Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Omagierea pictorului Octavian Smigelschi

 
Omagierea pictorului Octavian Smigelschi
  • 02 Apr 2021
  • 234

            Pe 21 martie s-au împlinit 155 de ani de la nașterea pictorului Octavian Smigelschi, unul dintre marii artiști plastici ai spațiului românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui următor.

             Personalitate artistică de anvergură - a fost pictor, sculptor, grafician – Octavian Smigelschi și-a legat numele și de Blaj. În Catedrala Mitropolitană există un covor ritual de mari dimensiuni (8x5,5 m) reprezentând vulturul deasupra cetății Sionului, care a fost țesut în primii ani ai secolului trecut de credincioase maramureșene după schițele și desenele lui Octavian Smigelschi.

            AGRU Blaj, în colaborar cu Parohia Blaj II (Capela Arhiereilor), a organizat joi, 1 aprilie, o manifestare comemorativă la care au participat – respectând condițiile impuse de pandemie – membrii AGRU și credincioși din parohie. Manifestarea a avut loc la mormântul familiei Smigelschi din Cimitirul Mare al orașului, unde părintele Cristian Rus a oficiat o slujbă de pomenire. Despre personalitatea artistului a vorbit istoricul și criticul de artă dr. Cornel Tatai-Baltă.

            Octavian Smigelschi s-a născut în 21 martie 1866 la Ludoș, lângă Sibiu. A fost fiul lui Mihail Smigelschi, descendent dintr-o familie nobilă de origine poloneză, refugiat în Transilvania din pricina evenimentelor revoluționare din 1848, și al Anei Sebastian, de origine 

română. A luat lecții particulare acasă, după care a urmat Școala Maghiară de Stat din Sibiu. În paralel cu liceul, a studiat pictura cu Carl Dörschlag, în Germania. Obținând o bursă de stat, studiază apoi la Școala de profesori de desen din Budapesta (1884-1889). A activat ca profesor de desen la Dumbrăveni. Timp de un an a întreprins o călătorie în regiunile istorice ale României, unde a studiat monumente vechi de arhitectură. A studiat pictura bisericească, pe care a și executat-o în mai multe biserici dintre care cele din Sâncel, Măgura, Racovița, Rodna Nouă, Mihalț, Vereșmort. 

            Începând cu anul 1890, Octavian Smigelschi a organizat o serie de expoziții bine primite de public și critică. În august 1903, a organizat o astfel de expoziție și la Blaj, prilej cu care a expus planul de zugrăvire a Catedralei Mitropolitane „ Sfânta Treime”. Lucrarea nu a fost însă executată din cauza lipsei de fonduri.

            Operele sale monumentale cele mai cunoscute sunt iconostasul și cupola Catedralei Mitropolitane din Sibiu și capela Gimnaziului catolic din Budapesta.

            A trecut la cele veșnice în ziua de 10 noiembrie 1912, la Budapesta. Este înmormântat la Blaj.

 

Ion Moldovan