Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa scrie preoților din dieceza Romei: Atenție la mundanitatea spirituală!

 
Papa scrie preoților din dieceza Romei: Atenție la mundanitatea spirituală!
  • 08 Aug 2023
  • 610

”Avem nevoie să ne îndreptăm privirea întocmai către Isus, la compasiunea cu care El vede umanitatea noastră rănită, la gratuitatea cu care și-a jertfit viața pentru noi pe cruce. Iată antidotul cotidian la mundanitate și la clericalism: a privi la Isus răstignit, a ține ochii îndreptați în fiecare zi asupra Lui, care s-a golit pe sine însuși și s-a înjosit pentru noi până la moarte (cf. Fil 2,7-8)”: afirmă papa Francisc într-o scrisoare transmisă preoților din dieceza Romei pe 5 august a.c., pe când se află în Portugalia pentru Ziua mondială a tinerilor, în ziua sfințirii bazilicii romane ”Sfânta Maria cea Mare”.

Mundanitatea spirituală și ispita clericalismului sunt aspectele principale asupra cărora papa Francisc atrage atenția preoților din dieceza sa, îndemnând la depășirea dificultăților pastorale prin trăirea profundă a ”spiritului sacerdotal: a ne face slujitori, nu stăpâni ai Poporului lui Dumnezeu, a spăla picioarele fraților, nu a-i călca în picioare”.

Pe de altă parte, scrie în continuare papa Francisc, ”clericalismul, știm aceasta, poate să-i privească pe toți, chiar și pe laicii și lucrătorii pastorali. Se poate însuși un spirit clerical în a conduce ministeriile și carismele, trăind propria chemare în mod elitist, închizându-se în propriul grup și ridicând ziduri către exterior, dezvoltând legături posesive în raportul cu rolurile din comunitate, cultivând atitudini supărătoare și arogante față de ceilalți”.

Atât în rândul preoților, cât și al laicilor și lucrătorilor pastorali, clericalismul are aceleași ”simptome”: ”pierderea spiritului de preamărire și de gratuitate plină de bucurie, în timp ce diavolul se insinuează alimentând plângerile, negativitatea și insatisfacția cronică pentru ceea ce nu merge, ironia care devine cinism. Dar în acest fel ne lăsăm absorbiți de atmosfera de critică și de mânie care se respiră în jur, în loc să fim cei care, cu simplitate și blândețe evanghelică, cu politețe și respect, îi ajută pe frați și surori să iasă din nisipurile mișcătoare ale neacceptării”.

”Să rămânem vigilenți, așadar, față de clericalism”, îndeamnă Sfântul Părinte.  ”Să ne ajute să ne distanțăm de acesta apostolul Petru care, după cum amintește tradiția, chiar și în clipa morții s-a înjosit cu capul în jos, ca să nu fie la înălțimea Domnului său. Să ne ferească apostolul Paul care, pentru Cristos, a considerat gunoi toate câștigurile vieții și ale lumii (cf. Fil 3,8)”.

Papa mulțumește la finalul lungii sale scrisori pentru ”primirea” acordată cuvintelor sale, ”meditându-le în rugăciune în fața Isus în adorația cotidiană. Pot să vă spun”, subliniază papa, ”că mi-au venit din inimă și din afecțiunea pe care o am pentru voi. Să mergem înainte cu entuziasm și curaj: să lucrăm împreună, între preoți și cu frații și surorile laici, lansând forme și parcursuri sinodale care să ne ajute să ne despuiem de siguranțele noastre mundane și clericale pentru a căuta, cu smerenie, căi pastorale inspirate de Spiritul Sfânt astfel încât consolarea Domnului să ajungă cu adevărat la toți. În fața imaginii Fecioarei Maria, Salus Populi Romani, m-am rugat pentru voi”, spune papa Francisc, ”am cerut Fecioarei Maria să vă păzească și să vă ocrotească, să șteargă lacrimile voastre nevăzute, să revigoreze în voi bucuria slujirii și să vă facă să fiți zi de zi păstori îndrăgostiți de Isus, gata să-și dea viața fără măsură din iubire pentru El. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți și pentru ceea ce sunteți. Vă binecuvântez și vă însoțesc cu rugăciunea, iar voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine”.Sursa:vaticannews.va.ro