Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfântul Părinte a înființat o nouă Biserică sui iuris

 
Sfântul Părinte a înființat o nouă Biserică sui iuris
  • 22 Ian 2015
  • 3123

În data de 19 ianuarie, Sfântul Părinte Papa Francisc a înființat Biserica Mitropolitană sui iuris din Eritreea, separându-o de Arhieparhia Mitropolitană de Addis Adeba (Etiopia). Sediul noii Biserici Mitropolitane este în Asmara, care a fost ridicat la rangul de Arhieparhie Mitropolitană.
    
Primul Mitropolit al acestei Biserici sui iuris, numit de către Sfântul Părinte este Mons. Menghesteab Tesfamariam, M.C.C.J., până acum Episcop Eparhial de Asmara.

Biserica Mitropolitană sui iuris
    
Biserica Mitropolitană sui iuris, este reglementată de canoanele 155-173 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale (Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium), și în forma ei canonică se distinge de o provincie ecleziastică, fiind condusă de un Mitropolit. Mitropolitul unei Biserici Mitropolitane sui iuris, în interiorul limitelor teritoriului aceleiași Bisericii, își exercită puterea care îi revine asupra celorlalți Episcopi, asupra clerului și asupra credincioșilor, în conformitate cu canoanele menționate mai sus. În această misiune este ajutat de alți Episcopi, reuniți în Consiliul Ierarhilor. Acestui organ colegial de guvern îi revine puterea legislativă, sarcina de a alcătui o listă cu cel puțin trei candidați la episcopat pentru numirea ulterioară pe care o face Sfântul Părinte, gestiunea normelor liturgice, precum și toate celelalte competențe necesare pentru guvernul Bisericii sui iuris prevăzute de legile canonice.
    
Noua Mitropolie sui iuris se extinde pe tot teritoriul Eritreei și cuprinde următoarele Eparhii:

Arhieparhia de Asmara - 23.886 km², 30.886 de catolici.
Eparhia de Barentu - 44.986 km², 40.543 de catolici.
Eparhia de Keren - 25.949 km², 48.494 de catolici.
Eparhia de  Segheneity - 29.499 km², 35.577 de catolici.
    
Mons. Menghesteab Tesfamariam, M.C.C.J., s-a născut pe 24 decembrie 1948 la Berakit. A intrat în Ordinul Misionarilor Comboniani, unde în 1978 a profesat voturile perpetue. Până la hirotonire a frecventat cursurile instituționale de filozofie și de teologie. A fost hirotonit preot în 18 februarie 1979, iar în 25 iunie 2001 a fost numit Episcop de Asmara de către Papa Ioan Paul al II-lea, primind hirotonirea episcopală de la predecesorul său Zekarias Yohannes, pe 16 septembrie 2001.

Liviu Ursu

 Sursa:press.vatican.va