Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Urbi et Orbi. Papa: Fără iertarea păcatelor de la Cristos înviat, nu există ieșire către o lume înnoită

 
Urbi et Orbi. Papa: Fără iertarea păcatelor de la Cristos înviat, nu există ieșire către o lume înnoită
  • 01 Apr 2024
  • 259

”Isus Cristos a înviat și numai El este în măsură să rostogolească pietrele care închid drumul către viață. Mai mult, El, Cel Viu, este Calea: Calea vieții, a păcii, a reconcilierii, a fraternității. El ne deschide trecerea omenește imposibilă, pentru că numai El ia asupra sa păcatul lumii și ne iartă păcatele. Iar fără iertarea lui Dumnezeu, piatra aceea nu poate fi îndepărtată”: a spus papa Francisc la tradiționalul mesaj pascal ”Urbi et Orbi”, transmis la ora Romei 12.00 în mondoviziune, de la balconul bazilicii Sfântul Petru în duminica Paștelui după ritul roman sau latin.

După angajamentele liturgice ale Săptămânii Sfinte din acest an, papa Francisc, care în decembrie 2023 a împlinit 87 de ani, a celebrat duminică, 31 martie a.c., Sfânta Liturghie a Învierii Domnului în Piața San Pietro. Cu o seară înainte, pontiful a prezidat solemna Vigilie pascală în bazilica Sfântul Petru, în cadrul cărei a botezat și a miruit mai mulți adulți de pe diferite continente.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, mesajul papei Francisc la solemnitatea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos din Anul mântuirii 2024:

«Dragi frați și surori, Paști fericit!
Astăzi răsună în lumea întreagă vestea care a pornit acum două mii de ani de la Ierusalim: "Isus din Nazaret, cel răstignit, a înviat!" (cf. Mc 16,6). Biserica retrăiește uimirea femeilor care au mers la mormânt în zorii primei zile a săptămânii. Mormântul lui Isus fusese închis cu o piatră mare; la fel și astăzi, pietre grele, prea grele, închid speranțele umanității: piatra războiului, piatra crizelor umanitare, piatra încălcării drepturilor omului, piatra traficului de persoane și altele. Și noi, asemenea femeilor ucenice ale lui Isus, ne întrebăm unii și noi: "Cine ne va rostogoli aceste pietre?" (cf. Mc 16,3).

Și iată descoperirea din dimineața de Paște: piatra, piatra aceea atât de mare, a fost deja rostogolită. Uimirea femeilor este și uimirea noastră: mormântul lui Isus este deschis și este gol! Aici începe totul. Prin acel mormânt gol trece calea cea nouă, calea pe care niciunul dintre noi, ci numai Dumnezeu putea să o deschidă: calea vieții în mijlocul morții, calea păcii în mijlocul războiului, calea reconcilierii în mijlocul urii, calea fraternității în mijlocul dușmăniei.

Frați și surori, Isus Cristos a înviat și numai El este în măsură să rostogolească pietrele care închid drumul către viață. Mai mult, El, Cel Viu, este Calea: Calea vieții, a păcii, a reconcilierii, a fraternității. El ne deschide trecerea omenește imposibilă, pentru că numai El ia asupra sa păcatul lumii și ne iartă păcatele. Iar fără iertarea lui Dumnezeu, piatra aceea nu poate fi îndepărtată. Fără iertarea păcatelor, nu se iese din închideri, prejudecăți, suspiciuni reciproce, prezumții care întotdeauna se absolvă pe sine și îi acuză pe ceilalți. Numai Cristos Înviat, dăruindu-ne iertarea păcatelor, deschide calea spre o lume reînnoită.

Numai El ne deschide ușile vieții, acele uși pe care noi le închidem mereu prin războaiele care fac ravagii în lume. Astăzi ne îndreptăm privirea în primul rând spre Cetatea Sfântă a Ierusalimului, martoră a misterului pătimirii, morții și învierii lui Isus, și spre toate comunitățile creștine din Țara Sfântă.

Gândurile mele se îndreaptă mai ales către victimele numeroaselor conflicte care au loc în lume, începând cu cele din Israel și Palestina, precum și din Ucraina. Fie ca Hristos cel Înviat să deschidă o cale de pace pentru populațiile chinuite din aceste regiuni. În timp ce îndemn la respectarea principiilor dreptului internațional, sper la un schimb general al tuturor prizonierilor între Rusia și Ucraina: toți pentru toți!

În plus, fac încă o dată apel  ca să fie garantată posibilitatea accesului la ajutoarele umanitare în Gaza, solicitând din nou eliberarea imediată a ostaticilor răpiți la 7 octombrie și o încetare imediată a focului în Fâșie.

