Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum se conjugă fidelitatea faţă de cuvântul lui Dumnezeu şi milostivirea

 
Cum se conjugă fidelitatea faţă de cuvântul lui Dumnezeu şi milostivirea
  • 21 Feb 2014
  • 3348
Conferinţa cardinalului Kasper

O conferinţă foarte coerentă cu perspectiva indicată de papa Francisc. Un text care ne face să "privim cu realism la familie şi să-i vedem cu profunzime inserarea în planul lui Dumnezeu". Având convingerea că "tot ceea ce este frumos din familie este vestit şi de Evanghelie, pentru binele persoanelor şi al omenirii". Părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a explicat astfel sensul conferinţei lungi şi articulate pe care cardinalul Walter Kasper a ţinut-o în această dimineaţă, joi 20 februarie, în Aula Sinodului din Vatican, la ziua inaugurală a consistoriului extraordinar convocat de papa Francisc.

Conferinţa, în redactarea sa voluminoasă - lectura s-a întins timp de circa două ore - va rămâne în folosirea exclusivă a cardinalilor. De fapt a fost cerută de ei cu scopul de a avea o bază pe care să orienteze reflecţia şi discuţia. Părintele Lombardi a oferit o largă sinteză jurnaliştilor în cursul briefingului desfăşurat pe la ora prânzului, în Sala de Presă a Sfântului Scaun.

Este vorba în mod clar de o reflecţie orientată spre redescoperirea evangheliei familiei. Primul punct al textului tratează despre familie în ordinea creaţiei, propunându-i o viziune în perspectiva biblică a Genezei şi a planului lui Dumnezeu.

Al doilea punct se referă în schimb la structurile păcatului în viaţa familiei. Adică sunt tratate problemele, tensiunile, înstrăinările care pun astăzi nenumărate provocări instituţiei familiale în societatea contemporană: de la dificultatea raportului dintre bărbat şi femeie, dintre trup şi spirit, dintre om şi natură, la certurile şi la tensiunile care se dezvoltă în familie, până la suferinţele şi la dificultăţile femeilor şi mamelor.

Al treilea punct se referă la familie în ordinea creştină a răscumpărării. "Şi aici cardinalul Kasper, la rândul său - a afirmat Lombardi - preia cuvintele Evangheliei şi al Noului Testament referitoare la familie, cuvintele lui Isus şi cuvintele din Scrisoarea către Efeseni, împreună cu alte referinţe neotestamentare, vorbind despre căsătorie ca sacrament, ca instrument al vindecării şi chiar ca instrument al harului sfinţitor". Din acest punct iezuitul a subliniat îndeosebi "un text foarte frumos, despre legea gradualităţii, despre faptul de a continua să creştem în mod mereu nou şi mai profund în misterul lui Cristos".

Această lege a gradualităţii este prezentată ca un element foarte important pentru viaţa şi pentru pastoraţia matrimonială şi familială: "Nu înseamnă gradualitate a legii - a specificat părintele Lombardi - ci gradualitate, adică o creştere în înţelegerea şi în realizarea legii şi a Evangheliei, care este o lege de libertate. Credincioşii în situaţii adesea devenite dificile au nevoie de timp şi de însoţitori răbdători pe drumul lor". Şi probabil că tocmai în asta se găseşte spiritul Papei Francisc, modul în care vorbeşte despre necesitatea unei Biserici care însoţeşte. Mai mult, cardinalul Kasper, aşa cum a explicat directorul Sălii de Presă, "a făcut şi câteva referinţe la folosirea cuvintelor «te rog, mulţumesc şi scuze» în viaţa zilnică pe drum conform spiritului Evangheliei". Cuvinte, aşa cum se ştie, indicate de mai multe ori de pontif ca indispensabile în viaţa de cuplu.

O parte foarte importantă a conferinţei se referă la familie ca Biserică domestică. "Propunând o viziune pastorală a familiei astăzi şi a situării ei în viaţa Bisericii - a notat Lombardi - Kasper insistă mult pe această temă". O viziune a Bisericii domestice considerate "cu o anumită lărgime: nu numai familia nucleară ci şi familia care se lărgeşte, care este ospitalieră, care este loc de întâlnire, de spiritualitate familială, de grupuri de rugăciune". Textul evocă "şi micile comunităţi, comunităţile de bază. În jurul ideii de Biserică domestică, punct central de vitalitate şi de experienţă a Bisericii, se dezvoltă aşadar tema despre rolul familiei, a locului în viaţa Bisericii şi în noua evanghelizare".

