Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Oamenii nu se schimbă cu forţa. Despre virtutea bunătății

 
Oamenii nu se schimbă cu forţa. Despre virtutea bunătății
  • 23 Sep 2022
  • 239

Una din operele cele mai frumoase şi mai fascinante din literatura universală este cartea Mizerabilii a lui Victor Hugo. Întâlnirea dintre Jean Valjean şi episcopul Bienvenu este momentul cel mai impresionant din carte. Omul lui Dumnezeu, deşi ştia că cel care îi cere ospitalitate a fost ocnaş, îl primeşte în casă cu braţele deschise, pentru că vede în el un fiu al lui Dumnezeu care s-a îndepărtat de El. Va fi tocmai bunătatea episcopului cea care îl va mişca adânc şi, în cele din urmă, îl va ajuta să-şi schimbe viaţa. La rândul său, transformat de întâlnirea cu acest om al lui Dumnezeu, prin bunătatea lui, va edifica în bine, va ajuta alte persoane să-şi trăiască viaţa într-un mod diferit.

Cred că această întâlnire ne poate ajuta să înţelegem şi mai bine că oamenii nu se schimbă cu forţa, reproşându-le greşelile şi limitele în faţă, certându-i ori fiind duri cu ei, ci doar dacă întâlnesc bunătate şi iubire necondiţionată. Aceasta este o lecţie pe care nu trebuie să o uităm întrucât uneori, la supărare, ne ia gura pe dinainte şi vrem să-i schimbăm pe cei care nu se comportă bine, sau cum vrem noi, enumerându-le defectele şi greşelile ori pedepsindu-i cu privirea. Dacă procedăm astfel, nu vom ajuta persoanele să se schimbe în bine.

Să ne aducem aminte că doar atunci când întâlnim persoane care ţin la noi aşa cum suntem, ele ne ajută să ne schimbăm în bine. Tocmai pentru că realizăm că ne vor binele, când ne vor corecta, când ne vor spune anumite lucruri spre binele nostru, mai ales că ştiu cum să spună şi când să spună, vom primi şi accepta ceea ce ei ne spun.

Şi Dumnezeu ne schimbă inima privindu-ne cum nimeni nu ne priveşte şi iubindu-ne necondiţionat. Ajunge să privim la femeia păcătoasă (cf. In 8,1-12), la vameşul Zaheu (cf. Lc 19,1-10) şi la tâlharul răstignit la dreapta lui Isus (cf. Lc 23,39-43), pentru a realiza că aceste persoane se schimbă pentru că întâlnesc bunătatea şi iubirea sa nemărginită, ce le vine în întâmpinare printr-o privire diferită şi un cuvânt mântuitor. Domnul să ne dea şi nouă priviri şi cuvinte pline de bunătate, pentru ca prin noi să-i ajute pe ceilalţi să se schimbe.

 Sursa:mesagerulsfantulanton.com

Știri din aceeași categorie