Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Director de spital amendat și concediat pentru că şi-a manifestat obiecţia de conştiinţă

 
Director de spital amendat și concediat pentru că şi-a manifestat obiecţia de conştiinţă
  • 14 Iul 2014
  • 3551
Profesorul Bogdan Chazan, directorul celui mai bun spital din Varșovia şi unul dintre cele mai renumite din Polonia ("Sfânta Familie"), a fost obligat  să plătească o amendă de 70 de mii de zloţi (aproximativ 17 000 de euro) pentru că şi-a manifestat obiecţia de conştiinţă refuzând să provoace un avort unei paciente. Primarul din Varșovia Hanna Gronkiewicz-Waltz, după cum reiese din presa poloneză, a decis ieri să pornească anumite demersuri prin care medicul catolic să fie eliberat din funcţie.

Cererea de avort a fost făcută în urmă cu o lună. O femeie i-a cerut medicului să intervină pentru a avorta copilul conceput prin inseminare artificială, din cauza unor complicaţii congenitale grave. Chazan, refuzând, şi-a oferit propria consultanţă pe timpul sarcinii și a promis să supravegheze cazul atât înainte cât şi după sarcină. Femeia a refuzat, iar medicul a fost reclamat cum că a încălcat legea.

Obiectia de conştiinţă. În Polonia, Constituția recunoaște medicilor dreptul la obiecția de conștiință, dar le impune acestora datoria de a-i consilia  pe solicitanții în găsirea unui medic dispus să efectueze avorturi. Dr. Chazan a refuzat să participe, chiar și indirect la întreruperea  sarcinii, iar pentru aceasta a fost amendat. Obligația de a îndruma femeile la un medic pentru a recurge la avort este o problemă spinoasă în Polonia și a făcut deja obiectul unui recurs la Curtea Constituțională solicitat de Consiliul Național Polonez al Medicilor, care au solicitat abolirea acesteia.

Potrivit presei poloneze, acuzele aduse lui Chazan ar putea fi o maşinaţie construită cu măiestrie. Nu numai că medicul este renumit pentru profilul său pro-viață, dar în trecut a fost de asemenea atacat pentru aceasta de deputata Wanda Nowicka, susţinătoare a avortului, care în urmă cu doisprezece ani, l-a constrâns să-şi dea demisia din funcția de consilier al guvernului pe probleme de maternitate și din funcţia de director al departamentului de ginecologie de la Institutul mamei și copilului. Prin urmare, este foarte dificil pentru orice femeie din Varșovia să apeleze la el în vederea unui avort.

"Obligat să plătească."Avocat lui Chazan a spus, totuși, că medicul nu a încălcat nici o lege, iar amenda este una "scandaloasă". În țară s-au strans deja 60 000 de semnături în sprijinul său fiind organizată şi o strângere de fonduri pentru a se plăti amenda. La rândul său, Chazan a spus despre amendă că este o "răscumpărare care trebuie plătită pentru a salva viaţa unui copil pe care nu a vrut sa-l omoare!"

Traducere: Orian Remus Anghel/ACC


Sursa:www.tempi.it