Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cuvântul lui Dumnezeu ne cere să fim uniți în unica Biserică a lui Cristos

 
Cuvântul lui Dumnezeu ne cere să fim uniți în unica Biserică a lui Cristos
  • 22 Ian 2023
  • 166

Duminică, 22 ianuarie 2023, Biserica catolică marchează ”Duminica Cuvântului lui Dumnezeu”. Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro și a subliniat dinamismul pe care Cuvântul lui Dumnezeu îl declanșează în viața creștinului și a Bisericii. ”Cuvântul lui Dumnezeu”, a remarcat pontiful, ”ne formează, ne convertește și ne cere să fim uniți în unica Biserică a lui Cristos”.

Cuvântul lui Dumnezeu este pentru toți, cheamă la convertire și ne face vestitori ai săi: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată duminică, 22 ianuarie 2023, în bazilica Sfântul Petru cu ocazia Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu. În cadrul celebrării euharistice, zece credincioși laici – bărbați și femei – de pe toate continentele au primit din partea papei Francisc slujirile de lector și de catihet, iar la finalul celebrării, pontiful a dăruit participanților Evanghelia după Sfântul Matei.

Înființată în 30 septembrie 2019, prin scrisoarea ”Aperuit illis”, Duminica Cuvântului lui Dumnezeu se marchează în cea de-a treia duminică a timpului liturgic de peste an. Ajunsă, de acum, la cea de-a patra ediție anuală, în 2023 are ca temă generală cuvintele apostolului Ioan: ”Vă vestim ceea ce am văzut” (1 Ioan 1,3). Promovarea acestei inițiative pastorale a fost încredințată de Sfântul Părinte Departamentului pentru evanghelizare.

Vorbind la omilia Sfintei Liturghii despre lecturile biblice ale duminicii – a treia din timpul liturgic de peste an – papa Francisc a scos în evidență faptul că ”Domnul îi cheamă pe toți la convertire și îi cheamă pe primii discipoli ca să transmită și celorlalți lumina Cuvântului” (cf. Matei 4,12-23). De aici, trei sublinieri ale papei despre Cuvântul lui Dumnezeu: ”Cuvântul este pentru toți, Cuvântul cheamă la convertire, Cuvântul face vestitori”.

Cuvântul lui Dumnezeu este pentru toți

Isus începe să predice vestea cea bună în ținutul Galilei, dincolo de Iordan, locuit de străini, păgâni, femei și bărbați din diferite regiuni și culturi. Cu alte cuvinte, Isus lărgește frontierele Cuvântului lui Dumnezeu, care nu este destinat doar celor drepți din poporul lui Israel.
Papa Francisc: ”Acest aspect este fundamental și pentru noi. Ne amintește că Cuvântul este un dar adresat fiecăruia și că, de aceea, nu-i putem restrânge domeniul de acțiune pentru că acesta, dincolo de toate calculele noastre, încolțește spontan, în mod neprevăzut și imprevizibil, după modalitățile și în timpurile pe care Spiritul Sfânt le cunoaște”.

Cuvântul lui Dumnezeu cheamă la convertire

Cuvântul lui Dumnezeu, care trebuie să ajungă la toți oamenii, cheamă la convertire. Isus însuși repetă în timpul predicării sale: ”Convertiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape” (Matei 4,17). Apropierea lui Dumnezeu nu lasă lucrurile așa cum sunt și nu apără traiul liniștit, dimpotrivă, ”Cuvântul său ne scutură, ne incomodează, ne provoacă la schimbare, la convertire și ne pune în criză”.
Papa Francisc: ”Iată îndemnul lui Isus: Dumnezeu a venit aproape de tine, de aceea, dă-ți seama de prezența sa, fă spațiu Cuvântului său și îți vei schimba privirea vieții tale. Aș vrea să o spun în felul următor: pune-ți viața sub Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta este calea pe care ne-o arată Biserică: toți, chiar și păstorii de suflete ai Bisericii, suntem sub autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu. Nu a gusturilor, tendințelor sau a preferințelor noastre, ci sub [autoritatea] unicului Cuvânt al lui Dumnezeu care ne formează, ne convertește și ne cere să fim uniți în unica Biserică a lui Cristos”.

Cuvântul lui Dumnezeu ne face vestitori

Același Cuvânt al lui Dumnezeu, care se adresează tuturor și pe toți îi cheamă la convertire, ne face vestitori. Isus îi cheamă pe Simon și Andrei, doi frați care erau pescari, dar pe care vrea să-i facă ”pescari de oameni” (Matei 4,19), ”experți în a-i căuta pe ceilalți” ca să le vestească bucuria Evangheliei. ”Acesta este dinamismul Cuvântului: ne atrage în plasa iubirii Tatălui și ne face apostoli care simt dorința de nestăvilit de a-i face să urce în barca Împărăției pe cei pe care-i întâlnesc. Aceasta nu înseamnă prozelitism, pentru că cel care cheamă este Cuvântul lui Dumnezeu, nu cuvântul nostru”.

La finalul omiliei, papa a îndemnat la rugăciune pentru toți cei care au ales să facă din viața lor o slujire a Cuvântului, prin studiu, activitate pastorală, divulgare și, mai ales, prin meditație, trăire și slujire. ”Pentru noi toți”, a încheiat papa Francisc, ”să fie consolare și răsplată dulcea bucurie de a vesti Cuvântul mântuirii”.Sursa:vaticannews.va.ro