Să nu permitem ca ostilitățile în curs să continue să aibă consecințe grave asupra populației civile, de acum epuizată, în special asupra copiilor. Câtă suferință vedem în ochii copiilor. Au uitat să mai zâmbească acei copii din zone de război. Ochii lor ne întreabă: de ce? De ce atâta moarte? De ce atâta distrugere? Războiul este întotdeauna o absurditate, războiul este întotdeauna o înfrângere! Să nu permitem ca vânturile de război, din ce în ce mai puternice, să sufle asupra Europei și Mediteranei. Să nu cedăm la logica armelor și a reînarmării. Pacea nu se construiește niciodată cu arme, ci prin întinderea mâinilor și deschiderea inimilor.

Frați și surori, să nu uităm de Siria, care, de treisprezece ani suferă consecințele unui război lung și devastator. Atât de mulți morți, oameni dispăruți, atât de multă sărăcie și distrugere așteaptă răspunsuri din partea tuturor, inclusiv a comunității internaționale.

Privirea mea se îndreaptă astăzi în mod special către Liban, afectat de mult timp de un blocaj instituțional și de o criză economică și socială profundă, agravate acum de ostilitățile de la granița cu Israelul. Fie ca Domnul Înviat să consoleze iubitul popor libanez și să susțină întreaga țară în vocația sa de a fi un pământ al întâlnirii, al coexistenței și al pluralismului.

Adresez un gând special pentru regiunea Balcanilor de Vest, unde se fac pași importanți către integrarea în proiectul european: diferențele etnice, culturale și confesionale să nu fie o cauză de divizare, ci să devină o sursă de îmbogățire pentru întreaga Europă și pentru întreaga lume.

În același mod, încurajez discuțiile dintre Armenia și Azerbaidjan, astfel încât, cu sprijinul comunității internaționale, să poată continua dialogul, să ajute persoanele strămutate, să respecte locurile de cult ale diferitelor confesiuni religioase și să ajungă la un acord de pace definitiv cât mai curând posibil.

Cristos Înviat să deschidă o cale de speranță pentru persoanele din alte părți ale lumii care suferă din cauza violenței, a conflictelor, a insecurității alimentare, precum și a efectelor schimbărilor climatice. Domnul să dăruiască mângâiere victimelor oricărei forme de terorism. Ne rugăm pentru cei care și-au pierdut viața și implorăm pocăință și convertire din partea autorilor unor astfel de crime.

Domnul Înviat să asiste poporul haitian, pentru ca violențele care sfâșie și însângerează țara să înceteze cât mai curând posibil, iar aceasta să progreseze pe calea democrației și a fraternității.

Să dăruiască alinare populației Rohingya, afectată de o gravă criză umanitară, și să deschidă calea reconcilierii în Myanmar, țară sfâșiată de ani de conflicte interne, astfel încât orice logică a violenței să fie în sfârșit abandonată.

Domnul să deschidă căi de pace pe continentul african, în special pentru populațiile încercate în Sudan și în întreaga regiune Sahel, în Cornul Africii, în regiunea Kivu din Republica Democratică Congo și în provincia Cabo Delgado din Mozambic, și să pună capăt situației de secetă prelungită care afectează zone vaste și provoacă lipsuri și foamete.

Domnul Înviat să-i lumineze cu lumina Sa pe migranți și pe cei care trec prin greutăți economice, oferindu-le mângâiere și speranță în vremuri de restriște. Cristos să-i călăuzească pe toți oamenii de bunăvoință să se unească în solidaritate, pentru a face față împreună numeroaselor provocări cu care se confruntă cele mai sărace familii în căutarea unei vieți mai bune și a fericirii.

În această zi în care sărbătorim viața care ne este dăruită prin învierea Fiului, să ne amintim de iubirea infinită a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi: o iubire care depășește orice limită și orice slăbiciune. Cu toate acestea, cum este atât de des disprețuit darul prețios al vieții. Câți copii nu pot nici măcar să vină la lumină? Câți mor de foame sau sunt privați de îngrijiri esențiale sau sunt victime ale abuzurilor și violenței? Câte vieți sunt transformate în marfă prin comerțul în creștere cu ființe umane?

Frați și surori, în ziua în care Cristos ne-a eliberat de sclavia morții, îi îndemn pe cei cu responsabilități politice să nu precupețească niciun efort în combaterea flagelului traficului de persoane, lucrând neobosit pentru a destructura rețelele de exploatare și pentru a aduce libertatea celor care îi sunt victime. Domnul să mângâie familiile lor, mai ales pe cele care așteaptă cu nerăbdare vești despre cei dragi, asigurându-le întărire și speranță.

Fie ca lumina învierii să ne lumineze mințile și să ne convertească inimile, făcându-ne conștienți de valoarea fiecărei vieți umane, care trebuie primită, protejată și iubită.

Paște fericit tuturor!»

Mesajul pascal s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică și darul indulgenței plenare, care ajung prin mass-media la toți cei care le primesc în spirit de credință.Sursa:vaticannews.va.ro