Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Trăirea itinerarului sinodal prin îmbogățirea vocațiilor și slujirilor

 
Trăirea itinerarului sinodal prin îmbogățirea vocațiilor și slujirilor
  • 23 Aug 2022
  • 555

Sfântul Părinte a trimis – prin cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin – un mesaj cu prilejul celei de-a 72-a Săptămâni Liturgice Naționale, cu desfășurare în Italia, la Salerno, între 22-25 august, cu tema: “Slujirile în serviciul Sinodalității”.

„Sunt bucuros să transmit salutul cordial al Suveranului Pontif participanților la cea de-a 72-a ediție a Săptămânii Liturgice Naționale, cu desfășurare la Salerno, un oraș bogat în frumuseți naturale și artistice, custode nu doar a unor valoroase opere de artă sacră, ci și a valoroaselor relicve din trupul Sfântului Apostol și Evanghelist Matei și al Sfântului Pontif Grigore al VII-lea” – se spune la începutul Mesajului, semnat de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin.

Prelatul subliniază importanța temei întâlnirii – ‚Slujirile în serviciul unei Biserici sinodale’, observând „semnificația deosebită pentru Biserică în momentul istoric actual” și legătura cu ceea ce a spus Sfântul Părinte la deschiderea Sinodului despre sinodalitate. „Ne-a îndemnat” – scrie cardinalul Parolin –  „să trăim itinerarul Sinodului devenind ‚experți în arta întâlnirii’ ... ‚întâlnindu-ne față în față, lăsându-ne atinși de întrebările surorilor și fraților noștri, ajutându-ne unii pe alții pentru ca diversitatea carismelor, vocațiilor și slujbelor să ne îmbogățească’ (Celebrarea euharistică, omilie, 10 octombrie 2021).

Cardinalul Parolin a exprimat dorința Sfântului Părinte ca Săptămâna Liturgică Națională să fie „pusă în slujba grijii pastorale a comunităților  din Italia, pornind de la o privire atentă asupra situației actuale, la șaizeci de ani de la începutul Conciliului Vatican II” și „să contribuie la aprofundarea teologico-liturgico-pastorală a realității ministeriale, deschizând perspective care să fie oferite discernământului pastoral al comunității ecleziale”.

În Mesaj se formulează speranța unei Biserici înțeleasă ca un „mister de comuniune”, în care să fie pus mai mult în lumină rolul laicilor, fiind vorba așadar de  „a promova în credincioșii laici o conștientizare mai clară a vocației lor, care se exprimă într-o pluralitate de sarcini”.

Însă, cardinalul Parolin atrage atenția: „În abordarea acestor probleme, trebuie să fim atenți să nu confundăm preoția comună și preoția ministerială, interpretând în mod arbitrar conceptul de ‚substituire’, ‚clericalizând’ și riscând astfel să creăm de fapt o structură eclezială de slujire paralelă cu cea fondată pe sacramentul Ordinelor Sfinte. Cardinalul Parolin își încheie mesajul asigurându-i pe toți participanții la Săptămâna Liturgică Națională, care se încheie pe 25 august, de rugăciunile și binecuvântarea papei Francisc, la care adaugă urarea sa personală „pentru succesul deplin al acestei importante inițiative pastorale”.Sursa:vaticannews.va.ro

Știri din aceeași categorie