ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului” de la fereastra apartamentului pontifical. Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, nelipsita rugăciune duminicală de miezul zilei a fost recitată de pontif împreună cu câteva sute de romani și pelerini prezenți în Piața San Pietro. În alocuțiunea sa, pontiful a subliniat că Isus îl trimite Bisericii, celei de la începuturi și celei de astăzi, în vederea unei misiuni: ca să continue aceeași misiune a lui Isus.

”Spiritul Sfânt este un foc care arde păcatele și creează bărbați și femei noi; este un foc de iubire prin care discipolii pot incendia lumea, acea iubire de tandrețe care îi preferă pe cei mici, săraci și excluși”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului”, recitată pentru ultima dată anul acesta în duminica Rusaliilor. Odată cu încheierea timpului liturgic al Paștelui, rugăciunea ”Regina Coeli” este înlocuită de antifonul marian ”Angelus Domini” – ”Îngerul Domnului”.

De semnalat, de asemenea, un semn pozitiv de întoarcere la normalitatea sanitară publică. Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, nelipsita rugăciune duminicală de la amiază a fost recitată de pontif de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, nu din biblioteca acestuia, cum s-a făcut până acum. Totodată, în Piața San Pietro au fost lăsate să intre câteva sute de romani și pelerini, forțele de ordine având grijă ca aceștia să respecte normele sanitare și distanța fizică dintre persoane.

În alocuțiunea sa, papa Francisc a vorbit despre marea sărbătoare a Rusaliilor, care amintește revărsarea Spiritului Sfânt asupra primei comunități creștine. Evanghelia solemnității Rusaliilor (Ioan 20,19-23) scoate în prim plan primele cuvinte ”Pace vouă!” pe care Isus cel înviat le spune când apare în cenaclu, unde discipolii s-au refugiat din cauza fricii.

Papa Francisc: «Primele cuvinte rostite de Cel înviat – Pace vouă! – trebuie considerate mai mult decât un simplu salut: ele exprimă iertarea acordată discipolilor care, pentru a spune adevărul, îl abandonaseră. Sunt cuvinte de reconciliere și de iertare. La fel și noi, când dorim pace celorlalți, în realitate le dăm iertare și cerem iertare. Isus oferă pacea sa chiar acestor discipoli cărora le este teamă, cărora le este greu să dea crezare celor pe care, totuși, le văd, adică mormântului gol, și subestimează mărturia Mariei Magdalena și a celorlalte femei. Isus iartă mereu, îi iartă pe prietenii săi și le oferă pacea sa. Nu uitați: Isus nu obosește niciodată să ierte. Noi suntem cei care obosim în a cere iertare».

”Iertându-i și adunându-i în jurul său pe discipoli, Isus face din ei Biserica sa: o comunitate reconciliată și gata de misiune. Când o comunitate nu este reconciliată, nu este gata de misiune: este gata să discute în interiorul ei, este gata de chestiuni interne. Întâlnirea cu Domnul înviat a răsturnat existența apostolilor și îi schimbă în mărturisitori curajoși”.

Papa Francisc: «Într-adevăr, imediat după aceasta, El spune: ”După cum m-a trimis pe mine Tatăl, la fel vă trimit și eu pe voi” (v. 21). Aceste cuvinte dau de înțeles că apostolii sunt trimiși să prelungească însăși misiunea pe care Tatăl i-a încredințat-o lui Isus. ”La fel vă trimit și eu pe voi”: nu este timpul de a sta închiși, nici de a regreta ”vremurile bune” petrecute împreună cu Învățătorul. Bucuria învierii este mare, dar este o bucurie expansivă, care nu trebuie ținută pentru sine».

Într-adevăr, timpul liturgic al Paștelui – a remarcat mai departe Sfântul Părinte – a oferit posibilitatea de a asculta același episod, apoi întâlnirea cu discipolii la Emaus, apoi, parabola Bunului Păstor, discursurile de adio și făgăduința Spiritului Sfânt. ”Toate sunt îndreptate în așa fel încât să întărească credința discipolilor – dar și a noastră – în vederea misiunii”. Tocmai pentru a însufleți misiunea, Isus îl dăruiește pe Spiritul său apostolilor. ”A suflat asupra lor și le-a spus: Primiți pe Spiritul Sfânt” (v. 22).

Papa Francisc: «Spiritul Sfânt este foc care arde păcatele și creează bărbați și femei noi; este foc de iubire prin care discipolii vor putea să ”incendieze” lumea, acea iubire de tandrețe care îi preferă pe cei mici, săraci, excluși... La sacramentele botezului și mirului l-am primit pe Spiritul Sfânt și darurile sale: înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, tăria, cunoașterea, devoțiunea, frica de Dumnezeu. Acest din urmă dar, frica de Dumnezeu, este chiar contrarul fricii care mai înainte îi paraliza pe discipoli: este iubirea pentru Domnul, este certitudinea milostivirii sale și a bunătății sale, este încrederea de a se putea mișca în direcția indicată de El fără să ne lipsească vreodată prezența sa și sprijinul său».

”Sărbătoarea Rusaliilor”, a încheiat papa Francisc, ”reînnoiește conștiința că în noi locuiește prezența dătătoare de viață a Spiritului Sfânt. El ne dăruiește și nouă curajul de a ieși afară din zidurile protectoare ale cenaclurilor noastre, în grupuri, fără a ne simți în largul nostru cu o viață liniștită sau ne închide în obișnuințe sterile”. ”Maria Preasfântă, care era acolo, cu apostolii, când a venit Spiritul Sfânt, protagonistă împreună cu prima comunitate a experienței minunate a Rusaliilor”, a fost invocația papei, ”să dobândească pentru Biserică ardoarea spiritului misionar”.

După rugăciunea antifonului pascal ”Regina Coeli”, recitat pentru ultima dată în acest an liturgic, papa Francisc a invocat ”lumina și tăria” Spiritului Sfânt asupra Bisericii și a societății din regiunea Amazonia, greu încercate de pandemia de coronavirus. Numeroase sunt persoanele contagiate și cele care au murit, chiar în rândul popoarelor indigene. ”Prin mijlocirea Mariei, Maica Amazoniei”, a spus pontiful, ”mă rog pentru cei mai săraci și lipsiți de apărare din această îndrăgită regiune, ca și pentru cei din lumea întreagă, și fac un apel pentru a nimănui să nu-i lipsească asistența sanitară. A îngriji persoanele, să se cruțe resurse din economie. A îngriji persoanele, care sunt mai importante decât economia. Noi, persoanele, suntem templul Spiritului Sfânt, economia, nu”.

În continuarea saluturilor, papa a menționat că în această duminică se marchează în Italia Ziua națională a ușurării suferinței. ”Reînnoiesc aprecierea mea”, a subliniat Sfântul Părinte, ”față de cei care, mai ales în această perioadă, au oferit și oferă mărturia lor de îngrijire a aproapelui. Îi amintesc cu recunoștință și admirație pe toți cei care, susținându-i pe bolnavi în această pandemie, și-au dat viața. Să ne rugăm în tăcere pentru medici, voluntari, asistenții medicali, pe toți operatorii sănătății și pe cei mulți care și-au dat viața în această perioadă”.

Revenind, în fine, la duminica Rusaliilor, papa a spus că ”avem atât de mult nevoie de lumina și de tăria Spiritului Sfânt! Are nevoie de acestea Biserica, pentru a merge în armonie și cu curaj mărturisind Evanghelia, și are nevoie întreaga familie umană, ca să iasă din această criză mai unită, nu mai dezbinată. Voi știți că dintr-o criză ca aceasta nu ieșim la fel cum era înainte: ieșim ori mai buni, ori mai răi. Să avem curajul de a schimba, de a fi mai buni, de a fi mai buni decât înainte, ca să putem construi pozitiv perioada post-criză a pandemiei”.

Rugăciunea ”Regina Coeli” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:vaticannews.va/ro