În ziua de joi, 3 iulie 2025, Cluj-Napoca a devenit punctul de întâlnire pentru sute de tineri greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla și Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, care s-au reunit pentru a celebra Întâlnirea inter-eparhială a tinerilor, desfășurată sub genericul profetic: „Curajul de a fi lumină”, inspirat din cuvântul Mântuitorului: „Voi sunteți lumina lumii” (Mt 5,14).
Programul a debutat în „Grădina Cardinalului Iuliu Hossu”, curtea Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Gherla, loc simbolic care păstrează vie amintirea Fericitului cardinal, martir al credinței. În prezența a zeci de preoți și preoți protopopi, Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Alături de Ierarhi au concelebrat pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, pr. Traian Radu Coste Deak, Vicar judecătoresc, și pr. Liviu Negrea, protopop de Făgăraș. Răspunsurile liturgice au fost înălțate de un cor de tineri coordonat de Surorile Congregației Maicii Domnului, sub bagheta sr. Dominica CMD.
La finalul celebrării, episcopii s-au adresat tinerilor cu cuvinte de recunoștință, îndemn și binecuvântare. PS Claudiu a mulțumit Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan pentru binecuvântarea oferită acestei întâlniri, dar și preoților, surorilor, voluntarilor și tuturor celor care, prin implicarea lor, dau consistență pastorației tinerilor. A evidențiat că această zi este o prelungire a misiunii asumate de Cardinalul Hossu, un model de lumină, fidelitate și curaj. „Simțim bucuria și farmecul Cerului aici, într-un colț de rai al Fericitului Cardinal Iuliu Hossu”, a afirmat Ierarhul.
Cea mai caldă mulțumire a fost adresată tinerilor: „Sunteți o mărturie pentru lumea de astăzi. Trăiți în lume, dar aparțineți lui Dumnezeu. Asta schimbă totul.”
La rândul său, PS Cristian le-a transmis binecuvântarea și dragostea Părintelui Cardinal Lucian și a subliniat importanța începerii vacanței cu o experiență de credință autentică: „Din această întâlnire plecați cu un dar: cu prietenii noi și cu întâlnirea cu Isus.”
După Liturghie, programul a continuat cu un panel pe tema „Curajul de a fi lumină – credință, coerență și mărturie”, moderat de Codruța Fernea. Într-un dialog viu cu tinerii, au intervenit: PS Claudiu, PS Cristian, prof. univ. Ciprian Ghișa, și doi reprezentanți ai tinerilor: Sara David (Cluj) și Paul Hrișcă (Blaj). Întrebările tinerilor au vizat teme esențiale ale vieții: frica, rugăciunea, curajul, mărturia, modelele personale. Preasfinția Sa Claudiu a oferit o imagine vie a legăturii dintre lumină și apropierea de Hristos: „Suntem ca luna față de soare – nu avem lumină proprie, ci o reflectăm pe a Lui.”
PS Cristian a accentuat valoarea sacramentului Spovezii și importanța direcției spirituale, subliniind că Biserica vrea să fie într-un dialog real cu tinerii: „Știm ce vă place, ce căutați și ce vă mișcă. Biserica este o familie care vă întinde mâna.”
În incinta Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, s-au desfășurat ateliere de formare pe teme precum curajul, credința și creativitatea în contemporaneitate. Participanții au fost încurajați să exploreze, să întrebe, să creeze și să reflecteze împreună, coordonați de personalități precum prof. Simona Gruian, prof. Ciprian Ghișa, Raluca Iștoan, Florence și Thibault De Langlais, diaconul Mihai Șona, Livia Tîrziu, sr. Veronica CMD, Simona Pașcu și Adina Bufnea. În paralel, în Capela Liceului s-a desfășurat un moment de Adorație Euharistică, însoțit de rugăciunea tăcută a surorilor CMD – o oază de tăcere și comuniune în inima unui program dens și viu.
Un moment aparte al zilei a fost activitatea de tip treasure hunt cu titlul: „Pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu – credință, curaj și joc în inima orașului”. Traseul urban tematic a condus tinerii prin locații emblematice ale memoriei Bisericii Greco-Catolice: Catedrala „Schimbarea la Față”, care adăpostește moaștele Fericitului Cardinal, și Biserica „Ioan Bob”, prima biserică românească din interiorul zidurilor Clujului. Activitatea a îmbinat ingenios dimensiunea ludică cu formarea spirituală și istorico-eclezială.
Seara s-a încheiat cu un concert excepțional în Piața Cipariu, lângă Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. XX, oferit de padre Guilherme DJ, preotul-misionar care și-a unit vocația cu mesajul muzicii moderne. În deschiderea concertului au evoluat formații și artiști care au reunit tradiția și spiritualitatea: Anima, corul Vox Lucis (dir. sr. Lucia Bumb OSBM), Roxana Iagăr, Anda Horoba și Frații Chindriș.
Concertul – un spectacol de muzică electronică, lumini și video mapping – a fost o sinteză a mesajului zilei: bucuria de a trăi credința în prezentul lumii. În mijlocul tinerilor s-au aflat din nou PS Claudiu și PS Cristian, alături de preoții și voluntarii care au însoțit această zi binecuvântată.
A fost mai mult decât un eveniment – a fost o experiență de Biserică vie, tânără, curajoasă și misionară. Tinerii au plecat acasă cu inimile aprinse de lumină, purtând în suflet nu doar amintirea unei zile, ci conștiința unei chemări: de a fi lumină a lumii, în școală, în familie, în orașe și sate, în Biserică și în lume.