Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Administrației Prezidențiale cu prilejul jubileului Misiunii Greco-Catolice Române din Franţa

 
Mesajul Administrației Prezidențiale cu prilejul jubileului Misiunii Greco-Catolice Române din Franţa
  • 04 Oct 2021
  • 1525

Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris a aniversat 75 de ani de la fondare. Cu această ocazie, în zilele de 2 și 3 octombrie 2021 au avut loc mai multe manifestări și celebrări liturgice.

Sărbătoarea a început sâmbătă, 2 octombrie, cu ceremonia de primire în Reuniunea Mariană a mai multor credincioși care trăiesc în capitala Franței, urmată de Sfânta Liturghie, iar  în după-amiaza aceleiași zile a avut loc o conferință care s-a desfășurat la cea mai prestigioasă instituție catolică de educație și cultură din Paris: Le Collège des Bernardins.

Duminică, 3 octombrie, de la ora 13.00, a fost celebrată Sfânta Liturghie în ritul bizantin în Bazilica Sacre Coeur, moment în care preoții și credincioșii i-au mulțumit Domnului pentru harurile primite în cadrul Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris, o adevărată insulă românească liberă pe solul primitor al Franței.
 
Cu această ocazie, Administrația Prezidențială a transmis un mesaj care a fost citit de doamna Ruxandra Mangu, Secretat al Ambasadei României în Franța.

 

Mesaj cu prilejul jubileului Misiunii Greco-Catolice Române din Franţa 

(Paris, 2-3 octombrie 2021) 

Mă bucur să vă adresez sincere felicitări cu prilejul jubileului Misiunii Greco- Catolice Române din Franţa. Se împlinesc 75 de ani de misiune a unei Biserici care a supravieţuit totalitarismului şi a renăscut pentru că şi-a păstrat credinţa şi demnitatea în istorie, aducându-i acum împreună, prin spiritualitate şi limbă, pe credincioşii greco-catolici români din diaspora franceză. 

Purtătoare a unei impresionante sinteze teologice, culturale şi istorice, Biserica Greco-Catolică îşi celebrează astăzi o greu încercată şi valoroasă continuitate. Prin vocaţia slujitorilor bisericii şi prin strădania credincioşilor, comunitatea greco-catolică din Paris a crescut, oferind un loc privilegiat de întâlnire, rugăciune şi dialog. 

Jubileul aduce un prinos de recunoştinţă fondatorului Misiunii, preotul Gheorghe Surdu, care a realizat în 1946 la Paris această „insulă românească liberă pe pământul ospitalier al Franţei.” 

La rândul lor, noile generaţii înnoiesc Biserica, îi cultivă valorile şi contribuie la valorificarea patrimoniului său, pentru ca prezenţa cultului în societate să înnobileze slujirea laică, în spiritul solidarităţii şi al iubirii faţă de semeni. 

Conferinţa dumneavoastră jubiliară urmează îndemnul Papei Francisc care, cu prilejul vizitei Apostolice în România, ne-a încurajat să construim punţi de legătură, prin faptă şi cuvânt, pentru a identifica soluţii la contemporane: migraţia, schimbările climatice devastatoare, suferinţele provocate de pandemie. 

Fie ca celebrarea aniversară de astăzi să întărească în credinţă şi iubire comunitatea greco-catolică românească din Franţa, consacrând-o public pe locul binemeritat de împlinirea binelui comun la care a contribuit. 

La mulţi ani! 

 

 

Sergiu Nistor

Consilier Prezidenţial