Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Excursie de studiu a studenților Facultății de Teologie Greco-Catolică Departamentul Blaj la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin

 
Excursie de studiu a studenților Facultății de Teologie Greco-Catolică Departamentul Blaj la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin
  • 21 Iun 2023
  • 1047

Alături de cursurile frecventate în sălile de clasă și de materialele scrise lecturate în perioada de studiu individual în propria cameră sau în bibliotecă ori chiar pe internet, excursiile de studiu pe teren sunt o modalitate excepțională de învățare practică. Să mergi la fața locului, să implici în cunoaștere toate cele cinci simțuri (să vezi cu ochii natura și rezultatul creației omului locului; să auzi sunetele nuanțate din jur; să miroși atmosfera, izul locului; să guști savoarea produselor gliei; să atingi cu mâna spiritul și materia), să asamblezi ad hoc cunoștințele teoretice din manuale cu experiența vie înseamnă într-adevăr să te formezi pentru viață.

În acest sens, studenții Facultății de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj, Universitatea Babeș-Bolyai, au beneficiat de o excursie de studiu la Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, organizată în contextul „Anului Iuliu Maniu 2023” în care se aniversează împlinirea a 150 de ani de la nașterea marelui patriot român Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa martirică, în Temnița Sighetului (5 februarie 1953). Pe lângă studenții teologi, însoțiți de conf. univ. dr. pr. Anton Rus, coordonatorul excursiei, de pr. rector al Institutului Teologic, pr. Florian Guțiu și de directorul de disciplină Pompiliu Bulgăr, în excursia de studiu au participat un grup de elevi merituoși ai Liceului Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj, însoțiți de doamna director Cecilia Frățilă, de profesorul de istorie Nicolae Dumbrăvescu și de capelanul Adin Pop, dar și un grup de credincioși din parohiile Catedrala „Sf. Treime” Blaj I și Capela Arhiereilor Blaj II.

Astfel, în data de sâmbătă, 17 iunie 2023, într-un autocar plin cu 50 de studenți, elevi și credincioși, am plecat din Blaj spre Bădăcin. După un scurt salut și o rugăciune, în drum spre destinație, studentul teolog Gabriel Ștefan a împărtășit tuturor rezultatele cercetărilor sale studențești concretizate în pregătirea unui album despre Iuliu Maniu, gata de publicare. Domnul profesor Vasile Burja, care a publicat câteva studii despre Iuliu Maniu, a oferit informații referitoare la încadrarea lui Iuliu Maniu în contextul politic și social românesc, iar domnul inginer Ioan Comșa, membru al Asociației AGRU Blaj, a vorbit despre Iuliu Maniu și Blajul.

Prima oprire, pentru a începe cu genealogia familiei Maniu, a fost la biserica greco-catolică din Bocșa, locul de naștere și locul unde este înmormântat Simion Bărnuțiu, străbunicul lui Iuliu Maniu, cunoscut mai ales ca dascăl blăjean și ideologul Revoluției de la 1848 din Transilvania. Aici, la Bocșa, în  biserica recuperată cu greu de comunitatea greco-catolică, după Sfânta Liturghie parohul pr. Orest Nichita i-a salutat pe excursioniști și le-a vorbit despre marea familie Bărnuțiu și despre rolul acesteia în ridicarea spirituală a Silvaniei și a Transilvaniei.

Următorul obiectiv a fost localitatea Bădăcin, locul nașterii marelui om politic și creștin greco-catolic Iuliu Maniu. Părintele paroh Cristian Borz ne-a așteptat cu drag în poartă iar doamna preoteasă Maria Borz ne-a și invitat la masă. După vizitarea noii biserici parohiale, părintele Cristian  ne-a fost ghid competent și pasionat timp de două ore în prezentarea spațiilor și a spiritului Casei Memoriale „Iuliu Maniu”. După arestarea lui Iuliu Maniu și confiscarea casei de către autoritățile regimului comunist în 1947, aceasta a fost folosită ca depozit iar apoi casă de copii. După 1989, după nenumărate procese anevoioase și complicate, clădirea a fost retrocedată Bisericii, care a început un amplu procedeu de reabilitare, proiect coordonat de preotul Cristian Borz. Studenții și elevii s-au arătat interesați într-un mod cu totul deosebit de modalitățile de redobândire a unor obiecte personale și mobilier care au aparținut lui Iuliu Maniu și casei sale, precum masa de birou și telefonul, recuperate de prin depozitele unor instituții precum primării, prefecturi și biblioteci, mergând pe firul amintirilor unor funcționari din vremurile respective. Părintele Borz, care este și președintele Asociației Casa Memorială „Iuliu Maniu” și care a publicat studii și materiale legate de Iuliu Maniu, a fost gazda centrală a excursiei de studiu.

Două au fost concluziile marcante ale excursiei de studiu la care au ajuns participanții. Prima a fost conștientizarea importanței valorilor morale și ale modelelor pentru tinerii societății de azi. Iuliu Maniu este un model pentru elevul, pentru studentul, pentru creștinul, pentru omul politic și pentru românul de astăzi. A doua concluzie a fost dată de identificarea celor cinci legături pe care Iuliu Maniu le are cu  Blajul: (1) elev la Gimnaziul Unit / Liceul Sf. Vasile (1880-1882, clasele I-II); (2) profesor de drept civil la Facultatea de Teologie (24  ian. 1899-1915); (3) avocat al Mitropoliei (2 oct. 1898-1918); (4) președinte al Despărțământului Blaj al Astrei (1911-1913); (5) publicist în Tipografia din Blaj (Discursuri parlamentare, Blaj, 1906). În fine, excursia de studiu a fost o contribuție pe care Blajul a dorit să o acorde în acest an aniversar celui care a fost președintele Partidului Național Țărănesc și premier al României.

Excursia de studiu a fost susținută financiar de către o absolventă a Facultății, acest aspect reflectând strânsa legătură care există între școală și alumnii absolvenți care se simt în continuare parte a comunității universitare. De asemenea, această excursie, prin diversitatea instituțiilor participante, exprimă legătura Facultății cu comunitatea civilă și socială, toți împreună implicându-ne în inițiative de interes comun.

Excursia de studiu a fost în același timp pelerinaj dar și lucrare de seminar la cursurile de Istorie a Bisericii, de Teologie spirituală și de identitate greco-catolică românească, experiență de formare intelectuală, pastorală și sufletească, atât de necesară în edificarea studenților de azi.

A consemnat

Conf. univ. dr. pr. Anton Rus

Facultatea de Teologie, Blaj