Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul PS Claudiu cu ocazia Comemorării Victimelor Holocaustului la Zalău

 
Mesajul PS Claudiu cu ocazia Comemorării Victimelor Holocaustului la Zalău
  • 26 Ian 2022
  • 1676

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, a participat marți, 25 ianuarie, la Conferința intitulată „ULTIMA STAŢIE… Auschwitz… Birkenau… Lagărele Morţii”, care a avut loc la Sala Transilvania din municipiul Zalău cu ocazia evenimentului ce a marcat Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului.

La eveniment au mai participat membri ai corpurilor diplomatice din țara noastră, printre care ambasadorul Republicii Franceze în România, vice-ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, dar și reprezentanți ai altor misiuni diplomatice: Israel, Cehia, Ungaria și Maroc. A fost prezent și Mitropolitul Ortodox al Vadului Feleacului și Clujului. De asemenea, au avut mesaje video însărcinatul cu afaceri a Statelor Unite ale Americii în România, precum și ambasadorul Republicii Federale Germania.

În mesajul său, Preasfinția Sa Claudiu a spus:

Am avut bucuria și onoarea să-l cunosc pe unul dintre faimoșii arhiepiscopi ai Parisului, cardinalul Jean-Marie Lustiger. Îmi aduc aminte că un jurnalist l-a întrebat odată dacă diavolul există. El a răspuns: da, există. Jurnalistul a continuat: l-ați văzut vreodatăȘi Lustiger a răspuns: da, l-am văzut! Unde, când, a mai întrebat jurnalistul? Și arhiepiscopul de Paris a răspuns: la Auschwitz, la Birkenau șîn alte lagăre de exterminare". Mi-a rămas în minte acest dialog, fiindcă mi-a adus aminte că răul nu este ceva abstract, ci o entitate care se manifestă atunci când găsește teren propice în viața noastră. Este de aceea extrem de important să nu uităm, să educăm, să formăm noile generații, dar este esențial să cerem ajutorul lui Dumnezeu împotriva răului. Este important să avem "un nume și un loc", Yad Vashem, dar trebuie mai ales să creem în viețile noastre "un nume și un loc" care să fie parte a cetății lui Dumnezeu. Și atunci răul cu greu va putea pătrunde în viețile noastre, în familiile noastre, în societățile noatre, îțările noastre, în lumea în care trăim. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu.

În memoria victimelor Holocaustului, Adunarea Generală a ONU a stabilit ziua de 27 Ianuarie ca zi oficială internațională de comemorare a victimelor HaShoah (ebr. השואה – denumire în ebraică a termenului Holocaust).

Data de 27 ianuarie 1945 este marcantă pentru istoria celui de-al Doilea Război Mondial, fiind momentul decisiv al eliberării deținuților evrei și a altor grupuri etnice din cel mai mare lagăr de concentrare și exterminare nazist din Polonia aflată sub ocupație, Auschwitz-Birkenau.

Marcată anual în data de 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului readuce în conștiința publică evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care au schimbat și au curmat vieți pe criterii arbitrare. Șase milioane de evrei au fost uciși în perioada Holocaustului, iar dintre aceștia, 1.500.000 erau copii.

ACC