Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat al Conferinţei Episcopilor referitor la pelerinajul crucii şi al icoanei ZMT în România

 
Comunicat al Conferinţei Episcopilor referitor la pelerinajul crucii şi al icoanei ZMT în România
  • 01 Oct 2014
  • 3821
CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 - Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro
Bucureşti,
Nr. 84/01.10.2014COMUNICAT

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România

Începutul lunii octombrie 2014 înseamnă pentru tinerii catolici din România şi începutul pregătirilor pentru pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului care se va desfăşura în România în perioada 15 octombrie - 1 noiembrie 2014. Această cruce şi icoană sunt simboluri încredinţate tinerilor din lumea întreagă de către Sfântul Ioan Paul al II-lea.

În anul 1994 papa Ioan Paul al II-lea, într-o celebrare la Roma, a încredinţat tinerilor o cruce simplă de lemn, de aproape patru metri, cerându-le acestora să o poarte în întreaga lume ca semn al iubirii lui Cristos faţă de omenire. Această cruce a devenit simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului, dorite tot de papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Părinte, în anul 2003, a dăruit tinerilor şi o copie a icoanei sfintei Fecioare Maria venerată ca "Salus Populi Romani" în bazilica "Sfânta Maria cea Mare" din Roma.

Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg un pelerinaj prin ţările din nordul şi estul Europei. După Belarus, Lituania, Letonia, Rusia şi Ucraina, crucea şi icoana Zilei Mondiale a Tineretului vor ajunge în Republica Moldova, de unde vor fi preluate de un grup de tineri din România în ziua de 14 octombrie 2014, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chişinău.

Pelerinajul crucii şi al icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în diecezele şi eparhiile din România se va desfăşura după următorul calendar:

    15-16 octombrie - Dieceza de Iaşi;

    17-18 octombrie - Arhidieceza de Bucureşti

    19-21 octombrie - Arhidieceza de Alba Iulia şi Arhieparhia de Făgăraş şi Alba Iulia

    22-24 octombrie - Eparhia de Lugoj şi Dieceza de Timişoara

    25-26 octombrie - Eparhia de Oradea Mare şi Dieceza de Oradea

    27-28 octombrie - Eparhia de Cluj-Gherla

    29 octombrie - 1 noiembrie - Eparhia de Maramureş şi Dieceza de Satu Mare.

În scrisoarea sa pastorală PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, responsabil cu pastoraţia tineretului în cadrul Conferinţei Episcopilor din România, transmite că "pelerinajul crucii şi al icoanei prin România este o ocazie potrivită de rugăciune pentru tinerii noştri şi din lumea întreagă atât de încercaţi de frământările timpurilor pe care le trăim" şi, totodată, "un prilej potrivit de rugăciune pentru ţara noastră şi pentru poporul român, asupra căruia să invocăm binecuvântarea lui Dumnezeu şi mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria".

În toate comunităţile unde vor poposi icoana şi crucea vor avea loc celebrări religioase, momente culturale şi diferite activităţi animate de tineri. Acestea vor fi o pregătire şi pentru Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 22-26 iulie 2015.

Pr. Eduard Mihai Coşa
secretar general


Sursa:www.ercis.ro