Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Declaraţia episcopilor din Franţa după evenimentele de la Paris

 
Declaraţia episcopilor din Franţa după evenimentele de la Paris
  • 13 Ian 2015
  • 2403

Episcopii din Franţa s-au reunit luni, 12 ianuarie, la Paris într-un Consiliu permanent, în urma căruia s-a întocmit declaraţia Conferinţei Episcopale din Franţa după evenimente teroriste din ultima săptămână.

Să spunem «nu» spiralei mortale a fricii şi dispreţului
„Vrem să spunem că este uşor să cedăm simplificărilor sau generalizărilor şi că poate exista tentaţia de a confunda o religie cu extremiştii (…) Prin urmare, solicităm tuturor să nu intre în spirala fricii de moarte și a dispreţuirii celuilalt”.   

Titlul declaraţiei: „Ce societate dorim să construim împreună?”
„Săptămâna trecută, mai scriu episcopii, terorismul a lovit şi moartea a făcut instrucţie în inima societăţii noastre. Atacul la Charlie Hebdo, luarea de ostatici şi crimele sunt drame care îi marchează  pe toţi cei care cred în valorile ce stau la baza convieţuirii armonioase”. Episcopii francezi au privit cu speranţă la manifestaţia de duminică din Paris organizată în jurul principiilor fundamentale care modelează societatea franceză. Aceştia scriu „am luat şi noi parte la această iniţiativă şi o vom susţine în continuare”.

Franţa, respectuoasă şi a tuturor
„Toate libertăţile, mai scriu episcopii francezi, sunt în esenţă legate una de cealaltă. Libertatea presei, rămâne unul dintre pilaştrii pe care se  fondează o societate solidă, deschisă dezbaterii democratice, reuşind să dea spaţiu fiecărei persoane în conformitate cu originile sale, religia sa şi diferenţele culturale. A fost atacată de moarte acea ţară [Franţa] respectuoasă, a tuturor. Pentru această Franţa au fost exprimate gânduri de apropiere şi solidaritate; este aceasta Franţa care duminică a reafirmat adeziunea sa profundă la libertăţi precum libertatea, egalitatea şi fraternitatea. Va sosi momentul în care va trebui să avem curajul să ne întrebăm fiecare cum a putut Franţa să crească în sânul său asemenea focare de ură”.

Pe ce proiect de societate vrem să construim viitorul?
După atentatele din Paris, Franţa are o mare sarcină de îndeplinit. „Trebuie să ne interogăm, scrie CEF, pe care proiect de societate vrem să ne construim viitorul nostru? Ce societate dorim să creăm împreună? Care este spaţiul pe care dorim să îl rezervăm celor mai slabi, celor excluşi, diferenţelor culturale? Ce cultură dorim să transmitem  generaţiilor care urmează? Ce ideale de societate umană propunem tinerilor? În ziua succesivă marşului parizian cu milioanele sale de participanţi,  episcopii invită să fie „multiplicate eforturile în domeniul educaţiei, fiind conştienţi că acesta este cel mai mare angajament pentru prezent şi viitor. Doar împreună putem construi societatea de mâine, nu unii împotriva celorlalţi”.Sursa:ro.radiovaticana.va