Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Azi, necesară recuperarea prudenței, "vatmanul virtuților"

 
Azi, necesară recuperarea prudenței, "vatmanul virtuților"
  • 21 Mar 2024
  • 295

Cateheza papei Francisc de miercuri, 20 martie a.c., din Piața San Pietro a fost dedicată virtuții prudenței care, împreună cu dreptatea, tăria și cumpătarea formează așa-numitele virtuți cardinale. Explicându-se că acestea nu sunt apanajul exclusiv al creștinilor, ci fac parte din patrimoniul înțelepciunii antice, în special al filosofilor greci, s-a evidențiat că virtuțile reprezintă una dintre cele mai interesante teme legate de întâlnire și aculturație.

În cateheză - citită de un monsenior din cadrul Secretariatului de Stat - se amintește că, în scrierile medievale, prezentarea virtuților nu este o simplă enumerare a calităților pozitive ale sufletului, iar teologii - interpretându-i pe autorii clasici în lumina revelației creștine - au formulat seria celor șapte virtuți - trei teologale și patru cardinale - ca pe un fel de organism viu, în care fiecare virtute are un spațiu armonios de ocupat.

Cu referire la virtutea prudenței, s-a explicat că aceasta nu este o virtute care caracterizează o persoană temătoare, care ezită mereu cu privire la acțiunile pe care trebuie să le întreprindă. Dimpotrivă, a acorda întâietate prudenței înseamnă că acțiunea omului este "în mâinile inteligenței și libertății sale". "Persoana prudentă" - se evidențiază în cateheza pontifului - "este creativă: ea raționează, evaluează, caută să înțeleagă complexitatea realității și nu se lasă copleșită de emoții, de lene, de presiuni, de iluzii".

În cateheză se evidențiază cât este de importantă recuperarea lecției străvechi a prudenței, într-o lume dominată de aparențe, de o gândire superficială și banală cu privire la bine și rău.

Amintindu-se că, pe urmele lui Aristotel, sfântul Toma numea prudența "recta ratio agibilium", în cateheză se subliniază că prudența este capacitatea de a guverna acțiunile pentru a le îndrepta spre bine; de aceea este supranumită "vatmanul virtuților".

O persoană prudentă - se spune în continuarea catehezei - nu face alegeri la întâmplare; mai întâi, știe ce vrea, apoi meditează asupra situațiilor, se sfătuiește și, cu o viziune largă și libertate interioară, alege calea pe care să o urmeze.

De asemenea, se amintește faptul că  prudența este calitatea celor care sunt chemați să guverneze, o calitate necesară administrării, armonizării punctelor de vedere și a urmăririi binelui tuturor nu doar al unora.

În cateheză se observă și faptul că prudența ne învață, de asemenea, că prea mult zel în anumite situații poate provoca dezastre: poate strica o construcție care ar fi necesitat gradualitate; poate genera conflicte și neînțelegeri; poate chiar declanșa violențe.

Totodată, s-a evidențiat că o persoană prudentă știe să prețuiască memoria trecutului, nu pentru că s-ar teme de viitor, ci pentru că știe că tradiția este o moștenire de înțelepciune.

În cadrul audienței generale, papa Francisc și-a îndreptat ca de obicei gândul către cei tineri, bolnavi, bătrâni și către cuplurile de tineri căsătoriți. Amintind că marți, 19 martie, s-a celebrat solemnitatea Sfântul Iosif, patronul Bisericii Universale, pontiful încredințat Biserica și întreaga lume protecției sale, în special pe toți tații care găsesc  în purtătorul de grijă al lui Isus un model singular de imitat.

De asemenea, pontiful a încredințat sfântului Iosif populațiile din chinuita Ucraina și din Țara Sfântă -  din Israel și Palestina - care suferă atât de mult din cauza ororilor războiului.



Sursa:vaticannews.va.ro