Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Blajul merge „Pe urmele Papei Francisc”: Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români

 
Blajul merge „Pe urmele Papei Francisc”: Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români
  • 31 Mai 2021
  • 2204

Primul eveniment care marchează aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj, va avea loc în seara zilei de 1 iunie 2021, la ora 18:00, când va fi celebrată Vecernia Solemnă a Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români, oficiată de Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Textele liturgice pentru celebrarea Vecerniei Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români au fost pregătite de Comisia Sinodală Liturgică a Bisericii Greco-Catolice din România, și au primit Recognitio din partea Sfântului Scaun. Miercuri 2 iunie 2021, cu prilejul Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români, începând cu ora 10:00, va fi oficiată, Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

La finalul Sfintei Liturghii, va avea loc prezentarea albumului foto „Mică Romă, Papa te salută!”, care ilustrează, în imagini, vizita Papei Francisc la Blaj. Va urma prelegerea intitulată „Semnificația istorică a vizitei Papei Francisc la Blaj în anul 2019”, care va fi prezentată de domnul profesor Ciprian Ghişa, Delegat al Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan pentru coordonarea AGRU-ului, Lect. univ. dr. la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj - Napoca. Tot în cadrul acestei zi de sărbătoare, în foaierul Palatului Cultural din Blaj, va avea loc începând cu orele 12:00, expoziția de artă „Portretele Fericitilor Episcopi Martiri: Credință și artă”, realizate de pictorul prof. univ. Liviu Lăzărescu, fiu al Bisericii Române Unite cu Roma. Maestrul Liviu Lăzărescu a activat peste 40 de ani la Catedra de Pictură a Institutului de Arte Plastice din București, o frumoasă carieră profesională, încununată în anul 2004 cu titlul de „Profesor honoris causa”.

Prin organizarea acestei celebrări liturgice și a evenimentelor culturale amintite, Biserica Blajului cinstește memoria și jertfa Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români, continuând să meargă „Pe urmele Papei Francisc”, reamintindu-și mereu de motto-ul Vizitei Apostolice a Sfântului Părinte în România, „Să mergem împreună!”.

Credincioșii care nu vor putea participa fizic la celebrare, se pot uni în rugăciune urmărind transmisiunea în direct pe canalele media deja cunoscute: TVR 3, Maria TV și pe canalul de YouTube al Radio Blaj.

Data de 2 iunie 2019 rămâne întipărită în inimile românilor. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică l-a primit cu dragoste pe Succesorul Sfântului Petru și a trăit un eveniment unic și mult așteptat: beatificarea celor Șapte Fericiți Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, pe Câmpia Libertății din Blaj.

 

Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și FăgărașSursa:bisericaromanaunita.ro