Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”A vorbi cu inima. Veritatem facientes in caritate (Ef 4,15)”: tema Zilei comunicațiilor sociale din 2023

 
”A vorbi cu inima. Veritatem facientes in caritate (Ef 4,15)”: tema Zilei comunicațiilor sociale din 2023
  • 01 Oct 2022
  • 735

Departamentul pentru Comunicare a publicat tema aleasă de papa Francisc pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale din 2023: ”A vorbi cu inima. Veritatem facientes in caritate” (Ef 4,15). Tema a fost comunicată, nu întâmplător, pe 29 septembrie 2022, când Biserica romano-catolică îl sărbătorește pe Sfântul Arhanghel Gabriel, patronul ceresc al telecomunicațiilor.

 

vorbi cu inima. Veritatem facientes in caritate (Ef 4,15)” este tema aleasă de papa Francisc pentru Ziua mondială a comunicațiilor sociale din 2023.

Tema a fost anunțată pe 29 septembrie a.c., sărbătoarea Sfântului arhanghel Gabriel, patronul ceresc al telecomunicațiilor, urmând ca mesajul papei pentru Ziua comunicațiilor sociale să fie publicat, potrivit tradiției, pe 24 ianuarie, comemorarea liturgică a Sfântului Francisc de Sales, patronul ceresc al presei catolice. Ajunsă de acum la cea de-a 57-a ediție anuală, Ziua mondială a comunicațiilor sociale este singura Zi pastorală stabilită la Conciliul Vatican II (cf. decretul Inter Mirifica, 4 decembrie 1963) și se marchează an de an în duminica succesivă Înălțării Domnului.

Tema aleasă de papa Francisc sugerează în mod ideal o conexiune între inimă, adevăr și caritate, urmând îndemnul Apostolului din Scrisoarea către Efeseni, în care citim: ”Fideli adevărului în iubire (veritatem facientes in caritate – în latină), să creştem în toate pentru el, care este capul, Cristos, de la care tot trupul se leagă şi se îmbină prin orice încheietură, în funcţie de lucrarea stabilită fiecărui membru în parte, şi se realizează astfel creşterea trupului spre edificarea sa în iubire” (4,15-16).

***


În comunicatul Departamentului amintit se evidențiază faptul că tema Zilei mondiale a comunicațiilor din 2023 este, în mod ideal, în continuitate cu tema din 2022, ”A asculta cu urechea inimii”, dorind să se încadreze în particular în parcursul care va conduce întreaga Biserică la celebrarea adunării Sinodului Episcopilor din octombrie 2023. A vorbi cu inima înseamnă ”a da un răspuns celui care cere cont de speranța noastră” (cf. 1 Pt 3,14-17), dar a face aceasta cu blândețe, folosind darul comunicării ca o punte și nu ca un zid. Într-un timp marcat, chiar și în viața bisericească, de polarizări și dezbateri exasperate care exacerbează sufletele, suntem invitați să mergem împotriva curentului.

Nu trebuie să ne fie teamă să afirmăm adevărul, uneori incomod, care își găsește fundamentul în Evanghelie, dar nu trebuie să desprindem această vestire de un stil de milostivire, de participare sinceră la bucuriile și suferințele omului din timpul nostru, după cum ne învață în mod sublim pagina Evangheliei care povestește dialogul dintre misteriosul Călător și discipolii de la Emaus.

Astăzi, în contextul dramatic al conflictului global prin care trecem, este mai necesar ca niciodată afirmarea unei comunicări care să nu fie ostilă. O comunicare deschisă la dialogul cu celălalt, care să favorizeze o ”dezarmare integrală”, care să lucreze pentru demontarea ”psihozei belice” care se cuibărește în inimile noastre, după cum îndemna profetic Sfântul Ioan al XXIII-lea acum 60 de ani în [enciclica] Pacem in terris. Este un efort care se cere din partea tuturor, dar în special din partea operatorilor comunicării, chemați să-și desfășoare profesia ca o misiune pentru a construi un viitor mai just, mai fratern și mai uman.Sursa:vaticannews.va.ro