Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa: Două sesiuni ale Sinodului despre sinodalitate, o dimensiune constitutivă a Bisericii

 
Papa: Două sesiuni ale Sinodului despre sinodalitate, o dimensiune constitutivă a Bisericii
  • 19 Oct 2022
  • 1010

La finalul rugăciunii antifonului marian „Angelus” de duminică (16 octombrie a.c.), din Piața San Pietro, papa Francisc a anunțat că roadele călătoriei sinodale sunt multe și de aceea trebuie să ajungă la maturație. De aici și decizia de a organiza două sesiuni ale Sinodului: în octombrie 2023 și octombrie 2024.

Calea sinodală a Bisericii este la inima papei Francisc, dar cere "să nu ne grăbim”, pentru a se ajunge la maturarea deplină a roadelor sinodale. Pontiful a evidențiat acest aspect la finalul rugăciunii „Îngerul Domnului”, amintind că, la 10 octombrie anul trecut s-a deschis prima fază a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, cu tema „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune”.

„De atunci” – a explicat – „în Bisericile particulare se desfășoară prima etapă a Sinodului, cu ascultare și discernământ”. Roadele procesului sinodal care a început sunt numeroase dar, pentru a ajunge la o maturare deplină, este necesar să nu ne grăbim”.

„Prin urmare” – a continuat – „pentru a avea un timp mai îndelungat în vederea discernământului, am decis ca această Adunare Sinodală să se desfășoare în două sesiuni. Prima, între 4 și 29 octombrie 2023, iar a doua în octombrie 2024. Am încredere că această decizie va favoriza o înțelegere a sinodalității ca dimensiune constitutivă a Bisericii și îi va ajuta pe toți să o trăiască ca frați și surori care mărturisesc bucuria Evangheliei.”

Într-un comunicat al Secretariatului General al Sinodului, publicat duminică, 16 octombrie, se explică faptul că „Papa Francisc s-a referit la Constituția apostolică Episcopalis Communio care prevede această posibilitate”, la articolul 3. „Această decizie”, se spune în document, „provine din dorința ca tema Bisericii Sinodale, datorită amplorii și importanței sale, să poată face obiectul unui discernământ prelungit nu numai din partea membrilor Adunării Sinodale, ci și din partea întregii Biserici, fiind  o alegere: în continuitate cu actualul parcurs sinodal”. „Sinodul”, se mai spune în comunicat, „nu este un eveniment, ci un proces, în cadrul căruia întregul popor al lui Dumnezeu este chemat să meargă împreună spre ceea ce Spiritul Sfânt îl ajută să discearnă ca fiind voința Domnului pentru Biserica sa. De aceea, Adunarea Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor va avea și o dimensiune procesuală, configurându-se ca ‚o călătorie în interiorul unei călătorii’, pentru a favoriza o reflecție mai matură pentru binele mai mare al Bisericii”.

Ascultare și discernământ

Secretariatul General al Sinodului anunță, de asemenea, că în următoarele săptămâni va fi mai bine definită desfășurarea celor două sesiuni ale celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor și perioada de timp dintre ele. „Acest proces de ascultare”, se spune, „a început în 2021 de către Bisericile locale, adică de către poporul lui Dumnezeu reunit în jurul păstorilor săi; a făcut apel la Conferințele episcopale și la Sinoadele Bisericilor catolice orientale. Nu mai puțin de 112 din cele 114 Conferințe episcopale și toate Bisericile catolice orientale au efectuat un discernământ pornind de la documentele oferite de Bisericile particulare. Acum, procesul sinodal va continua cu o etapă continentală care va culmina cu desfășurarea Adunărilor Sinodale Continentale, între ianuarie și martie 2023, convocate pentru a face bilanțul drumului parcurs și pentru a continua ascultarea și discernământul, pornind de la Documentul Etapei Continentale și în funcție de specificul socio-cultural al regiunilor respective, cu scopul de a realiza o ultimă etapă în acest parcurs spiritual”.Sursa:vaticannews.va.ro