Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie arhierească în biserica “Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Apahida

 
FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie arhierească în biserica “Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Apahida
  • 30 Iun 2021
  • 1696

Vizitele pastorale ale noului Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, au continuat, marți, 29 iunie 2021, în sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cu vizitarea parohiei greco-catolice Apahida, la serbarea hramului bisericii parohiale. Ierarhul a fost primit în fața bisericii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de către preoții acestei parohii, pr. Iosif Vereșezan, administrator parohial, și pr. Florin Petre Șerban, vicar parohial. Au mai fost de față, primarul com. Apahida, Grigore Fati și un grup de credincioși.

Preasfinția Sa, a adus și în această biserică relicvariul cu moaștele Episcopului Iuliu Hossu, invocând astfel peste comunitatea din Apahida binecuvântarea și mijlocirea Fericitului Episcop martir, împreună cu cea a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În mica biserică de zid s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească. Au luat parte la celebrare, alături de Preasfinția Sa, pr. dc. Marius Cîmpean, cancelar episcopal cu diaconi și studenți seminariști, care au ajutat la altar și au oferit răspunsurile liturgice.

Preasfinția Sa a salutat cu drag preoții și credincioșii, pe primarul acestei comune învecinată mun. Cluj-Napoca, le-a spus că este un privilegiu de a-i avea patroni pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, de a dispune astfel de o ocrotire specială din partea celor doi stâlpi ai Bisericii Catolice. Le-a spus că vizitele pe care le face în această perioadă la comunitățile de credincioși și bisericile de pe teritoriul Eparhiei – pe care le-a început încă de după Sărbătoarea Învierii Domnului – sunt un răspuns la îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care, în lectura ascultată în această zi, vorbește despre “grija față de toate bisericile”. “Sunt aici”, a adăugat Ierarhul, “în același timp ca să fiu alături de voi și în mod cu totul special de părintele paroh, Iosif Vereșezan, care își aniversează 24 de ani de preoție”.

În cuvântul de învățătură, PS Claudiu a adus în fața credincioșilor modelul și exemplul luminos al Sfinților Apostoli Petru și Pavel. A reînnoit chemarea la sfințenie făcută și în prima duminică de după Rusalii, spunând: “Mântuitorul Isus Cristos ne cheamă pe toți la sfințenie. Și cum să nu fim sfinți, atunci când suntem îmbrăcați în Isus Cristos, când am primit, în momentul Botezului, darul Spiritului Sfânt și am devenit fiii și fiicele Tatălui ceresc”. A vorbit despre Sfântul Pavel, care, deși a avut “arătări și revelații cu totul excepționale, a fost ridicat în al treilea Cer, a auzit cuvinte care nu se pot rosti cu limba omenească, dar, în același timp, dacă citim prima parte a lecturii vedem toate încercările lui: că este condamnat la moarte, este bătut, persecutat, întemnițat, de multe ori flămând, înfrigurat”. Sunt experiențe pe care însă le traversează fiecare om, și dacă harurile, bucuriile, “tind să ne facă să îl uităm pe Dumnezeu, în momentele de încercare ne întoarcem spre Dumnezeu: atunci când avem nevoie, când nu știm la cine să apelăm, venim în biserică, ne așezăm în genunchi și cerem cu umilință ajutorul Mântuitorului, al Maicii Sfinte, al sfinților”.

S-a referit și la Sfântului Petru, spunând: “trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu că suntem în această biserică zidită pe credința lui Petru, pe «Stânca lui Petru». Ne putem întreba: oare de ce Petru este primul dintre apostoli? De ce Pavel este un luminător de credință? Și, de ce îi sărbătorim pe amândoi în această zi? De multe ori, suntem tentați să credem că Dumnezeu alege oameni pentru calitățile lor, pentru că sunt buni, drepți, sfinți, dar uităm că, de fapt, Dumnezeu ne face buni, sfinți, drepți; și ajunge să ne gândim la cei doi mari sfinți și Apostoli”. Primul dintre ei, Sfântul Petru, în momentul Patimilor Domnului în fața unei slujnice îl va renega pe Mântuitorul și totuși el va fi “primul dintre apostoli, stânca pe care Isus clădește Biserica Sa”. Iar acest lucru este posibil pentru că, spre deosebire de Iuda, care trădează, se căiește, dar nu crede în iertarea Domnului, “Petru se întoarce, se încrede mai mult în iubirea lui Dumnezeu în îndurarea lui Dumnezeu decât în el însuși și știe că iubirea lui Dumnezeu și îndurarea lui Dumnezeu sunt mai mari decât păcatul lui”.

