Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Beatificarea lui Carol Acutis: Un geniu IT, la cinstea altarelor

 
Beatificarea lui Carol Acutis: Un geniu IT, la cinstea altarelor
  • 12 Oct 2020
  • 1972

Bazilica ”Sf. Francisc” din Assisi a găzduit sâmbătă, 10 octombrie 2020, Sfânta Liturghie și ceremonia de beatificare a tânărului italian Carol Acutis (1991-2006), considerat un adevărat geniu al informaticii. ”Toți se nasc în original, dar mulți mor ca fotocopii”, obișnuia să spună cel care avea ca deviză a vieții ”Nu eu, ci Dumnezeu”. Celebrarea euharistică a început la ora locală 16.30 și a fost prezidată, în numele papei Francisc, de cardinalul Agostino Vallini. Ritul sacru poate fi urmărit pe Vatican Media.

A avut loc sâmbătă, 10 octombrie a.c., la Assisi, beatificarea tânărului italian Carol Acutis, credincios laic, terțiar franciscan, considerat un adevărat geniu al tehnologiilor informatice. Sfânta Liturghie și ceremonia de beatificare, prevăzute inițial pentru 20 iunie a.c., au fost prezidate de cardinalul Agostino Vallini, legat papal pentru bazilicile ”Sfântul Francisc” și ”Sfânta Maria a Îngerilor” din orașul Sărăcuțului.

Ritul sacru a început la ora Italiei 16.30, după închiderea ediției noastre zilnice, și a fost transmis în streaming de Vatican Media, pe portalul Vatican News și pe canalul Vatican News YouTube.

”Nu eu, ci Dumnezeu” era deviza lui Carol Acutis. Geniu al informaticii, Carol s-a născut în 1991 și a asumat o profundă devoțiune față de Fecioara Maria și de Sfânta Euharistie. A realizat diverse proiecte web despre credință, printre acestea aflându-se și portalul digital dedicat miracolelor euharistice. Afectat de leucemie fulminantă, a murit la doar 15 ani, în 12 octombrie 2006, în orașul italian Monza, oferindu-și suferințele pentru papa, pentru Biserică, pentru a merge în paradis. Trupul său a fost depus în sanctuarul Despuierii din Assisi, rămânând neatins de putreziciune până în zilele noastre. Cu adevărat mișcătoare la beatificarea lui este, cu siguranță, prezența mamei, Antonia.

Minunea atribuită mijlocirii sale se referă la vindecarea, în 2013, a unui copil brazilian suferind de grele afecțiuni ale aparatului digestiv, cu o anomalie anatomică rară la pancreas.

Numit, de asemenea, ”un adevărat influencer al lui Dumnezeu”, Carol Acutis a fost menționat pe larg de papa Francisc în exortația apostolică ”Christus vivit” (nr. 104-106) ca exemplu de tânăr al timpului său care vestește Evanghelia prin mijloacele de comunicare. Afirmând că dimineața Învierii lui Cristos constituie un inepuizabil izvor de speranță, papa spune că ”există o cale de ieșire din orice  situație întunecoasă și dureroasă. E adevărat, de exemplu, că domeniul digital poate să te expună la riscul închiderii în tine însuți, al izolării sau al plăcerii fără conținut. Dar nu uita că există tineri care, chiar și în aceste domenii, sunt creativi și, uneori, geniali. Este cazul tânărului Venerabil Carol Acutis. El știa foarte bine că mecanismele comunicării, publicității și rețelelor sociale pot fi folosite pentru a ne face să devenim adormiți, dependenți de consum și de noutățile pe care le putem cumpăra, obsedați de timpul liber, închiși în negativitate. El, însă, a știut să folosească noile tehnici de comunicare pentru a transmite Evanghelia, pentru a comunica valori și frumusețe. Nu a căzut în capcană. Vedea că mulți tineri, deși păreau diferiți, în realitate sfârșesc prin a fi la fel ca alții, alergând după ceea ce le impun cei puternici prin mecanisme de consum și de amețire. În acest fel, nu lasă să înmugurească darurile pe care Domnul le-a dat, nu oferă acestei lumi acele capacități atât de personale și unice pe care Dumnezeu le-a semănat în fiecare. Așa se întâmplă că, după cum spunea Carol, «toți se nasc în original, dar mulți mor ca fotocopii». Nu lăsa să ți se întâmple așa ceva”.



Sursa:vaticannews.va/ro