Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anunț: Tinerii în dialog cu Ana Blandiana și Ion-Andrei Gherasim

 
Anunț: Tinerii în dialog cu Ana Blandiana și Ion-Andrei Gherasim
  • 13 Mai 2022
  • 1009

„Despre principii și valori în amintirea Seniorului Corneliu Coposu” 

Tinerii în dialog cu Ana Blandiana și Ion-Andrei Gherasim

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, prin Misiunea pentru studenți Lux Mundi invită tinerii la o seară de dezbateri sub semnul principiilor și valorilor așa cum le-a trăit, în mod eroic, marele om politic Corneliu Coposu. Întâlnirea va avea loc joi, 19 mai 2022, de la ora 18.30, în Capela „Sf. Iosif” a Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

Cu binecuvântarea și participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, poeta Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică, și Ion-Andrei Gherasim, președintele Fundației Corneliu Coposu, vor prezenta personalitatea de înaltă ținută morală a „Seniorului” pe care l-au cunoscut îndeaproape și care și-a lăsat amprenta spirituală în sufletele și personalitatea lor.  Întâlnirea face parte dintr-un program mai amplu „dedicat educației tinerilor și nu numai”, organizat la împlinirea a 108 ani de la nașterea Seniorului, în perioada 14-20 mai 2022, la București, Cluj-Napoca, Bobota – localitatea natală a lui Corneliu Coposu și la Bădăcin, în casa memorială „Iuliu Maniu”, cel care i-a fost model și mentor.

Prin șirul de manifestări publice constând în întâlniri, celebrări comemorative, alocuțiuni, depuneri de coroane ș.a., Fundația Corneliu Coposu, în colaborare cu Biserica Greco-Catolică, cu mai mulți prieteni și parteneri, redescoperă, și face cunoscute generațiilor tinere, pagini de istorie adevărată și memorie zbuciumată „având în prim plan figura celui mai important om politic român de după decembrie 1989, Seniorul Corneliu Coposu”.

* * *

Arestat, în 1947, împreună cu întreaga conducere a Partidului Național Țărănesc la care aderase încă din timpul studenției, Corneliu Coposu a petrecut peste 17 ani în temnițele comuniste, cea mai mare parte a timpului singur în celulă, în condiții greu de imaginat cărora le-a rezistat prin tăria convingerilor sale. După căderea regimului comunist a devenit o prezență activă, vie, în viața publică din România post-decembristă – ca luptător pentru o democrație autentică -, dar și în plan internațional, până la moartea sa din 11 noiembrie 1995 (în etate de 81 de ani).

Corneliu Coposu, reper de moralitate al istoriei recente a neamului românesc, rămâne, în mod particular, personalitate marcantă a Bisericii Greco-Catolice în care s-a format, ca fiu de preot greco-catolic și student al Școlilor Blajului. În Biserica Română Unită și-a consolidat principiile ce i-au ghidat viața, și-a întărit credința și a primit deschiderea spre universalitate. Rămâne, de asemenea, reper spiritual pentru municipiul Cluj-Napoca, oraș în care și-a petrecut tinerețea și și-a conturat visurile și idealurile.

Corneliu Coposu „a avut puterea să facă prin viața și ideile sale cel mai mare dar generațiilor următoare: acela de a le fi model”, afirma Ana Blandiana, cunoscuta dizidentă a regimului comunist, păstrătoare și promotoare a memoriei generațiilor care au rezistat, prin credință și valori spirituale, în fața totalitarismului. Corneliu Coposu face parte cu cinste din elita spirituală a neamului românesc a celor care, prin viața lor, prezintă lumii adevărata libertate, proclamată desăvârșit și de Fericiții episcopi martiri greco-catolici: aceea a spiritului.

  • Corneliu Coposu – date biografice: aici
  • Ana Blandiana – date biografice: aici
  • Comunicat al Fundației „Corneliu Coposu” – detalii despre programul omagial „108 ani de la nașterea Seniorului”: aici


Sursa:eparhiaclujgherla.ro