Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cristos Mântuitorul nu poate fi înțeles fără Cruce

 
 Cristos Mântuitorul nu poate fi înțeles fără Cruce
  • 26 Sep 2014
  • 2799
Un creștin nu-l poate înțelege pe Cristos Mântuitorul fără Cruce, fără a fi dispus să o poarte cu Isus, a spus Papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii celebrate vineri dimineață, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican.


Un creștin este asemenea lui Simon din Cirene. Ceea ce-l identifică pe un creștin este apartenența la Isus și purtarea, împreună cu Isus, a greutății Crucii. Altfel, este posibilă urmarea unei căi a apartenenței la Isus, dar fără ducerea crucii această cale nu este una autentică. 


În reflecția sa, Pontiful s-a inspirat din Evanghelia zilei, în care Isus le cere discipolilor să-i relateze despre ceea ce spune lumea referitor la persoana sa, întrebare la care Domnul primește răspunsuri privind variate ipoteze. Pontiful observă că episodul se încadrează în contextul Evangheliei, în care Isus își "păzește într-un mod cu totul special adevărata sa identitate", amintind cum - în mai multe ocazii - ori de câte ori cineva era gata să o comunice, Isus îl oprea, după cum l-a împiedicat pe diavol în mai multe rânduri să-i reveleze natura de "Fiu al lui Dumnezeu" venit să salveze lumea. Căci Isus nu dorea ca lumea să-l considere un luptător venit să-i alunge pe romani. Doar în privat, Isus începe să "facă cateheză privind adevărata sa identitate" celor 12 apostoli.


Papa Francisc: Isus le-a spus că Fiul Omului, adică Mesia, cel Uns, va avea mult de suferit: el va fi respins de bătrâni, de arhierei şi de cărturari, va fi ucis, dar a treia zi va învia. Aceasta este calea eliberării voastre. Aceasta este calea Mântuitorului, a celui just: Pătimirea, Crucea. Isus le explică apostolilor identitatea sa, dar ei nu vor să înțeleagă și în fragmentul din Evanghelia după Sfântul Matei vedem cum Petru refuză această identitate: "Nu! Nu! Doamne…". Însă Isus începe să dezvăluie misterul propriei identități, spunându-le că El este Fiul lui Dumnezeu, iar calea este cea a suferinței pe care și ei trebuie să o urmeze. 

Aceasta este pedagogia folosită de Isus pentru a pregăti inima discipolilor, inima lumii pentru înțelegerea acestui mister al lui Dumnezeu: 

Papa Francisc: Prin această identitate, prin cruce, Isus ne mântuiește. Fără cruce, nu poate fi înțeles Isus Cristos Mântuitorul. Am putea ajunge chiar să ne gândim la El ca la un mare profet care face lucruri bune, care este sfânt. Dar, fără cruce, Isus Cristos nu poate fi înțeles. Dar inimile discipolilor și ale lumii nu erau pregătite să-l înțeleagă. N-au înțeles profețiile, n-au înțeles că era chiar El mielul sacrifical. Lumea nu era pregătită să înțeleagă.


Doar în Duminica Floriilor – explică Pontiful – Cristos permite mulțimii să spună "mai mult sau mai puțin" care este identitatea sa, prin acel "Binecuvântat Cel care vine în numele Domnului", spunând: dacă "această lume nu strigă, vor striga pietrele". În schimb, după moartea sa, identitatea lui Isus se manifestă pe deplin, iar prima mărturisire vine de la centurionul roman, amintește Papa Francisc, explicând că Isus ne pregătește "pas cu pas" pentru a-l înțelege bine, "ne pregătește să-l însoțim cu crucile noastre pe calea spre mântuire".


Papa Francisc: "Ne pregătește să fim asemenea lui Simon din Cirene pentru a-l ajuta dă ducă Crucea, fără aceasta viața noastră nefiind una creștină". 


Papa a încheiat omilia amintindu-ne că un creștin parcurge calea Crucii alături de Isus, împreună cu Isus, identitatea creștină nefiind un merit ci o cale spirituală de perfecțiune, nu un merit ci un har.

Sursa:ro.radiovaticana.va