Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

De ce se cântă „Te Deum-ul” pe data de 31 decembrie? Cine l-a scris?

 
De ce se cântă „Te Deum-ul” pe data de 31 decembrie? Cine l-a scris?
  • 31 Dec 2020
  • 1950

Ziua de 31 decembrie este ziua Te Deum-ului. Acesta este imnul creștin de mulțumire prin excelență și în mod tradițional se cântă în ultima zi din an, pentru a-i mulțumi Domnului pentru anul care tocmai a trecut. În parohiile din întreaga lume se intonează în limba sa originală: limba latină.

De asemenea, imnul este cântat și cu alte ocazii speciale, cum ar fi alegerea unui nou papă sau încheierea unui Conciliu.

Textul final al Te Deum-ului este atribuit lui Niceta, Episcopul Remesianei (Dacia inferioară), care l-a scris la sfârșitul secolului al IV-lea. Potrivit unei legende, acest imn ar fi fost cântat de Sfântul Ambrozie și Sfântul Augustin la Milano în anul 386, în ziua în care Sfântul Augustin a primit Botezul. Din acest motiv a mai fost numit și „imnul ambrozian”.

Imnul poate fi împărțit în trei părți:

1. Prima parte, până la Paraclitum Spiritum, este o laudă trinitară, adresată Tatălui. Este asemănătoare unei anafore euharistice, conținând cântarea întreit Sfântă.

2. A doua parte, de la Tu rex gloriæ până la sanguine redemisti, este o laudă adresată lui Cristos Mântuitorul.

3. A treia parte, începând cu Salvum fac, conține o serie de cereri și versete din Cartea Psalmilor.

Te Deum-ul a fost pus pe note de mai mulți autori: Giovanni Pierluigi de Palestrina, de Victoria, Händel, Mendelssohn, Mozart, Haydn și Verdi.

 

 

Traducere: Liviu Ursu

 Sursa:it.aleteia.org