Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica se pregătește să marcheze ”Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”

 
Biserica se pregătește să marcheze ”Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”
  • 21 Ian 2023
  • 580

Sub genericul biblic ”Vă vestim ceea ce am văzut” (1 Ioan 1,3), Biserica catolică marchează duminică, 22 ianuarie 2023, cea de-a patra ediție anuală a ”Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu”. Papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie la ora 9.30 în bazilica Sfântul Petru și va conferi slujirile de lector și de catihet unui grup de zece credincioși, bărbați și femei, de pe toate continentele. Înființată în 2019, această Duminică specială este marcată anual în a treia duminică de peste an.

 

Papa Francisc celebrează duminică, 22 ianuarie a.c., o Sfântă Liturghie solemnă în bazilica Sfântul Petru cu ocazia Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, care a ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție anuală. Celebrarea euharistică începe la ora 9.30, iar Duminica Cuvântului lui Dumnezeu are ca temă în 2023 cuvintele luate din Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Ioan: ”Vă vestim ceea ce am văzut” (1,3).

”Duminica Cuvântului lui Dumnezeu” a fost înființată de papa Francisc în 2019 prin documentul motu proprio ”Aperuit illis” din 30 septembrie, comemorarea liturgică a Sfântului Ieronim, preot și învățător al Bisericii. Din dispoziția papei, această duminică specială este marcată anual în cea de-a treia duminică a timpului liturgic de peste an după calendarul roman sau latin. Inițiativa pastorală are ca scop celebrarea, reflecția și divulgarea Cuvântului lui Dumnezeu pentru a face să crească în poporul lui Dumnezeu familiaritatea religioasă și asiduă cu Sfintele Scripturi.

Departamentul pentru evanghelizare anunță printr-un comunicat de presă că, la Sfânta Liturghie prezidată duminică în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc, din dorința de a revigora responsabilitatea care revine credincioșilor cu privire la cunoașterea Sfintei Scripturi donează participanților Evanghelia după Sfântul Matei. În cadrul Celebrării euharistice, se mai spune în comunicat, zece persoane - trei bărbați și șapte femei - vor primi slujirea lectoratului și a catihetului. Este vorba de credincioși, laici și laice, din Italia, R. D. Congo, Filipine, Mexic și Țara Galilor, reprezentând în mod simbolic poporul lui Dumnezeu de pe toate continentele.

Sfânta Liturghie este transmisă în direct de Vatican Media și retransmisă, în streaming, pe portalul Vatican News, iar în direct de mai multe posturi de televiziune din întreaga lume, inclusiv pe RAI 1 și TV 2000.

Sfântul Părinte a atribuit Departamentului pentru evanghelizare responsabilitatea organizării acestei inițiative. În acest sens, au fost puse la dispoziție o broșură liturgico-pastorală care poate fi de folos celor care doresc să trăiască Cuvântul lui Dumnezeu în comunitate, în familie și la nivel personal. Textele broșurii pot fi găsite pe site-ul www.evangelizatio.va în limbile italiană, engleză, spaniolă, portugheză și franceză. Materialul auxiliar oferă diferite inițiative și propuneri prin care credincioșii pot avea o întâlnire profundă cu Cuvântul lui Dumnezeu în comunitate, în familie, în viața de zi cu zi. Sunt incluse, de asemenea, meditații, texte pentru adorația euharistică, activități pentru copii și propuneri pastorale.

”Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”, se mai spune în comunicatul amintit, ”vrea să scoată în evidență prezența Domnului în viața persoanelor. El merge cu adevărat împreună cu noi și este prezent prin intermediul Cuvântului său, după cum exprimă imaginea reprezentativă a acestei Duminici, inspirându-se din episodul biblic al discipolilor de la Emaus, mergând pe cale, pentru a reparcurge împreună cu Domnul Scriptura, lăsându-L pe El să-i învețe și să-i lumineze”.

De menționat, totodată, că papa Francisc, în vederea pregătirii la Jubileul din 2025, a cerut credincioșilor să recitească cele patru constituții ale Conciliului Vatican II. Departamentul pentru evanghelizare a pregătit o serie de volume, de mici dimensiuni, cuprinse într-o coloană editorială numită ”Quaderni del Concilio”, disponibilă în librării și on-line începând cu 8 decembrie 2022. Cu ocazia Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu, departamentul a realizat cinci cărți, din coloana amintită, pentru relectura constituției dogmatice ”Dei Verbum” despre revelația divină.Sursa:vaticannews.va.ro