Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Este prezentă iubirea Preasfintei Treimi în comunități și în familie?

 
Este prezentă iubirea Preasfintei Treimi în comunități și în familie?
  • 05 Iun 2023
  • 609

Duminică, 4 iunie 2023, papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Papa a vorbit despre misterul Preasfintei Treimi și a pus accentul pe semnul Sfintei Cruci. La finalul alocuțiunii, pontiful a transmis apropierea sa spirituală față de victimele accidentului feroviar din India și a încredințat Fecioarei Maria poporul ucrainean și toate țările afectate de război.

 

Isus Cristos ne-a revelat misterul de iubire al Preasfintei Treimi, de aceea să ne întrebăm dacă mărturisim în comunitățile și în familiile noastre iubirea lui Dumnezeu: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 4 iunie a.c., împreună cu peste 15.000 de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru.

În alocuțiunea sa, papa a vorbit pe larg despre solemnitatea liturgică a Preasfintei Treimi, celebrată în această duminică în ritul roman sau latin, în timp ce credincioșii de rit bizantin o celebrează a doua zi după Rusalii. Evanghelia proclamată în această duminică de Biserica romano-catolică prezintă o scurtă parte din dialogul lui Isus cu Nicodim, membru în sinedriul de la Ierusalim (cf. In 3,16-18). Pasionat de misterul lui Dumnezeu, el recunoaște în Isus un învățător dumnezeiesc și, pe ascuns, noaptea, merge să vorbească cu El. Isus îl ascultă și înțelege că Nicodim este un om în căutare. Mai întâi, Isus îl face să se mire, răspunzându-i că pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu este necesar a se naște din nou. Apoi, îi dezvăluie inima misterului, spunându-i că Dumnezeu a iubit atât de mult lumea încât l-a trimis pe Fiul său în lume. Isus, Fiul, așadar, ”ne vorbește despre Tatăl și despre iubirea sa nemărginită”.

Cuvinte precum ”Tatăl și Fiul”, a subliniat papa, aduc în atenția noastră ”o imagine familiară care, dacă ne gândim, dezorientează imaginarul nostru despre Dumnezeu. Însuși cuvântul Dumnezeu, într-adevăr, ne sugerează o realitate unică, maiestuoasă și distantă, în timp ce a auzi vorbindu-se de un Tată și de un Fiu ne readuce acasă. Da, putem să-L gândim pe Dumnezeu în acest fel, cu ajutorul imaginii unei familii adunate la masă, unde se împarte viața. De altfel, masa, care în același timp este altar, este un simbol cu ajutorul căruia anumite icoane reprezintă Treimea. Este o imagine care ne vorbește de un Dumnezeu-comuniune”.
Papa Francisc: ”Dar nu este numai o imagine, este o realitate! Este o realitate pentru că Duhul Sfânt, Duhul pe care Tatăl, prin Isus, l-a revărsat în inimile noastre (cf. Gal 4,6), ne face să gustăm, să simțim savoarea prezenței lui Dumnezeu: o prezență apropiată, plină de compasiune și blândețe. Spiritul Sfânt face cu noi la fel cum a făcut Isus cu Nicodim: ne introduce în misterul noii nașteri, nașterea credinței și viața creștină, ne dezvăluie inima Tatălui și ne face părtași la viața însăși a lui Dumnezeu”.

S-ar putea spune, a reluat papa Francisc, că îndemnul pe care ni-l adresează este acela de ”a sta la masă cu Dumnezeu pentru a împărtăși iubirea sa. Este ceea ce se întâmplă la fiecare Sfântă Liturghie, la altarul mesei euharistice, unde Isus se jertfește Tatălui și se jertfește pentru noi.”
Papa Francisc: ”Da, frați și surori, Dumnezeul nostru este comuniune de iubire: așa ni l-a revelat Isus. Știți cum putem face ca să ne aducem aminte de aceasta? Prin gestul cel mai simplu, cel pe care l-am învățat de copii, prin semnul crucii. Făcând crucea pe trupul nostru ne amintim cât de mult ne-a iubit Dumnezeu, până la a-și da viața pentru noi, și repetăm pentru noi înșine că iubirea sa ne învăluie cu totul, de sus în jos, de la stânga la dreapta, ca o îmbrățișare care nu ne abandonează niciodată. În același timp, ne angajăm să-l mărturisim pe, Dumnezeu-iubire creând comuniune în numele său. Poate chiar acum, fiecare dintre noi și cu toții împreună, am putea să facem semnul crucii asupra noastră”.

De aici, întrebările finale pe care papa Francisc le-a adresat romanilor și pelerinilor prezenți duminică în Piața San Pietro: cum îl mărturisim noi pe Dumnezeu-iubire? Nu cumva Dumnezeu-iubire a devenit, la rândul său, un concept, ceva de care am mai auzit, care nu mișcă și nu mai provoacă viața? Dacă Dumnezeu e iubire, mărturisesc aceasta comunitățile noastre, știu ele să iubească? Dar în familia noastră, știm să iubim în familie? Ținem ușa mereu deschisă, știm să-i primim pe toți ca frați și surori? Oferim tuturor ”hrana iertării lui Dumnezeu și a bucuriei evanghelice”? Se respiră un aer de casă ori ne asemănăm mai mult cu un birou sau un loc rezervat unde intră numai aleșii? ”Să ne ajute Fecioara Maria”, a fost îndemnul final al papei, ”ca să trăim Biserica drept casă în care se iubește în mod familial, spre gloria lui Dumnezeu Tatăl și Fiul și Spiritul Sfânt. Dumnezeu e iubire, Dumnezeu este Tată și Fiu și Spirit Sfânt, și-a dat viața pentru noi, pentru această cruce”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a dat asigurarea rugăciunii sale pentru numeroasele victime ale accidentului feroviar care a avut loc acum două zile în India. ”Sunt aproape de cei răniți și de rudele lor”, a spus Sfântul Părinte, care s-a rugat pentru ca ”Tatăl ceresc să primească în Împărăția sa sufletele celor răposați”.

După saluturile adresate grupurilor de pelerini din Italia, Chile, Irlanda și din alte țări, papa a adresat un salut special unui grup de carabinieri, cărora le-a mulțumit ”pentru apropierea cotidiană față de populație. Fecioara Maria, Virgo Fidelis, patroana voastră”, a fost invocația papei, ”să vă ocrotească pe voi și familiile voastre”.

”Fecioarei Maria, Maică grijulie”, a reluat papa, ”îi încredințez populațiile încercate de flagelul războiului, mai ales scumpa și chinuita Ucraină”.

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.Sursa:vaticannews.va.ro