Aici conferinţa cardinalului introduce problema divorţaţilor recăsătoriţi. O problemă tratată "pe larg - a subliniat părintele Lombardi - în mod diferenţiat, reafirmând că e vorba de a ţine împreună binomul indisolubil al fidelităţii faţă de cuvântul lui Isus şi al milostivirii, al înţelegerii milostivirii lui Dumnezeu în viaţa persoanelor".

Spaţiu, în intervenţia cardinalului, şi pentru temele care se referă la validitatea căsătoriei. Există un citat lung din discursul papei Francisc de la 24 ianuarie adresat oficialilor de la tribunalul Rota Romana, mai ales din partea în care subliniază că dimensiunea juridică şi cea pastorală nu sunt în contrapoziţie. Şi există şi multe referinţe la contribuţiile pe care Joseph Ratzinger le-a dat - atât când era cardinal cât şi când era pontif - pentru a trata aceste teme. Îndeosebi conferinţa, a mai explicat Lombardi, se opreşte asupra faptului că "dincolo de rigorism şi de laxism" este necesar "să se reflecteze dacă drumul sacramentului pocăinţei este un drum cu care trebuie să se caute soluţii la situaţiile dificile. Şi mai ales pentru divorţaţii recăsătoriţi".

Lombardi a prezentat apoi că, indicând figura sfântului Alfons Maria de` Liguori, cardinalul Kasper a invitat să se privească la înţelepciunea sa pastorală şi mai ales la discretio a sa: "«Îmi doresc - a spus Lombardi citându-l literalmente pe conferenţiar - ca pe calea acestei discreţii în decursul procesului sinodal vom reuşi să găsim un răspuns comun pentru a mărturisi în mod credibil cuvântul lui Dumnezeu în situaţiile umane dificile»". Un "mesaj de fidelitate, dar şi de milostivire", a comentat iezuitul, pe care trebuie "să reuşim să le conjugăm în mod credibil".

O ultimă observaţie importantă se referă la raportul cu drumul Sinodului episcopilor: consistoriu şi sinod. "Kasper - a specificat directorul Sălii de Presă - spune că intervenţia sa nu pretinde să trateze toate problemele, nici nu pretinde să anticipeze rezultatele Sinodului, adică ale drumului comun al întregii Biserici, drumul ascultării reciproce atente şi al schimbului de rugăciune. Vrea mai degrabă să fie un soi de ouverture care conduce spre temă, având speranţa ca la sfârşit să ne fie dăruită o simfonie, adică un ansamblu armonios al tuturor vocilor în Biserică, şi acelea care eventual sunt disonante. Este o contribuţie care este dată, cu această conferinţă, la o reflecţie a cardinalilor care se situează în drumul mai larg al întregii Biserici, care merge şi spre următoarele sinoade pentru a căuta răspunsuri armonioase şi credibile la tema pastoraţiei familiei în lumea de astăzi".

Este semnificativă concluzia conferinţei citită integral de Lombardi: "Trebuie să luăm un punct de plecare pozitiv şi să redescoperim şi să vestim Evanghelia familiei în toată frumuseţea sa. Adevărul convinge prin frumuseţea sa. Trebuie să contribuim cu cuvintele şi faptele pentru a face în aşa fel încât persoanele să găsească fericirea în familie şi în acest mod să poată da celorlalte familii mărturia acestei bucurii a lor. Trebuie să înţelegem din nou familia ca Biserică domestică, s-o facem calea privilegiată a noii evanghelizări şi a reînnoirii Bisericii, o Biserică ce este un drum la oameni şi cu oamenii. În familie persoanele sunt acasă sau măcar caută o casă în familie. În familii Biserica întâlneşte realitatea vieţii, pentru aceasta familiile sunt bancul de probă al pastoraţiei şi urgenţă a noii evanghelizări. Familia este viitorul şi este calea viitorului şi pentru Biserică".

(După L`Osservatore romano, 21 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


Sursa:ercis.ro