“Iubiți credincioși, Petru poate fi ales primul dintre Apostoli, capul Bisericii, fiindcă știe bine că nu pe el, pe capacitățile sale, se bazează Biserica, ci pe îndurarea și iubirea lui Dumnezeu. Astfel, Petru a experimentat căderea mare, dar a experimentat și iertarea imensă a lui Isus. Văzând exemplul lui Petru, ne aducem aminte că iubirea și iertarea lui Dumnezeu este mai mare decât orice păcat al nostru. La fel, Sfântul Pavel mărturisește că îi persecuta pe creștini, crezând că face bine. El voia să îi prindă și să îi arunce în temniță pe cei care îl urmau pe Isus și aceasta până la acel moment petrecut pe drumul către Damasc. Acolo Isus îi vorbește și Pavel înțelege iubirea și îndurarea lui Dumnezeu și se convertește.”

De aceea, Preasfinția Sa a încredințat credincioșii că nu trebuie să se descurajeze niciodată. “Și noi experimentăm și vom experimenta până la sfârșitul vieții noastre slăbiciunea, păcatul, căderea, dar, oricât de mare ar fi acestea, să ne aducem aminte întotdeauna că Isus are inima mai mare decât păcatul nostru, iertarea lui Dumnezeu este mai mare decât orice păcat am putea noi să facem”. A încheiat îndemnând o dată în plus la credință, la acea credință prin care să putem spune: “știm Cui am crezut!”, la “a merge pe urmele Mântuitorului Isus Cristos, luminați pe această cale de Maica Sfântă”, păstrând vie credința că “iubirea și îndurarea lui Dumnezeu nu ne abandonează niciodată”.

La încheierea Sfintei Jertfe Liturgice, pr. Iosif Vereșezan a mulțumit oaspeților acestei frumoase sărbători, și-a arătat recunoștința pentru vizita Ierarhului, pe care l-a invitat cu bucurie să revină în biserica veche, dar reînnoită din Apahida. Preasfințitul Claudiu a încheiat, privind și spre exemplul Fericitului Episcop ale cărei relicve le-a așezat în timpul celebrării în fața Sf. Altar, cu observația că, “în viața Cardinalului Iuliu Hossu, ca în viața Episcopilor noștri martiri, vedem același exemplu de sfințenie: demnitatea episcopatului, momentul minunat în care Episcopul Iuliu Hossu citește Actul Unirii și, în același timp, a îndurat temnița, prigoana și moartea”.

“Aceasta este viața sfinților, aceasta este viața Bisericii lui Cristos. Aceasta va fi până la sfârșitul veacurilor mărturia pe care noi trebuie să o dăm” a spus Ierarhul, îndemnând credincioșii să aibă “credința Apostolilor Petru și Pavel, tăria, speranța și iubirea Episcopilor noștri martiri, și, împreună să mergem înainte cu curaj, cu credință, pe urmele Mântuitorului nostru Isus Cristos. Nu există o altă cale spre Împărăția Cerurilor, cu toții suntem chemați să mergem pe această cale.” Fiind și cea dintâi vizită la Apahida a păstorului Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Claudiu s-a încredințat rugăciunii credincioșilor de aici, spunându-le, totodată, că îi poartă pe toți, tot timpul, în rugăciunile sale.

Album foto: aici
Video (predica): aici

imagine

imagine

imagine

 
 

 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro