Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Prietenia între religii, la întâlnirea papei Francisc cu ayatolahul Al-Sistani, liderul șiiților irakieni

 
Prietenia între religii, la întâlnirea papei Francisc cu ayatolahul Al-Sistani, liderul șiiților irakieni
  • 06 Mar 2021
  • 2270

Sâmbătă, 6 martie 2021, papa Francisc a făcut o vizită liderului musulmanilor șiiți irakien, ayatolahul Al-Sistani, la reședința acestuia din Najaf. Întâlnirea a deschis agenda celei de-a doua zile a călătoriei apostolice pe care papa Francisc o efectuează în Irak (5-8 martie 2021) sub genericul ”Voi toți sunteți frați” (Matei 23,8). În colocviile cordiale, papa Francisc și Al-Sistani au subliniat importanța colaborării între religii.

 

Importanța colaborării între religii și a prieteniei între comunitățile religioase, pentru că numai ”cultivând respectul reciproc și dialogul se poate contribui la binele Irakului, al regiunii și al întregii omeniri”. S-a desfășurat în această atmosferă deschisă de dialog și colaborare vizita pe care papa Francisc, în dimineața celei de-a doua zile în Irak, a făcut-o marelui ayatolah Sayyid Ali Al-Husayni Al-Sistani, liderul musulmanilor șiiți irakieni, în orașul Najaf.

Potrivit unei declarații a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, întâlnirea papei cu Al-Sistani a avut o durată de aproximativ 45 de minute. Pontiful i-a mulțumit cu această ocazie liderului șiit pentru că, ”împreună cu comunitatea șiită, în fața violenței și a marilor dificultăți din anii trecuți, și-a făcut auzită vocea în apărarea celor mai slabi și persecutați, afirmând sacralitatea vieții umane și importanța unității poporului irakian”. 

Luându-și rămas bun de la marele ayatolah, papa a dat asigurarea rugăciunilor sale la Dumnezeu, creatorul tuturor, cerând un viitor de pace și fraternitate pentru iubita țară irakiană, pentru Orientul Mijlociu și pentru lumea întreagă.

Papa a avut parte de o primire călduroasă nu doar la reședința liderului șiit, dar și pe străzile orașului Najaf, considerat de șiiți al treilea oraș sfânt al islamului, după Mecca și Medina. Pe drumul de la aeroport până la reședința ayatolahului, care se află în interiorul sanctuarului dedicat imamului Ali, mai mulți tineri și copii au salutat trecerea papei Francisc fluturând drapelele Irakului și Sfântului Scaun. Panourile de bun venit amplasate de-a lungul drumului erau inscripționate cu mesaje de ospitalitate, alături de imaginile papei și ayatolahului. Pe unul dintre panouri erau cuvintele: ”Voi sunteți o parte din noi și noi suntem o parte din voi”.

Al-Sistani este o personalitate unanim respectată în rândul șiiților irakieni. Născut în 1930 în Iran, a venit în Irak la vârsta de 20 de ani pentru studii teologice cu ayatolahul Abu al-Qasim al-Khoei ad Al-Najaf, încetul cu încetul atrăgându-și respectul sunniților și al kurzilor. Propria interpretare quietistă a revelației islamice, care susține abținerea autorităților religioase de la activitatea politică directă, îl transformă într-un interlocutor recunoscut de diverse curente politice. Promotor al alegerilor libere și critic al corupției, în 2014 a lansat o vastă campanie de sensibilizare a irakienilor pentru a lupta împreună împotriva așa-numitului Stat Islamic.

Cu 1,4 milioane de locuitori, Najaf este situat în centrul Irakului, la 160 km de Bagdad, la 30 de km de Babilonia antică și la 400 km de cetatea biblică Ur a Caldeilor. Orașul Najaf păstrează mormântul imamului Ali (Ali ibn Abi Talib), vărul și ginerele lui Mahomed, dar și primul om care s-a convertit la islam. În afară de moscheea lui Ali, Najaf este cunoscut și pentru cimitirul Wadi al-Salam, cel mai mare din lume, șiiții având convingerea că cine este înmormântat la Najaf este primit în mod sigur în paradis.

După vizita la Al-Sistani, papa Francisc a plecat cu avionul la Nasrah (Nassiriya) pentru a participa la întâlnirea interreligioasă organizată în cursul dimineții în antica cetate Ur a Caldeilor, locul de origine a patriarhului biblic Abraham. În cursul după-amiezii de sâmbătă, papa celebrează Sfânta Liturghie în catedrala caldeeană ”Sfântul Iosif” din Bagdad.



Sursa:vaticannews.va/ro