Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfințirea Altarului și binecuvântarea bisericii „Sfânta Treime” din Feldru

 
FOTO/VIDEO: Sfințirea Altarului și binecuvântarea bisericii „Sfânta Treime” din Feldru
  • 01 Aug 2022
  • 433

Duminică, 31 iulie 2022 în Parohia Feldru a avut loc Sfințirea Altarului reînnoit, binecuvântarea bisericii „Sfânta Treime” și Sfânta Liturghie Arhierească.

 
Duminica a 7-a după Rusalii, a Vindecării celor doi orbi, a fost, pentru Parohia Feldru (Vatra satului) din Protopopiatul Rodna, zi de har și bucurie prin binecuvântarea adusă de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, care, răspunzând invitației pr. paroh Iuliu Bontaș a celebrat slujba de sfințire a Altarului reînnoit a bisericii parohiale cu hramul „Sfânta Treime”, a binecuvântat sfântul locaș după renovare, și apoi, împreună cu un sobor de preoți, a celebrat Sfânta Liturghie arhierească. 
 
Un mare număr de credincioși, precum și persoane consacrate din Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare - mai multe dintre ele originare din Feldru -, au luat parte la eveniment. Preasfinția Sa Claudiu a fost primit, în fața bisericii, de către pr. Iuliu Bontaș și pr. Nicolae Jarda, protopop de Rodna, fiind întâmpinat cu flori oferite de copii din Feldru și prin cuvinte de bun venit rostite de primarul localității, Ţiolan Grigore,care a luat parte la celebrare.
 
La momentul rânduit pr. protopop Nicolae Jarda a dat citire Hrisovului ce a fost apoi sigilat, de către Ierarh, în masa Altarului împreună cu moaștele Fericiților Episcopi Martiri Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, Arhierei ai Bisericii Greco-Catolice din România.
 
S-au unit în rugăciune și au concelebrat preoți din protopopiatul Rodna, cărora li s-au alăturat pr. Ioan Frișan, protopop de Bistrița, pr. Ovidiu Lăpuște și pr. Marius Cîmpean din Cluj-Napoca, precum și pr. Alin Cîndea, preot al Eparhiei de Cluj-Gherla care activează în cadrul Misiunii Greco-Catolice din Paris. Au ajutat la celebrare studenți ai Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, diacon fiind Ovidiu Marișca, cancelar eparhial. Corul „Sanctus Spiritus” din Bistrița, dirijat de Floarea Sfechiş, a conferit rugăciunii o notă deosebită de solemnitate, prin răspunsurile la Sfânta Liturghie.
 
Video (celebrarea și predica): 

La predică, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a se afla, împreună cu preoții și credincioșii, „în Casa Domnului” unde a sfințit Sfântul Altar, „locul cel mai sfânt din această biserică, acolo unde se aduce Jertfa dreptății, jertfă de laudă, acolo unde pâinea și vinul se transformă în Trupul și Sângele Domnului”. 
 
A mulțumit tuturor, mari și mici, reamintind: „suntem cu toții copiii lui Dumnezeu” pe care „Dumnezeu ne iubește tot timpul și ne cunoaște așa cum suntem”. A adăugat: „aceasta este speranța noastră și cel mai frumos îndemn la bucurie pe care îl putem avea: să știm că El ne iubește și ne așteaptă așa cum suntem”. Ierarhul a invitat credincioșii să conștientizeze că sunt „temple ale Spiritului Sfânt”, iar sfințirea unei biserici este o aducere aminte, de către fiecare, a propriei vieți ca templu al lui Dumnezeu care trebuie sfințit, înfrumusețat, luminat, la fel ca biserica. 
 
De asemenea, i-a invitat să meargă împreună, pentru că „doar împreună putem face voia Domnului”. A spus: „doar dacă toți mergem împreună, cu adevărat lumea aceasta va fi o lume mai bună, fiindcă lăsăm fiecare dintre noi ca harul lui Dumnezeu să lucreze prin noi”. 
 
A fost meditat pasajul evanghelic al duminicii despre vindecarea celor doi orbi (Mt 9,27-35) pe care Isus o face „în casă”, pentru a înțelege „că aici, în biserică, în casa lui Dumnezeu, are loc întâlnirea noastră cea mai profundă, intimă cu Dumnezeu”. 
 
Preasfinția Sa Claudiu a arătat că, în mod simbolic, după cum lasă să se înțeleagă Sf. Evanghelist Matei, „unul dintre orbi suntem noi, fiecare dintre noi. Și noi vedem foarte limitat, de aceea avem nevoie să ne încredem în Dumnezeu, să facem voia lui”. A vorbit despre importanța încrederii în Dumnezeu, pentru că „ușile sufletului nostru și darul lui Dumnezeu se deschid prin credință”. A invitat ca fiecare să-I ofere timp lui Dumnezeu, pentru a crește în credință. 
 
Fiind aproape și începutul Postului Preasfintei Fecioare Maria, Preasfinția Sa Claudiu a reamintit tăria în credință pe care Maica Sfântă o dă celui ce-i cere mijlocirea, a încurajat: „În momentele în care ni se pare că speranța, credința, iubirea noastră, se pierd, atunci să ne adresăm cu mult curaj, cu multă devoțiune Maicii Sfinte, ei să-i cerem să spună în locul nostru: «Da, Doamne, credem. Fie nouă după credința noastră!»”
 
La încheierea Sfintei Liturghii, pr. Iuliu Bontaș a propus un moment artistic, două frumoase pricesne prin care o tânără interpretă, Veronica Varvari, a predispus sufletele la întâlnire, în spirit, cu Maica Sfântă. Sărbătoarea s-a încheiat cu mulțumiri, atât din partea parohului din Feldru, cât și a Ierarhului care a binecuvântat o frumoasă lucrare împlinită. 
 
În semn de recunoștință și amintire, Preasfinția Sa Claudiu a primit o cruce pectorală din partea pr. Iuliu Bontaș și a credincioșilor din Feldru. 
 
Un nou și luminos început a fost pus în această binecuvântată zi vieții de credință a Parohiei Feldru (Vatra satului), în care, zi de zi, coboară lumina lui Dumnezeu în suflete și în inimi, în casă reînnoită, biserica parohială cu hramul Sfintei Treimi și, de acum așezată și sub protecția puternică a Fericiților Episcopi greco-catolici martiri.


Sursa:eparhiaclujgherla.ro