Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Fericitul Episcop Martir Tit Liviu Chinezu, celebrat în Catedrala Blajului

 
FOTO: Fericitul Episcop Martir Tit Liviu Chinezu, celebrat în Catedrala Blajului
  • 15 Ian 2022
  • 1219

 

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a marcat împlinirea a 67 de ani de la reîntoarcerea în Casa Tatălui a Fericitului Episcop Martir Tit Liviu Chinezu, sâmbătă, 15 ianuarie 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj. Din încredințarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a oficiat, alături de un sobor de preoți, Sfânta Liturghie, iar răspunsurile au fost date de studenții seminariști din Blaj.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a evocat exemplul de dăruire și de jertfă a Fericitului Tit Liviu Chinezu, care a fost un martor curajos al timpurilor pe care le-a trăit, care nu a făcut nici un compromis în fața celor ce, din ură față de credința sa, l-au ucis pentru aceasta.

„Noi, ca preoți și seminariști, suntem chemați să privim la mărturia și la exemplul de credință a Fericitului Tit Liviu Chinezu, să privim cu încredere la Isus, să fim demni urmași ai celor care au fost uciși din ură pentru credință, iar Biserica noastră să rămână un far de lumină pentru neamul românesc. Viața lor, dăruirea lor, să fie o călăuză pentru omul de astăzi”, a spus Preasfinția Sa Cristian, în cuvântul de învățătură.

Fericitul Episcop Tit Liviu Chinezu a fost beatificat de către Papa Francisc, în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății din Blaj, alături de ceilalți Episcopi greco catolici români, morți în faimă de martiri în timpul regimului comunist din România.

Scurtă biografie a Fericitului Episcop Tit Liviu Chinezu

Fiu de preot greco-catolic, Fericitul Episcop Tit Liviu Chinezu s-a născut la 22 decembrie 1904, la Iernuțeni (Reghin), județul Mureș. A urmat școala la Huduc, Reghin și Blaj (1925). A fost apoi trimis la Roma, la Colegiul Pontifical Grec, obținând doctoratul în filozofie la Colegiul De Propaganda Fide în 1927 și licența în teologie la Colegiul Angelicum în 1931.

Întors în țară, a îndeplinit funcția de capelan al școlilor din Blaj. În 1932 a fost numit profesor de teologie. Între 1941 și 1945 a fost rector al Academiei Teologice din Blaj. A înființat Asociația „Sfântul Niceta de Remesiana” pentru preoții celibi. În 1946 a fost numit protopop de București, iar în 1948 canonic al Capitlului din Blaj.
A fost considerat de Securitate drept „unul dintre cei mai fermi opozanți față de unirea dintre Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă Română”. A fost arestat în noaptea de 28/29 octombrie 1948, împreună cu episcopii greco-catolici și cu alți 25 de preoți cu responsabilități în eparhiile lor.

În lagărul de la Căldărușani, Fericitul Tit Liviu Chinezu a fost consacrat în secret episcop la 25 aprilie 1949. Refuzând să se lepede de Biserica sa, a fost transferat în 1950 la închisoarea cu condiții de exterminare de la Sighet. S-a îmbolnăvit grav din pricina condițiilor de viață existente acolo. Neprimind niciun fel de îngrijire medicală, boala s-a agravat; a fost izolat într-o celulă, unde a murit după câteva ore, înghețat, la 15 ianuarie 1955. A fost îngropat în „Cimitirul Săracilor” din Sighet, iar mormântul său nu mai poate fi identificat astăzi.

Biroul Arhieparhial de Presă

 



Sursa:bisericaromanaunita.ro

Știri din aceeași categorie