Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Reuniunea Consiliului cardinalilor: Construcția păcii și apropiata adunare sinodală

 
Reuniunea Consiliului cardinalilor: Construcția păcii și apropiata adunare sinodală
  • 26 Apr 2023
  • 611

În zilele 24-25 aprilie 2023 s-a desfășurat în Cetatea Vaticanului o nouă reuniune a Consiliului cardinalilor, înființat de papa Francisc în 2013 pentru a-l susține în misiunea de conducere a Bisericii universale și în programul de reformă a Curiei Romane. Pe agenda lucrărilor s-au aflat în primul rând efortul de edificare a păcii și pregătirea primei sesiuni a adunării sinodale dedicată sinodalității.

S-a desfășurat în zilele 24 și 25 aprilie a.c. în Cetatea Vaticanului, cu participarea papei Francisc, o nouă reuniune a Consiliului cardinalilor, din care fac parte mai mulți cardinali de pe toate continentele. Au luat parte la lucrările reuniunii, potrivit unui comunicat al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, toți cardinalii care fac parte din acest Consiliu și secretarul acestuia.

”În centrul dezbaterilor”, se mai spune în comunicatul de presă, s-au aflat ”situațiile de război și de conflict în care se află multe părți ale lumii și necesitatea unei activități unitare de construcție a păcii din partea întregii Biserici”.

Pe lângă ”situația socio-politică și eclezială a diverselor regiuni de apartenență a cardinalilor”, au fost abordate, de asemenea, ”pregătirile pentru adunarea sinodală din octombrie și implementarea constituției apostolice Pradedicate Evangelium, acordând o atenție particulară efortului de a traduce, la diferite niveluri, munca de reformă condusă în Curia romană”.

Următoarea reuniune a Consiliului cardinalilor va avea loc în luna iunie a acestui an.

După cum ați fost informați, Sfântul Părinte a reînnoit recent lista cardinalilor care fac parte din acest Consiliu. Continuă mandatul de membru al Consiliului pentru patru cardinali - Parolin, Besungu, Gracias și O’Malley – în timp au fost chemați alți cinci: cardinalii Omella (Spania), Lacroix (Canada), Hollerich (Luxemburg), da Rocha (Brazilia) și Vergez Alzaga (SCV).

Așadar, noul Consiliu al cardinalilor, care numără acum nouă membri, este alcătuit din următorii prelați: Pietro Parolin, secretar de stat, Fernando Vérgez Alzaga, L.C., președinte al Comisiei pontificale pentru Statul Cetății Vaticanului și președinte al Guvernatoratului Statului Cetății Vaticanului, Fridolin Ambongo Besungu, O.F.M. Cap., arhiepiscop de Kinshasa (R. D. Congo), Oswald Gracias, arhiepiscop și mitropolit de Bombay (India), Seán Patrick O'Malley, O.F.M.Cap., arhiepiscop și mitropolit de Boston (SUA), Juan José Omella Omella, arhiepiscop și mitropolit de Barcelona (Spania), Gérald C. Lacroix, arhiepiscop de Québec (Canada), Jean-Claude Hollerich, S.I., arhiepiscop de Luxembourg, și Sérgio da Rocha, arhiepiscop și mitropolit de São Salvador da Bahia (Brazilia).

A fost reînnoit, de asemenea, mandatul episcopului titular italian Marco Mellino în funcția de secretar al Consiliului cardinalilor.Sursa:vaticannews.va.ro