Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa: Cel de-al VIII-lea Centenar Franciscan, o mare ocazie de evanghelizare

 
Papa: Cel de-al VIII-lea Centenar Franciscan, o mare ocazie de evanghelizare
  • 31 Oct 2022
  • 705

La ora 12, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte i-a primit în audiență pe membrii grupului Coordonării ecleziale în vederea celui de-al VIII-lea Centenar Franciscan, circa 300 de participanți.

O uniune de intenții și de proiecte care, în vederea celui de-al optulea centenar franciscan, vrea să fie mai presus de toate o mare ocazie de evanghelizare”.

Acesta este spiritul întâlnirii de luni, 31 octombrie, cu Sfântul Părinte – potrivit comunicatului de presă al Coordonării ecleziale. Organismul a fost înființat în urmă cu aproximativ un an la Greccio, în Italia, de diecezele de Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, Rieti și Arezzo, de reprezentanții tuturor familiilor franciscane din primul și al doilea ordin, de Ordinul Franciscan Secular și de reprezentanții congregațiilor inspirate de Sfântul din Assisi.

Organismul a fost înființat în vederea organizării celebrărilor legate de împlinirea a 800 de ani de la moartea Sfântului Francisc de Assisi, care vor avea loc din 2023 până în 2026.

Întâlnirea cu Sfântul Părinte a fost plină de semnificații pentru cei aproximativ 300 de participanți care sunt deja activi în organizarea evenimentelor, chiar dacă celebrările vor culmina în 2026, la 3 octombrie, când se vor comemora 800 de ani de la moartea Sărăcuțului (sfântul Francisc din Assisi), sau mai bine spus a nașterii sale pentru Cer.

„Înainte de orice”, se citește într-o notă de presă a Coordonării, „dorim ca, prin mărturia sfântului Francisc, să fie anunțat Isus, promovând acea sensibilitate specifică pe care Sfântul din Assisi a întruchipat-o mai ales în alegerea radicală a Evangheliei, în viața fraternă, în sărăcie, în slujirea celor săraci și în promovarea păcii. Sperăm că ceea ce se va face la nivel de conștientizare culturală și civică se va coordona bine cu această opțiune primară de evanghelizare.”

Papa: Asemenea Sărăcuțului, imitați-l pe Isus și iubiți-i pe săraci

„Mă bucur să vă întâlnesc în apropierea celui de-al optulea Centenar franciscan (2023-2026)” – a spus papa Francisc, amintind că – atunci când a ales să se numească Francisc era conștient că făcea referire la un sfânt „atât de popular, dar atât de neînțeles”.

„Într-adevăr” – a spus pontiful – „Francisc este omul păcii, omul sărăciei și omul care iubește și celebrează creația; dar care este rădăcina tuturor acestor lucruri, care este izvorul? Isus Cristos; un îndrăgostit de Isus Cristos care, pentru a-l urma, nu se teme să fie ridicol, ci merge înainte. Izvorul întregii sale experiențe este credința. Francisc o primește ca pe un dar în fața Crucifixului, iar Domnul cel Răstignit și Înviat îi dezvăluie sensul vieții și al suferinței umane. Iar când Isus îi vorbește în persoana leprosului, el experimentează măreția milostivirii lui Dumnezeu și propria smerenie. De aceea, plin de recunoștință și de uimire, Sărăcuțul a petrecut ore întregi cu Domnul său și i-a spus: "Cine ești Tu? Cine sunt eu?". Din acest izvor a primit, din belșug, Spiritul Sfânt, care l-a îndemnat să îl imite pe Isus și să urmeze Evanghelia întocmai. Sfântul Francisc a trăit imitarea lui Cristos cel sărac și iubirea pentru săraci într-un mod inseparabil, ca pe cele două fețe ale aceleiași monede.”

De la înființarea sa, grupul de coordonare eclezială în vederea celui de-al VIII-lea Centenar Franciscan a început să se întâlnească pentru a planifica, proiecta și a fi pe aceiași linie cu Comitetul Miniștrilor Generali ai Familiilor Franciscane pentru a organiza momente de rugăciune și de comemorare a vieții franciscane.

În ianuarie 2023 va fi lansat un nou site web gestionat în întregime de familia franciscană care va conține știri despre evenimentele legate de cel de-al optulea centenar franciscan și ghiduri spirituale pentru credincioși. Unele dintre acestea sunt deja în circulație, textele fiind traduse în unsprezece limbi, inclusiv în arabă și chineză.

Alte întâlniri din agenda de lucru a Papei, de luni, 31 octombrie 2022

O agendă de lucru densă pentru Sfântul Părinte, luni, 31 octombrie, cu  audiențe acordate, în cursul dimineții, arhiepiscopului de Milano, Mario Enrico Delpini, și, succesiv, domnului Déogratias Ndagano Mangokube, ambasador al Republicii Democrate Congo, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Tot luni, Suveranul Pontif i-a primit în audiență pe membrii Președinției Consiliului Episcopal și Latino-American (C.E.L.S.M.). Apoi, în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, pontiful s-a întâlnit cu participanții la reuniunea promovată de Coordonarea asociațiilor pentru comunicare.Sursa:vaticannews.va.ro