Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să ne rugăm pentru ca unitatea să prevaleze asupra conflictelor

 
Să ne rugăm pentru ca unitatea să prevaleze asupra conflictelor
  • 21 Ian 2021
  • 1608

La audiența generală de miercuri, 20 ianuarie 2021, papa Francisc a vorbit despre importanța Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Din cauza restricțiilor sanitare, manifestările acestei perioade speciale și unice dedicată efortului de refacere a unității între creștini au suferit modificări importante, chiar amânări peste câteva luni, cum a decis Patriarhatul latin al Ierusalimului care a reprogramat aceste manifestări în contextul solemnității Rusaliilor.

Cateheza papei de miercuri s-a desfășurat încă o dată în biblioteca Palatului Apostolic, pontiful fiind înconjurat de un număr restrâns de prelați și de colaboratori ai săi din Curia Romană. Papa a evidențiat necesitatea de a fi mărturisitori de unitate prin propria viață, iar în necazurile timpului de față, urgența de a ne ruga pentru ca să se pună deoparte particularismele în favoarea binelui comun, fără a pierde din vedere drumul parcurs până acum în domeniul eforturilor de refacere a unității între creștini.

Vorbind despre ”scandalul dezbinărilor” dintre creștini, expresie a dezbinărilor prezente în inima omului, papa a spus că acestea nu pot veni decât de la diavol, ”dezbinătorul” prin excelență, iar arma lui cea mai puternică este bârfa care separă familiile, prieteniile și chiar comunitatea creștină:
Papa Francisc: «Calea lui Dumnezeu este diferită: ne ia așa cum suntem, ne iubește atât de mult, dar ne iubește cum suntem și ne ia cum suntem. Ne ia fiind diferiți, ne ia fiind păcătoși ca să ne mâne întotdeauna spre unitate. Putem să ne verificăm noi înșine și să ne întrebăm dacă, în locurile unde trăim, alimentăm conflictualitatea sau luptăm pentru a face să crească unitatea cu instrumentele pe care Dumnezeu ni le-a dat: rugăciunea și iubirea. Alimentăm conflictualitatea prin bârfe, întotdeauna, vorbind de rău unii de alții. Bârfele constituie arma cea mai la îndemână pe care o are diavolul pentru a dezbina comunitatea creștină, pentru a dezbina familia, pentru a-i dezbina pe cei care sunt prieteni, dar întotdeauna pentru a dezbina. Spiritul Sfânt ne inspiră întotdeauna unitatea».

Amintind cuvintele lui Isus de la Ultima cină, ”pentru ca toți să fie una” (Ioan 17,21), papa a remarcat că Domnul nu ne-a dat porunca unității, dar ”s-ar rugat Tatălui pentru noi, ca să fim una”. ”Aceasta înseamnă că noi, prin puterile noastre, nu suntem suficienți pentru a împlini unitatea. Unitatea este mai întâi de toate un dar, un har de cerut prin rugăciune”, a mai spus Sfântul Părinte.

La saluturile finale, papa a făcut un apel la dezarmare globală:
Papa Francisc: «Poimâine, vineri 22 ianuarie, va intra în vigoare Tratatul privind interzicerea armelor nucleare. Este vorba de primul instrument internațional cu obligativitate juridică ce interzice în mod explicit aceste dispozitive, a căror folosire are un impact nediscriminat: lovește într-un timp scurt un mare număr de persoane și provoacă pagube pentru mediu pe o perioadă foarte lungă. Încurajez cu căldură toate statele și toate persoanele să lucreze cu determinare pentru a promova condițiile necesare unei lumi fără arme nucleare, contribuind la înaintarea păcii și a cooperării multilaterale, de care omenirea are nevoie atât de mult în timpurile de față».

De amintit în acest context, audiența acordată în cursul dimineții jucătorilor clubului italian de fotbal ”La Spezia”. Papa i-a felicitat pentru că în seara precedentă au încheiat cu o victorie confruntarea cu A.S. Roma în Cupa Italiei. ”îmi place”, a spus papa improvizând liber un salut afectuos, ”să văd efortul tinerilor și al tinerelor în sport pentru că sportul este o minune. Sportul duce peste tot ceea ce noi avem mai bun în noi înșine. Continuați în acest fel”, a mai spus papa, ”pentru că acest lucru conduce la o mare noblețe”.

Revenind la cateheza papei, aceasta s-a încheiat, ca de obicei, cu salutul adresat bătrânilor, tinerilor, bolnavilor și soților recent căsătoriți. ”În această Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”, a spus papa în salutul său, ”vă îndemn să vă asumați această problemă, rugându-vă pentru ca toți creștinii să accepte invitația Domnului la unitatea credinței în unica Biserică pe care El a întemeiat-o. Vă mulțumesc!”.

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, urmată de binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro