Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bicentenar Vasile Aaron, la Blaj

 
Bicentenar Vasile Aaron, la Blaj
  • 25 Aug 2021
  • 475

Mitropolia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, împreună cu Facultatea de Telologie Greco-Catolică Blaj, Biblioteca Municipală ”Școala Ardeleană” Blaj, Asociațiunea ASTRA Dspărțământul Timotei Cipariu Blaj, Asociația Culturală ”Vasile Aaron” Glogoveț și Editura Curs din Cluj-Napoca, au organizat un simpozion dedicat lui Vasile Aaron, avocat și poet, de la a cărui întoarcere în Casa Tatălui Ceresc se împlinesc 200 de ani.

Vasile Aaron, educat în școlile Blajului, s-a distins prin apărarea românilor în tribunalele vremii. Ca poet, este cunoscut pentru poemele sale literare. A avut de asemenea o mare influenţă asupra maselor, încât George Bariţiu spunea despre el că mii de ţărani români ardeleni au învăţat carte numai ca să-i poată citi versurile.

Evenimentul a debutat la orele 10.00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Mica Romă, prin celebrare Euharistică și un Parastas pentru comemorarea celui care în urmă cu 200 de ani trecea în veșnicie. De la orele 16.30, la Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” din localitate, a avut loc un simpozion în cadrul căruia a fost evocată figura marelui om de cultură și apărător al drepturilor românilor.

La începutul întrunirii a vorbit Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgărașurmat de Liliana Maria Popa și Ioan-Nicolae Popa, care au vorbit despre Vasile Aaron. Biografie și restituirea operelor. Prof. univ. dr. diac. Ion Buzași, a ținut o prelegere despre Vasile Aaron în cadrul Școlii Ardelene. Intervenția Dr. Monica Hriscu, Director Editura Curs, Cluj-Napoca, s-a intitulat: Vasile Aaron - zece ani de prezență editorialistică modernă. Conf. univ. dr. Marcela Ciortea, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, a vorbit despre Vasile Aaron, poetul care „de pe lătinie a întors pe românie”, iar Ioan Mihălțan, Președinte Despărțământ „ASTRA” Timotei Cipariu Blaj, despre Astra și Vasile Aaron. Întâlnirea a fost moderată de Conf. univ. dr. pr. William Bleiziffer. 

ACC