Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

90 de ani de la înființarea Eparhiei de Maramureș

 
90 de ani de la înființarea Eparhiei de Maramureș
  • 05 Iun 2020
  • 985

La 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius al XI-lea, a fost înființată Eparhia Română Unită a Maramureșului cu reședința la Baia Mare. Decizia va intra în vigoare la 15 august 1930, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, zi ce marchează înfiinţarea efectivă a eparhiei. Noua Eparhie era formată din 239 parohii, din care 201 românești și 38 rutene. Odată cu înfiinţarea Eparhiei de Maramureş, biserica cu hramul Adormirii Preacuratei Fecioare Maria din Baia-Mare a fost ridicată la rangul de catedrală.

Parohiile noii eparhii proveneau din diversele episcopii deja existente: 169 parohii din Eparhia de Gherla, 31 parohii din Eparhia de Oradea și o parohie din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș; 10 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Hajdúdorog, 11 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Muncaci și 17 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Stanislau.

Până la numirea unui episcop titular, administrator apostolic al Eparhiei de Maramureș a fost episcopul Iuliu Hossu, episcopul Eparhiei de Gherla. Câteva luni mai târziu, a fost ales și apoi instalat la 2 februarie 1931 episcopul Alexandru Rusu. Acesta, cu toate că a fost arestat și închis în toamna anului 1948 de către regimul comunist pentru că a refuzat să renunțe la credința sa catolică, a rămas păstorul eparhiei până la moartea sa, în anul 1963. Lui, în clandestinitate, i-a urmat episcopul Ioan Dragomir, care din 1950 până în 1965 figurează ca fiind episcop auxiliar, iar apoi titular până în anul 1985. După trecerea la Tatăl a episcopului Ioan Dragomir, la 25 aprilie 1985, funcţia de Ordinarius provizoriu al Diecezei de Maramureş a fost deținută de Părintele Lucian Mureşan, iar de la 9 august 1986 devenind titular, fiind numit şi instalat de către IPSS Mitropolitul Alexandru Todea. Viitorul Arhiepiscop Major şi Mitropolit al Blajului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan, a condus Eparhia Maramureșului în calitate de Ordinarius până la evenimentele din decembrie 1989, fiind reconfirmat şi numit episcop al Eparhiei în luna martie 1990, consacrarea având loc la 27 mai a aceluiași an. Fiind numit în 1994 de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, succesor în sacunul Eparhiei de Maramureș a fost numit Episcopul Ioan Șișeștean, care a păstorit Eaprhia până în 2011. Din 2011 până în prezent Eparhia de Maramureș este păstorită de Preasfinția Sa Vasile Bizău, fost episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din 2007 în 2011.ACC