Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Moment istoric. Francisc, primul papă care va ţine o cuvântare în faţa Congresului American

 
Moment istoric. Francisc, primul papă care va ţine o cuvântare în faţa Congresului American
  • 08 Feb 2015
  • 4257

Anunţul făcut de purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, John A. Boehner, credincios catolic, este destinat să facă istorie: Papa Francisc, pe data de 24 septembrie va merge la Washington pentru a ţine un discurs în Congresul american, şi astfel “va fi primul Papă din istorie care va participa la o sedinţă comună la Capitoliu”. Aceasta este prima parte a viziei în SUA, confirmă pr. Lombardi, urmând mai apoi ca Sfântul Părinte să meargă la New York la sediul ONU, dar şi la Ground Zero (locul atentatelor din 11 septembrie 2011). Întreaga vizită în State se va încheia cu vizita la Philadelphia, acolo unde va avea loc Congresul Mondial al Familiei.

Vizita Papei vine într-un moment de mare importanţă în relaţiile dintre SUA şi Sfântul Scaun. În seara zilei de 20 ianuarie, în discursul său ţinut în faţa Uniunii, preşedintele american a cerut ridicarea embargoului asupra Cubei, iar citându-l pe Sfântul Părinte, care a jucat un rol-cheie în detensionarea relaţiei dintre Washington şi Havana, a afirmat: “Așa cum Sanctitatea Sa a spus, diplomaţia este o lucrare făcută cu paşi mici”.

Francisc care pe data de 6 iunie va merge la Sarajevo, în lulie în America Latină (Bolivia, Ecuador şi Paraguay) şi la sfârşitul anului în Africa (Uganda) - este aşteptat ca un lider global cât şi religios în țările unde majoritatea populației e catolică sau latino-americană, aşa cum e şi Sfântul Părinte. Vocea lui este din ce în ce mai importantă în găsirea unei soluţionări paşnice a conflictelor şi a dialogului cu islamul moderat. În Statele Unite, printre altele, există un mare interes pentru viitorea enciclică dedicată protecţiei creaţiei, pe care Bergoglio intenţionează să o publice în luna iunie, înainte de conferiţa de la Paris privind schimbările climatice.

Exortația Apostolică Evangelii Gaudium, prin paginile sale dure împotriva “econimiei care ucide”, a creat controverse în sectoarele cele mai conservatoare ale Bisericii, dar şi a politicii din America.

Un semn de schimbare a venit odată cu numirea prin surprindere în luna septembrie a Arhiepiscopului Iosif Cupich în Chicago, care este foarte atent la rezolvarea temelelor sociale şi cea a imigaţiei. Reuniunea de la Philadelphia, cea dinainte de sinodul din octombrie, va fi importantă pentru înţelegerea faptului că această tranziţie nu este una uşoară.

Credibilitatea Papei în SUA, este de asemenea susţinută de acţiunea sa împotriva pedofiliei care a existat din păcate și în lumea clerului. Astăzi, urmând să se reunească din nou comisia de la Vatican pentru proteţia minorilor, comisie coordonată de către Sean O'Malley din Boston.

Într-o scrisoare trimisă ieri de către Papa Francisc tuturor Conferinţelor episcopale, dar şi tuturor ordinelor religioase din lume este subliniat următorul fapt: “Familiile trebuie să ştie că Biserica nu trebuie să facă eforturi pentru a da de înţeles că îşi protejează copii, şi asta pentru că este prin natura ei o casă foarte sigură. Ea nu poate să acorde prioritate din alte considerente acestei probleme, cum ar fi de exemplu doar evitarea unui scandal, deoarece un lucru este foarte clar: nu există loc în acest minister pentru cei care abuză de minori”, iar acest punct unde s-a ajuns nu este unul uşor.


Traducere: Orian Remus Anghel

 



Sursa:ilsismografo.blogspot.ro