Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mulţi creştini sunt nepăsători şi formali; îşi închid poarta mântuirii

 
Mulţi creştini sunt nepăsători şi formali; îşi închid poarta mântuirii
  • 01 Apr 2014
  • 3888
Creştinii anesteziaţi nu fac bine Bisericii, a subliniat Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată marţi dimineaţă în Capela Casei Sf. Marta din Vatican. 

În predica sa Papa Francisc a plecat de la fragmentul Evanghelic în care se povesteşte despre întâlnirea dintre Isus şi paraliticul care era bolnav de 38 de ani şi aştepta să fie vindecat de coborârea îngerului deasupra bazinului Betsaida (Ioan, 5,1-16). Acest bolnav se plânge lui Isus că nu reuşeşte să coboare la timp în apă pentru a fi vindecat. Isus îi porunceşte să se ridice şi să meargă, iar bolnavul se vindecă. Această minune atrage însă criticile fariseilor deoarece era o zi de Şabat şi nu îi era permis să facă acest lucru. Papa a subliniat că în această pericopă evanghelică putem identifica boli spirituale grave.

„Mă gândesc la mulţi creştini, la mulţi catolici: da, sunt catolici lipsiţi de entuziasm, mâhniţi. Merg la biserică în fiecare duminică, dar preferă să nu se amestece în treburile altora. Fiecare la casa sa, liniştiţi pentru propria viaţă… Este boala nepăsării creştinilor. Această atitudine care paralizează zelul apostolic, care-i transformă pe creştini în persoane inerte, liniştite, dar nu în sensul bun al cuvântului, ci în sensul că nu ies să anunţe Evanghelia. Persoane anesteziate!”

„Iar anestezia este o experienţă negativă”, a subliniat Papa Francisc care a atras atenţia creştinilor care nu lasă loc harului lui Dumnezeu să intervină.

„Creştini ipocriţi ca şi aceştia pe care îi interesau doar formalităţile. Era Şabat? Nu, nu pot să aibă loc minuni de Şabat, harul lui Dumnezeu nu poate lucra de Şabat. Închid uşa harului lui Dumnezeu! Avem mulţi în Biserică! Este un alt păcat. Primii, cei care au păcatul nepăsării, nu sunt capabili să meargă înainte cu zelul lor apostolic, deoarece au decis să se oprească asupra propriei persoane, tristeţi, resentimente. Aceştia nu sunt în stare să ducă mântuirea deoarece închid uşa mântuirii”.

„Pentru ei”, a spus Papa, „sunt importante formalităţile. «Nu se poate» sunt cuvintele pe care le au la îndemână”. În faţa acestor două tentaţii, a nepăsării şi a formalismului, Isus îl vindecă pe bolnav dându-i harul necesar şi îi spune să nu mai păcătuiască.

„Cele două cuvinte creştine: vrei să te vindeci? Nu mai păcătui. Dar prima dată îl vindecă. Cuvinte pline de iubire. Aceasta este strada creştină, strada zelului apostolic: apropierea de persoanele rănite în acest spital de campanie, de multe ori rănite de oameni din Biserică”.

De asemenea, Papa Francisc a subliniat că cele două cuvinte adresate de Isus bolnavului „sunt mult mai frumoase decât nepăsarea şi decât ipocrizia”.Sursa:ro.radiovaticana.va